LABDARÚGÁS

2019.07.23. 22:16

Gyöngyösi AK: az 1–8. hely a realitás

Ankéthoz méltóan aktív szurkolók az egyik, és – szóban – passzív játékosok a másik oldalon. A Gyöngyösi AK szezon előtti összejövetelén a drukkerek bátran megkérdezték mire kíváncsiak, a vezetők pedig tabuk nélkül válaszoltak.

Bódi Csaba

Varga Attila. Türelemre és bizalomra van szükség

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Lénárt Márton

– Az eredmény legfontosabb! – nyomatékosította Varga Attila. A Gyöngyösi AK szakmai igazgatója teljesen új elképzelés mentén kezdett el dolgozni az NB III-as klubnál, ahol Weisz Péter elnök személyében megfelelő partnerre talált. Egyértelmű és világos irányelvek adják a jelent és jövőt a lendületet vett GYAK-nál, ahol a múlt hagyatékának citálása helyett arra összpontosítanak, ami igazán fontos és meghatározó. Ennek szellemében nyilvánult meg a szakmát képviselő Varga, akinek gyöngyösi származásúként az átigazolásoknál helyi a kötődés fontos szempontnak számított, de nem a legfontosabb érvnek.

– A kiválasztásnál arra törekedtünk, hogy akik hozzánk kerülnek, alkalmasak legyenek a célul kitűzött feladat megvalósítására – utalt a döntési mechanizmusra a tréner. – A kötődésnek is nagy szerepet szántunk, ám azt nyugodtan mondhatom, kizárólag csak azért, mert valaki gyöngyösi, még nem jelent azonnali helyet a kezdőcsapatban. A teljesítmény ettől előrébb való. Aki idejött, annak áldozatot kellett vállalni, mert a keret mind a 19 tagjával megbízásos szerződést kötöttünk méghozzá 1+1 év időtartamra. Ez alatt értendő, hogy mivel délelőtt is tartunk edzéseket, aki nálunk szerepel, az csak erre összpontosítson. A fiatalokra, saját értékeikre külön ügyelve az a pont is bekerült a megállapodásba, ha időközben valamelyik ifjú szeretne máshová menni, akkor esetében a kivásárlási ár 1,8 millió forintra rúg.

Varga Attila. Türelemre és bizalomra van szükség Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

A pro licences szakember aláhúzta: az edzők nem varázslók. Ha nincs türelem és bizalom, akkor eredmény se lesz. Ám minek van realitása annál a csapatnál, amely az előző évben megmenekült a kiesésétől, most pedig tíz, erősítést számító játékost igazolva vág neki az idénynek?

– A bajnoki cím megszerzése biztosan nem ebbe a kategóriába tartozik – felelte meg a kérdést Varga Attila. – Jómagam úgy vélem, az 1–8. hely valamelyike lehet a realitás. Ebből lehet építkezni, ha továbbra is van türelem és bizalom.

A felkészülés ötödik hetében járó gyöngyösiek taktikájával kapcsolatban azt sem rejtette véka alá a szakmai vezető, hogy védekezésben a 4–4–2-es hadrendet, támadásban pedig a 4–3–3-as formációt alkalmazzák majd. A séma tartalommal történő megtöltése persze a futballisták feladata, akiknél noha valamennyi posztra nincs két játékos, de 19-es keret lehetővé teszi a versenyhelyzet kialakítását, ami mindenkinek jót tesz.

Klubelnökként Weisz Péter az edzőmeccsek alapján úgy látja, hogy már most van saját stílusa, karaktere a gárdának. Az egylet első embere biztos alapokra támaszkodó, nyugodt évet vár, helyezésben pedig az 5–7. pozícióban gondolkodik.

A játékosok nem szavakkal, hanem játékkal szeretnének bizonyítani
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

– Komoly háttérmunka zajlott az elmúlt időszakban, hogy rövid távú terveink megvalósulhassanak, a hosszabb távot felölelő stratégiánk pedig elkezdődjön – szögezte le Weisz Péter. – Átalakítottuk a működést, többször egyeztettünk a legfőbb támogatónak számító önkormányzat felelős vezetőivel, nagyobb és kisebb szponzorainkkal, továbbá a például a Gyöngyösi Kézilabda Klubbal is. Előremutató tárgyalásokat folytattunk az MLSZ illetékeseivel tao-ügyben és fejlesztési kérdésekben. A játékoskeretre vonatkozóan azt tartjuk, hogy, aki itt játszik, az gyöngyösi. A szurkolók pedig olyan csapatot lássanak a pályán, amelyet a magukénak érezhetnek. Azzal, hogy felnőtt labdarúgás Kft.-be szervezve folytatja a működést, nem jelent gondot az utánpótlásnak. Utóbbira megvan a pénz, az első csapathoz viszont további szponzorok bevonása szükséges, ha a középtávú tervként megfogalmazott NB II-es tagságot szeretnénk elérni.

Szurkolói szavak

KÉVÉS TAMÁS, Gyöngyös alpolgármesterként elmondta, hogy az önkormányzati szerepvállalás a GYAK esetében immár kétszerese annak az összegnek, amit a Gyöngyösi Kézilabda Klub kap a várostól. Ez két évvel ezelőtt még jelentős mértékben másképp nézett ki.

CSULÁK TIBOR törzsszurkolóként örvendetesnek tartaná a helyi sportágvezetők összefogását, ami korábban jellemző volt a mátraaljai városban. A Kömlei Károly Sporttelep lelátóját 1974 óta pusztulófélben látja, ahol sem régi, sem új játékosnak nem jelent élményt a futballozás.

LEHOTAI IMRE egykori vezetőségi tag szurkolói kör létrehozására tett javaslatot, illetve a drukkerek és az elnökség közötti kapcsolattartás erősítését szeretné.

Nádudvari Alex (középen) visszatérőnek számít Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

A GYAK NYÁRI ÉRKEZŐI

Bartha Roland (ESMTK)

Csoszánszki Dávid (Energia SC Gyöngyös)

Ladányi Patrik (Duna Aszfalt-Tiszakécske)

Makovics Bence (ESMTK)

Nádudvari Alex (Kecskeméti TE)

Nagy Richárd (ESMTK)

Odrejó Tamás (SZEOL SC)

Sári Csaba (Jászárokszállás)

Simó Csongor (Csenger FC)

Wild Tamás (Ceglédi VSE)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában