SPORTTÖRTÉNELEM

2018.04.27. 16:19

Megkezdődött a 25 éves Egri Sportmúzeum programsorozata

Kincskereső és sportágválasztó is várja az érdeklődőket.

Bódi Csaba

A rajtpályázatra beküldött munkák közöl nagyon nehéz volt kiválasztani a legjobbakat Fotók: Huszár Márk

A gazdag tárlaton túl változatos programok várják az érdeklődőket az alapításának 25. évfordulóját ünneplő Egri Sportmúzeumban, ahol pénteken pályázati eredményhirdetéssel vezették be a jubileumi eseménysorozatot.

Elkötelezettség, tenni akarás, gyűjtőszenvedély. Kovács Cs. Tamás önkormányzati képviselő jellemezte így dr. Székely Ferenc múzeumalapítót. A városképi és környezetvédelmi bizottság elnöke a több ezer ereklyéből álló, és egyre bővülő értéktárházról azt is elmondta, szeretnék, ha az Egerbe látogató turisták közül minél többen keresnék fel a Kossuth Lajos u. 9. szám alatt található épületet, és minél több helyi lakos is megtekintené az itt kiállított relikviákat.

–Büszkék vagyunk arra, amit a sportolóink, sportszakembereink elértek, és ezen a helyen mindez megtalálható, megőrizve a múltat a jelennek, egyben utat mutatva a jövőnek – fogalmazott Kovács Cs. Tamás.

Kovács Cs. Tamás gratulált a logopályázat győztesének Fotó: Huszár Márk

Az 1993-ban alapított múzeum igazgatójaként hatodik éve tevékenykedő Lázár Rita a meghívott vendégeknek emléklapot és erre az alkalomra készített egyedi kitűzőt adott át, megköszönve a „múzeum iránti elkötelezettséget”. Segítőkből nem volt hiány, így például kijárt a hála dr. Szabó Lajosnak, dr. Jakabháziné Mező Máriának, Rüll Csabának Bíró Józsefnek, dr. Halmos R. Péternek, dr. Nagy Árpádnak, Fábián Bélának vagy éppen a dizájnerként közreműködő Csintalan Andrásnak is.

A három emeleten és tizenkét termen át időutazást kínáló létesítményben aztán szülinapi torta is hozzájárult ahhoz, hogy ne csak az elme, de a gyomor is jól érezze magát.

Lázár Rita. Köszönet a segítségért Fotó: Huszár Márk

„Amikor belépek, más érzés fog el”

„A lakásunk volt a tárhely, amíg nem sikerült méltó helyre költöztetni a gyűjteményt. Ebbéli elkötelezettségében végig támogattunk édesapámat, aki életművének tekintette mindezt. Munkám a közeli épülethez köt, naponta megyek el a múzeum előtt, amikor pedig belépek, más érzés fog el, hiszen tudom, mi és ki áll e kincsek mögött. Örülök, hogy megmaradtak az utókornak az ereklyék, és hogy nem felejtették el aput, mint ahogy azok a relikviák is dicső helyen láthatók, amelyekért nagyon megdolgoztak a sportolók.”

Székely Katalin, a múzeumalapító lánya

A rajtpályázatra beküldött munkák közöl nagyon nehéz volt kiválasztani a legjobbakat Fotók: Huszár Márk

A fődíj a ZF-Eger pólósaitól származik

A logó-pályázat győztesként Katona Ildikó vehetett át jutalmat, míg a rajtpályázat díjazottjaiként a következők alkotatásait illette elismerés. 1. osztályosok: Demeter Attila és Szabó Lotti. 2. osztályosok: Nyiki Laura. 3. osztályosok: Prokaj Tímea. 4. osztályosok: Magyar Enikő. 5. osztályosok: Péter Renáta. A fődíjat, a ZF-Eger férfi vízilabda-csapatának játékosai által dedikált labdát Kocsis Csilla vihette haza. Május 8. és 11. között az iskolások számára kincskereső programmal várja az érdeklődőket a sportmúzeum, míg május 12-én sportágválasztót tartanak a családoknak.

Nyiki Laura. Remek rajz Fotó: Huszár Márk

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában