Nem lehet elég korán

2024.04.07. 08:27

Rostás Bea Piros tanítványainak kiállítását nyitják meg a maklári óvodában

Kiállítás nyílik április 9-én, kedden a maklári Napsugár óvodában. Rostás Bea Piros tanítványainak kiállításán ezúttal óvodások alkotásait mutatják be.

Heol.hu

A nyilvánosan megtekinthető, szülők által őrzött tárlat megnyitóját április 9-én, fél tizenegykor tartják a maklári óvodában. Rostás Bea Piros tanítványai tárlatnyitása alkalmából a megnyitón a Maklári Nyugdíjas Klub Búzavirág népdalköre lép fel, és köszöntőt mond Maklár önkormányzatának képviselője.

Rostás Bea Piros tanítványainak kiállítását kedden nyitják meg.
Rostás Bea Piros tanítványainak kiállítását kedden nyitják meg.
Forrás: Facebook/Beata Rostas DLA

Dr. Rostás Bea Piros Megyei Prima Primissima és Pro Agria díjas egri szobrászművész vezetésével a Maklári Napsugár Óvoda- Bölcsődében 2019-ben már volt egy 7 alkalmas szobrász-képzőművész kurzus, amelynek a végén az akkori maklári Kakas fesztiválon a Közösségi Házban színvonalas kiállítás nyílt. A Covid járvány sajnos megtörte ezt a folyamatot, de idén újra összefogott a szülői közösség, és a Maklári Önkormányzat kiegészítő támogatásával újra lehetőségük volt a gyerekeknek az irányított alkotásra, fejlesztésre.

Rostás Bea Piros tanítványainak kiállítására együtt készültek

Minden alkalommal az óvoda összes jelen lévő gyermeke részt vett a foglalkozásokon (80-100 fő), ahol az óvónők és dajkák segítségével egyszerre egy-egy csoport dolgozott a művésznővel.
A foglalkozásokon nemcsak számos technikát és anyagot ismerhettek meg, de a megvalósítás is nagy kihívás volt a 3-6 év közötti gyermekeknek. A portréfestés, bábkészítés, dísz-képeslap önmagukban az egyszerű de helyes megvalósításról szóltak, de az egyedi kollázs-dekorált Busó maszkok, gipsz domborművek, gipsz szobrok és agyag fejek elkészítése nagy kihívás volt mindenki számára.

Rostás Bea Piros tanítványainak kiállítására színes alkotások készültek
Rostás Bea Piros tanítványainak kiállítására színes alkotások készültek
Forrás: Facebook/Beata Rostas DLA

– Egyéni tapasztalatom, hogy a feladatok kitűzésénél nincs korhatár, a megfelelő rövid de lényegre törő feladatirányítás az egyik legfontosabb dolog – árulta el Rostás Bea. – Ami számomra kihívás az az érdekes, humoros és színes előadásmód, ill. elkapni a gyermek figyelmét, hogy fókuszáltan, fegyelmezetten dolgozzon, és kövesse az utasításaimat, a ragyogó eredmény érdekében. Ekkora csoportoknál a gyermekek korára való tekintettel, még szükség van az összefogott, jól szervezett óvónői közreműködésre, ami a maklári óvodának nagy erőssége. Folyamatos kommunikáció, és közös csapatmunka szükséges egy ilyen nagy létszámú alkalom levezetéséhez, amiben az óvoda bravúrosan teljesít. Az óvónők maguk is beültek a gyerekek közé, segítve a munkájukat, és láthatóan ők maguk is nagyon élvezték a közös alkotást. Az ő feladatuk ugye a gyermekek nevelése, fejlesztése, de az ilyen koncentrált alkotómunka még számomra is 1-2 hetes előkészülettel járt, hogy a helyszínen már pörögjön a munka. Bízom benne, hogy a jövőben is igény lesz a szakmai tudásomra, és az új évadban is meghívást kapok – tette hozzá az Egerben élő szobrászművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!