Életmódváltás

2024.04.05. 16:00

Így táplálkozz edzés után, hogy megőrizd a formádat a Tündérszépek fotózására

Javában tart a jelentkezés a Tündérszépek országos szépségversenyre. Legújabb összeállításunkban néhány hasznos tanácsot hoztunk, hogy egy-egy edzés után melyek lesznek azok az ételek és italok, amiket érdemes tiltólistára tennünk.

Heol.hu

Az életmódváltás akkor működik, ha az étkezés mellett a mozgásra is odafigyelünk. Persze evidens, hogy edzés előtt és után sem mindegy, hogy mit eszünk, A teol.hu segítségével most néhány hasznos tanácsot adunk a leendő Tündérszépeknek, akik ha megfogadják a tippeket, még sportosabban érkezhetnek a fotózásra.

 

Nevezz most, mielőtt betelnek a helyek a Tündérszépekre!

Saját portfólióval is lehet jelentkezni, de profi fotóssal el is készítjük első saját fotósorozatát annak, aki ezt kéri. Heves vármegye szépségei Nógrád, valamint Jász-Nagykun-Szolnok vármegye hölgyeivel versengenek majd a továbbjutásért. A regionális előválogató április 8-án indul. NEVEZZ MIELŐBB, mert a regionális fordulóba legfeljebb ötven hölgy juthat be. A zsűrizés a jelentkezéssel együtt indul!

  • Nagyon fontos, hogy pótoljuk edzés után a folyadékot, azonban komoly hiba, ha csak hidratálunk. Ha nem töltjük fel a szervezetünk raktárait edzés után, azzal ugyanolyan hibát vétünk, mintha egészségtelen italokkal és ételekkel tömnénk magunkat.
  • A szervezetnek szüksége van a fehérjére, főleg edzés után. Helyes, ha pótoljuk, ha segítjük az izom épülését, de közvetlenül sportolás után inkább hanyagoljuk a steaket és a nehéz ételeket, még ha fehérjében gazdagok is. Megemészteni sem könnyű, a túlzott vöröshús-fogyasztás pedig amúgy sem javallott. Nem arról van szó, hogy letiltanánk a steakről, de edzés után jobb választás a sovány hús, például a csirke és a hal.
  • Jobb, ha minél ritkábban fogyasztunk mindent, amit bő olajban sütnek. Sportolás után rendszerint megengedőbbek vagyunk magunkkal – mondván, már előre ledolgoztuk, megérdemeljük mondjuk a sült krumplit –, de érdemes ilyenkor is kerülni az olajos ételeket (az olajos magvakkal is ajánlatos várni egy kicsit), mert lassítják az emésztést, gátolják, hogy az izomépítéshez szükséges tápanyagok felszívódjanak.
  • Sajnos még egy kemény edzés után sem ajánlott felfalni az otthoni csokikészletet, de ha semmiképpen sem bírjuk ki nélküle, legalább egy kicsit várjunk a sportolást követően. Az edzés felgyorsítja az anyagcserénket, használjuk ezt ki, együnk inkább egészséges ételeket. Az édesség utáni vágyunkat kordában tarthatjuk cukormentes vagy étcsokiszeletekkel, méginkább gyümölcsökkel.
  • Hasonlóan a csokihoz, a gyorsételek sem jelentenek jó választást edzés után, akkor sem, ha nagyon csábító a kínálatuk az edzőterem mellett. Semmilyen tápanyagot nem tartalmaznak ezek az ételek, amelyekre a kemény sport után a szervezetünknek szüksége lenne. Még ha izzasztó volt is az edzés, a sót ne a sült krumplival juttassuk be a szervezetünkbe. A transzzsírokkal ráadásul tönkretesszük minden korábbi munkánkat.
  • A fehér kenyér és az egyéb pékáruk rövid időre ellátnak energiával, de ennek hamar megjön a böjtje. A vércukor leesik, farkaséhesek leszünk, ráadásul az anyagcserénket is lassítják az egyszerű szénhidrátok. Ha izomépítés a cél, sokkal jobb, ha komplex szénhidrátokat választunk, például teljes kiőrlésű gabonát, tésztaféléket vagy zabpelyhet.
  • A legjobb választásnak az esetek 99 százalékában a nyers zöldségek bizonyulnak, hiszen tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal. Edzés után azonban nem jó, ha nyers zöldséget fogyasztunk. Ártani nem árt, de nem is segít az izomépítésben. Ilyenkor szükség van a jó minőségű szénhidrátokra, fehérjére. Ha nyers zöldségeket eszünk, hamar eltelünk, nem kívánunk mást, így nem kerülnek a szervezetünkbe fontos tápanyagok, amelyekre a sportolás után szükségünk van. Szintén kerülendő a feketebab, ami magas rosttartalma miatt lassítja az emésztési folyamatokat, ráadásul puffaszt is. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában