SPORTLÉTESÍTMÉNY

2018.09.07. 16:46

Új köntösben az egriek régi kedvence

„Továbbra is legyen rang uszodai gyereknek lenni itt, ott, mindenhol.”

Bódi Csaba

A szalagátvágás Tóth Imre, dr. Liptai Kálmán, Bárány Attila, Kemény Dénes, Szabó Tünde, Kis Ágnes, Korózs Emma Napsugár, Habis László, Nyitrai Zsolt, Lugosi Dénes és Vári Attila jóvoltából Fotó: Lénárt Márton

Olimpiai bajnokok, a vízilabda és a úszósport nagyságai, továbbá az egri sportélet jeles képviselői előtt adták át pénteken ünnepélyes keretek között a felújított Bárány-sportuszodát.

„Mindenki másképp csinálja!” – zendített rá Szabó Attila. A Csík zenekar prímása ezúttal gitárral a kezében adta meg az alaphang(ulat)ot, miközben a vendégek az öltözők fölötti árnyékos lelátón gyülekeztek, az Egri Vízilabda Klub fiatal és felnőtt játékosai pedig a napos oldalon várták a nyitányt.

Moderátorként – Antal Anett jobbján – Turay Zoltán olyan „mesét” adott elő, ami több mint száz évvel korábbra repítette vissza a közönséget, felidézve a létesítmény 1925-ös megépítése és a jelenkor közötti időszakot. Sportért felelős államtitkárként a korábbi úszó, Szabó Tünde is előrukkolt személyes élménnyel, amely a Bárány-uszodához kötődik.

A szalagátvágás Tóth Imre, dr. Liptai Kálmán, Bárány Attila, Kemény Dénes, Szabó Tünde, Korózs Emma Napsugár, Kis Ágnes, Habis László, Nyitrai Zsolt, Kovács Ottó, Lugosi Dénes és Vári Attila jóvoltából Fotó: Lénárt Márton

– Az ezer éves történelem és a legendák városában mindig akad látni való és tenni való, köszönhetően az itt élőknek is a városvezetőknek, és tudjuk, hogy a vidéki Magyarország fejlődésének a kulcsát a vidék erejében látni, olyan vidéki városokban, mint például Eger – fogalmazott Szabó Tünde. – A Modern Városok Program keretében ma újabb állomáshoz érkeztünk, hiszen tudjuk, hogy ezt a fejlesztési programsorozatot azzal a céllal hívtuk életre, hogy megyei jogú városok, köztük Eger, olyan központokká válhassanak, amelyek a helyi gazdaságfejlesztés motorjai lehetnek. Ahol minőségi életet lehet élni és tartalmasan lehet eltölteni a szabadidőnket. Ennek a programnak a keretében az önök fantasztikus uszodáját, a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ egyik meghatározó elemét adhatjuk ma át. Nagyon jól emlékszem arra, hogy itt versenyeztem, és ahogy ide beléptem, visszajöttek azok az emlékek, amelyeket biztos, hogy nem egyedülállóak számomra. Bízom benne, hogy a mostani, rendkívüli fejlesztéseknek köszönhetően legalább ennyire fogják szeretni ezt a fantasztikus, a XXI. század kihívásainak megfelelő uszodát is, amelynek létrejötte az Egri Vízilabda Klub és a Magyar Vízilabda Szövetség felelősségvállalásának is köszönhető. Itt nemcsak hangzatos szavakat jelent az a tény, hogy a vízilabda összeforrott a város nevével, hanem a tettek is ezt támasztják alá. Bízom benne, hogy az új létesítmény a hazai és nemzetközi úszó és vízilabdasport fellegvára lesz. Egerben bebizonyították, hogy mernek nagyot álmodni, és muszáj álmodnunk, hiszen a közös kitűzött célokat csak így tudjuk megvalósítani.

A program részeként birtokba vették a létesítményt a ZF-Eger vízilabdázói is Fotó: Lénárt Márton

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke felelevenítette azt a „turisztikai látványosságot”, amikor még Pócsik Dénes játékos korában a labdaszedő gyerekek minden negyedben két-három méterrel az ellenfél kapuja előtt kis dombocskát készítettek a medence alját található kavicsokból, a center pozíciójának javítására.

Eger polgármestereként Habis László köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a legendás Bárány uszoda újjáépítése számára az élet értelméről szól, arról, mi végre vagyunk a világban.

– Alkotni, jó ügyet szolgálni jó emberekkel összefogva érdemes – jelentette ki a megyeszékhely első embere, majd idézte Orbán Viktor miniszterelnök szavait, aki 2015. áprilisában a Modern Városok Program aláírása során tett látogatáskor azt mondta, „Nektek, egrieknek a vízipólóban, a vizes sportokban kell erősnek lennetek.”

Habis László arról is szólt, hogy a felújítás első üteméhez a 220 millió forintos önerőt az önkormányzat, a további két ütemét pedig a kormány biztosította 420 millió forint értékben. Hatalmas feladatot jelentett a több mint 1,4 milliárd forint TAO-forrás összegyűjtése. Ezt projekt menedzserként Bárány Attila, az Egri Vízilabda Klub elnöke vállalta magára és végezte hosszú éveken át kitartóan és nagy elszántsággal.

Kékek itt, kékek ott, kékek mindenhol Fotó: Lénárt Márton

Ahogy Kemény Dénes, úgy tanítványa, Vári Attila, a MVLSZ alelnöke is szót ejtett a medence alját borító kavicsokról – melyekből ő többet is elvitt, nem csak egyet, mint tette az Kemény – , majd méltatta azokat, akik jelentős szerepet vállaltak a felújításból, köztük elsődlegesen Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselőt.

Korábbi polgármesterként, a dr. Ringelhann György hajdani úszó, vízilabdázó, majd vezető szavainak tolmácsolójaként Turay Zoltán egyebek mellett azt közölte a megjelentekkel, hogy „továbbra is legyen rang uszodai gyereknek lenni itt, ott, Egerben, mindenhol”, amihez a „csodálatra méltó módon felújított” létesítményben meg lehet majd kapni a szükséges értékeket.

dr. Ringelhann György (jobbról) értékes gondolatokat fogalmazott meg Fotó: Lénárt Márton

Madaras és Kelemen: erős a kötődés

Madaras Norbert kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok vízilabdázóként tért vissza szülővárosába, hogy jelen legyen a megnyitón. – Itt indul minden, itt tanultam meg azt, ami egész pályafutásomat végigkísérte, sokakkal egyetemben ez számított a második otthonunknak – fogalmazott a 38 éves klasszis.

A magyar női válogatott szövetségi kapitányaként az ugyancsak egri Bíró Attila is megtisztelte a rendezvényt, míg a hölgyekkel a nemzeti csapat edzőjeként korábban szintén foglalkozott Kelemen Attila néhány gondolatot meg is fogalmazott érzéseiről. – Nehéz érzelmek nélkül beszélni, mert 1959 óta rengeteg minden ideköt. Sok emlék kavarog bennem, generációk nőttek fel a szemem előtt, és legendás úszó, valamint vízilabda edzők dolgoztak itt, akiknek sokat lehet köszönni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában