HEGYI KERÉKPÁR

2019.06.18. 13:34

Szörnyű pusztítást végzett a vihar a Hór-völgyében

A katasztrófaturizmus említése szóba sem került, amikor útnak indultunk a 19. Bükk Maraton 40 kilométeres terepkerékpár-túrájának teljesítésére. Az egyébként varázslatos Hór-völgyében aztán jött az extrém szakasz.

Bódi Csaba

A viharos erejű szél letarolta a Hór-völgye egy részét, gyökerestől kitépve vagy félbetörve a fákat Fotó: Kiss Csaba

Egy nappal az özönvizet és jeget hozott, szörnyű károkat okozó vihar után Felsőtárkányból indulva letört faágat jelezték, hogy a felhőszakadást és az erős szelet a sok próbát megélt erdők mennyire megsínylették. Az összkép a rajton azonban még derűs volt, igazi kedvcsinálóként hatott az augusztus 4-i Bükk Maratonra, amely a Top Mountain Bike Maraton-sorozat negyedik állomásaként kínál kihívást. A szervező Nagy SE egy nappal a főverseny előtt rendezi 40 kilométeres terepkerékpár-túráját, amely akár egy trekking bringával is teljesíthető és olyan útvonalon halad, ahol több látnivalót is megcsodálhat a nyeregbe pattanó.

A viharos erejű szél letarolta a Hór-völgye egy részét, gyökerestől kitépve vagy félbetörve a fákat Fotó: Kiss Csaba

Az Egeres-völgyből startolva, a Barát-rét mellett haladva a Bükkzsércig vezető aszfalton akadtak néhányan, akik az e-bike rásegítését igénybe vették, ám aki „csak” magában bízott, annak sem kellett csalatkoznia. A Suba-lyuk barlanghoz megérte felkaptatni, ám a szúnyogarmada arra ösztönzött, jobb – gyorsan – haladni, mint megállni. A Hór-völgye az elején hiába mutatta szép arcát, néhány kilométer múltán a vasárnapi viharban gyökerestől kidőlt, vagy félbetört évtizedes fák látványa okozott döbbenetet. A mintegy kétszáz méteren át tartó útakadályok legyőzését követő emelkedő végén lévő Ódor-várról elénk táruló kép pazar látvány nyújtott, miközben az amatőr bringás újra arra kapott figyelmeztetést, hogy az emelkedőket legyőzheti, de a természet hatalmas ereje más kategóriába tartozik.

A 40 km-es távon több pihenő is akad, látnivalókkal együtt Fotó: Bódi Csaba
A Suba-lyuk barlangot kár lett volna kihagyni a programból Fotó: Kiss Csaba

 

Vendégségben az neandervölgyi ember lakhelynél Fotó: Kiss Csaba
Elsőre úgy tűnt, innen nincs tovább. Aztán mégis sikerült Fotó: Kiss Csaba
Akadtak szakaszok, ahol kettőzött erő szükségeltetett a haladáshoz Fotó: Kiss Csaba

A 19. Bükk Maraton minden információja egy helyen megtekinthető ITT.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában