LABDARÚGÁS

2019.08.13. 17:03

Ligaértekezlet: a felelősség már a sportvezetők kezében van

Nem a várt érdeklődés mellett zajlott a Magyar Labdarúgó-szövetség megyei igazgatóságának évadnyitó ligaértekezlete, noha a változások sorát tartalmazó 2019/2020-as bajnoki év kapcsán hasznos tudnivalókkal bőven gyarapodhattak (volna) a sportszervetek képviselői.

Bódi Csaba

A ligaértekezleten szavaztak az MLSZ küldött közgyűlésén megyénket képviselő személyekről

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Lénárt Márton

 

A ligaértekezleten szavaztak az MLSZ küldött közgyűlésén megyénket képviselő személyekről
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

Megyei társadalmi elnökként Jakab Gábor a 2018/19-es évre történt visszatekintésében annak adott hangot, hogy az idény utolsó negyedében a ki nem állások jelentősek megszaporodtak. Azontúl, hogy ez sportszerűtlen, tiszteletlenség is az ellenféllel szemben, amit mindenképpen szankcionálni szükséges. A megyeházán tartott összejövetelen Jakab beszámolt róla, hogy MLSZ elnökségi tagként Dankó Béla, az Amatőr Bizottság elnökeként pedig Szalacsi Árpád látogatott szűkebb hazánkba. Mindkét vezető elismerőleg szólt a megyei munkáról, egyedül az információáramlásban kértek nagyobb rugalmasságot. Jakab Gábor rögzítette, hogy a kilencfős elnökséggel együtt a hat szakbizottságban 32 társadalmi aktíva lát el feladatot megyénkben. Az eredményes székelyföldi látogatás „nagyon jól sikerült, amihez a megyei igazgatóság minden feltételt biztosított”.

Jakab Gábor (balról) a társadalmi aktívák szerepéről is beszélt Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

Kötetben a történet

A napokban megjelent A Heves megyei labdarúgás története c. kiadvány Lovász Tamás István jóvoltából, amelyről azt mondta Jakab, hogy „élményt ad azoknak, akik – nem kevesen – szerepelnek benne, és azoknak is, akik csak érdeklődéssel olvassák”. Vojtekovszki Csaba megyei igazgató arról tájékoztatta az egyesületek képviselőit, hogy a klubok tíz darabot kapnak a könyvből, a felét ingyen.

Az igazgató ezt követően a fajsúlyosabb témákra tért rá.

– A 2011-es év óta az MLSZ minden feltételt biztosít infrastruktúra, szervezettség és adminisztráció tekintetében – sorolta Vojtekovszki Csaba. – A felelősség most már a sportszervezetek vezetőinek a kezében van. Az új versenykiírásba sajnos nem érkezett javaslat a csapatoktól, ettől függetlenül jó néhány pontban szükséges volt a változtatás.

A vezető beszélt a régiós vezetői szerepvállalásról, ami Hevessel együtt Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyét érinti futsalban, női labdarúgásban és a Téli-kupa műfüves tornát illetően, majd sorolta az idei adatokat.

A mezőnyben 127 csapat

– A 2019/2020-as megyei bajnokságban a felnőtteknél 53 csapat szerepel – folytatta Vojtekovszki. – A Detk és az Erdőtelek nevezését elszámolási problémák miatt nem tudtuk elfogadni. Az utánpótlás-korosztályokban 74 csapat indul, míg a Bozsik-programban 105 csapatot tartunk nyilván. A 2018/19-es idényre kiadott versenyengedélyek száma 7708 volt és az előző idényben 1451 mérkőzést bonyolítottunk le. A harmadik sportszervezői tanfolyam lezárult, így megyénkben összesen már 64 személy rendelkezik amatőr sportszervezői tanúsítvánnyal. A taót illetően a 2018/19-es megyei keret 1,144 milliárd forintot tett ki, ehhez képest a 2019/2020-as idényben a 20 megyének összesen hárommilliárd forint állt rendelkezésre, ebből Heves megye 179 milliót használhat fel. A Bozsik-program országosan több mint hárommilliárd forintból működik.

„Hét technikai vezető”

A szabályváltozásokról a Játékvezetői Bizottság elnöke, Kelemen Attila tartott szemléletes bemutatót, míg a versenybizottság elnöke, Tóth Zsolt a versenykiírás kialakításával kezdte. Azt emelte ki, hogy a jobbító szándék vezérelte őket azzal együtt is: kénytelen voltak szankciókat beépíteni, hogy a felelősséget mindenki kellő mértékben és módon érezze. Az elektronikus jegyzőkönyv a megyei I.-ben és a megyei II.-ben kötelező, a megyei III.-ban javasolt. A kispadon a jövőben nem tartózkodhat csak a vezetőedző, az asszisztens edző, az orvos, a masszőr és a technikai vezető, plusz a cserejátékosok. Akadt rá példa, hogy csupán technikai vezetőből hét szerepelt a jegyzőkönyvben... „Ez nonszensz, ilyen nem fordulhat elő a jövőben” – hangsúlyozta Tóth Zsolt. A defibrillátort a játékvezetőnek kell átadni és azt – szükség esetén – a bírói öltözőből lehet majd kivinni.

Tóth Zsolt több szigorításról ejtett szót Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

Büntetik a feketézést

A feketézés, vagyis amikor másik személy játszik a jegyzőkönyvben szereplő játékos helyett, pénzbüntetést von maga után, ennek mértéke a megyei I. osztályban az első esetben 30 ezer forint, utána 60 ezer forint, majd pedig kizárás. Más megyékben ennek a többszöröse a fizetési tétel. A késői mérkőzéslemondások esetében azt határozták meg, hogy erre legkésőbb a meccset megelőzően négy órával nyílik lehetőség írásban, és szóban (telefonon) megerősítve.

Felsőtárkányi és andornaktályai kitüntetett

A Heves megye labdarúgásáért kitüntető címet az andornaktályai Varga József és a felsőtárkányi Szarvas László vehette át. Az MLSZ küldött közgyűlésén Jakab Gábor és Tóth Zsolt képviselheti megyénket.

Szarvas László kitüntetett Vojtekovszki Csaba és Jakab Gábor között
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

Bizottsági kinevezések

Versenybizottság, elnök: Tóth Zsolt (véglegesítés); tagként: Kerepesi Ferenc, Barta Krisztián, Erdélyi Róbert, Tankó Roland. Fegyelmi bizottság: dr. Radnai András (alelnök), dr. Szemerszki János (tag). Szakmai bizottság: Bocsi Zoltán (alelnök), Bódis Barna (tag).

Dr. Szemerszki János (jobbra) a fegyelmi bizottság tagja lett
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

Huszonhárom sportszervező

Amatőr Sportszervezői Tanúsítványt vehetett át: Bata Árpád, Bodon Dániel, Diószegi Lajos, Domán Zoltán, Farkas Máté, Franyó Zoltánné, Földi István, Kecskés Éva, Kelemen Szilvia, Kerékgyártó Tamás, Klenovics Patrik, Kollár Tamás, Majoros Péter, Nagy-Dobos Eszter, Oravecz Nándor, Ózsvári András, Peszlen Károly, Szabó Tibor, Táncos Roland, Tóth Máté, Tóth Zoltán, Vágó Miklós, Váradi Attila Jenő.

Vágó Miklós (jobbra) is amatőr sportszervezői tanúsítványt szerzett
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában