AEROBIK

2019.08.14. 16:52

„Építsd újra önmagad” ingyenes edzéseken

A Hiko Honkyokushin Alapítvány programjának elsődleges célja a megelőzés.

Szilvási Zsuzsa

A remek hangulatra nem lehet panasz Beküldött fotó

Verejtékben úszó, mégis jókedvű arcok fogadják a látogatókat Egerben a Nippon Zengo edzéseken. Heti két alkalommal járnak a foglalkozásokra azok, akik úgy döntöttek, hajlandóak változtatni berögzült rossz szokásaikon és rendszeres mozgással tesznek egészségükért, kezdetben Csuhaj László edző irányításával, majd Rácz Violetta vette át tőle a foglalkozásokat.

Három megye harminc településén, hatezer résztvevő bevonásával zajlik a Hiko Honkyokushin Alapítvány által indított program. A különböző mozgásformák megismertetésének köszönhetően a résztvevők nem csak fittebbek és energikusabbak lesznek, de megelőzhető különböző krónikus betegségek kialakulása, mentálisan stabilabbá válnak.

A remek hangulatra nem lehet panasz Beküldött fotó

– Leginkább fergeteges hangulatú, nagyon jó mozgásanyagú kardio aerobiknak mondanám ezt az edzést, ami a karate elemeire épül – magyarázta Csuhaj László. – Főleg anyukák járnak, akik sok esetben nem tudják hol hagyni a gyermeküket, így hozzák magukkal őket. Ha pedig már itt vannak, ők is beállnak tornázni. Jól érzik magukat és nekem ez számít. Ha a gyerekek nem otthon ülnek és nem játékgépeznek, akkor már megérte. Testnevelés órákon ilyenfajta mozgásokat nem végeznek, itt viszont boldogan.

A program elsődleges célja a megelőzés. Ez a mozgásfajta fejleszti a tüdőkapacitást és az izomzatot, miközben feltölt.

Mivel már hosszú hónapok óta zajlanak a foglalkozások, azok, akik az edzések „kemény magját” alkotják, egyre inkább érzik, milyen pozitív hatással van életükre a rendszeres mozgás. Az edzéseken valóban mindenki százszázalékosan odateszi magát. Akik rendszeresen járnak, jobban érzik magukat a bőrükben, hiszen a napi stressz levezetésére, feszültségoldásra is tökéletes ez a mozgás.

– Elsősorban egészségmegőrzés céljából járok – mondta Szeredi Attila. – Ennek köszönhető, hogy rendben van a vérnyomásom. Mielőtt elkezdtem, a súlyom is több volt, sokkal jobban érzem magam azóta. Aki rászokik, annak a szenvedélyévé válik.

Akik rendszeresen járnak, jobban érzik magukat a bőrükben Beküldött fotó

Az „Építsd újra önmagad” elnevezésű programban az ingyenes edzéseken túlmenően a sporteszközöket, a felszerelést és egyebeket is az alapítvány finanszírozza, emellett sportfesztiválokon és edzőtáborokon történő ingyenes részvételi lehetőséget is biztosítja.

A szabadidős sportok, különböző mozgásformák közül az edzők az alapítvány profiljához legjobban illeszkedő sportágakat, illetve edzésmódszereket alkalmazzák, mint a kyokushin karate, a Nippon Zengo torna és DORS funkcionális edzés. Egerben már öt éve jelen van a Nippon Zengo, így egyértelmű volt, hogy a projektben is ezt viszik tovább. Mindezeknek köszönhetően a résztvevők fittebbé, energikusabbá válnak, ami hozzájárul az egészségük megőrzéséhez, egészséges fizikumuknak és szellemüknek köszönhetően akár a munka világába való visszatéréshez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában