LABDARÚGÁS

2019.08.06. 20:00

Védőből honvédővé vált a Ferencváros ikonja

Hosszú és eredményes pályafutása során nem sokat ette a cserék kenyerét Keller József. A korábbi 29-szeres válogatott védő, az FTC örökös bajnoka most azonban tartalék(os)nak állt. Tette ezt fiával együtt, méghozzá Egerben.

Bódi Csaba

Polyák András ezredparancsnok (balról) örömmel üdvözölte Kelleréket Fotó: B. Cs.

– Eger ismert és közkedvelt város, jómagam pedig úgy kötődök a megyéhez, hogy a pétervásárai Bodon Péter FC játékosaként a klub jótékonysági rendezvényein rendszeresen részt veszek – világította meg a hátteret Keller József. A Ferencvárosi TC utánpótlás szakágvezetőjeként tevékenykedő 53 éves szakember kedden azért érkezett fiával, ifjabb Keller Józseffel a megyeszékhelyre, hogy szerződést kössenek.

Ifjabb és idősebb Keller József. Irány a sereg! Fotó: B. Cs.

Törzsőrmester és őrmester

No, nem az Eger SE labdarúgó klubhoz írtak alá, hanem Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Mike József Területvédelmi Zászlóaljához kötelezték el magukat önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formában. Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző parancsnokságon történt megállapodás kézjeggyel történt ellátása után idősebb Keller törzsőrmesterként, fia pedig őrmesterként került a zászlóalj állományába.

Sorkatonaként a Zalkán

– 1988-ban a Zalka Máté Katona Műszaki Főiskolán tíz hónapot szolgáltam – felelte az 1989-ben Magyarországon az év labdarúgójának választott Keller arra kérdésre, hogy szolgált-e sorkatonaként. – Mi több, ezúttal az is kiderült, hogy Polyák András ezredes úr is abban az évben került a Zalkára, mint én, csak nyilván akkor még nem ismertük egymást.

Példaképként szolgál

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezredének parancsnoka példaértékű döntésnek nevezte, hogy ikonnak számító sportember csatlakozott hozzájuk. – A sport megtanít a kitartásra, saját határaink feszegetésére, a folyamatos fejlődésre és a csapathoz való tartozásra, amelyhez hű marad az ember – mondta Polyák András ezredparancsnok. – Keller József példakép lehet a fiataloknak, aki családapaként is mintát kínál azzal, hogy a fiával együtt vállalta a tartalékos szolgálati formát.

Polyák András ezredparancsnok (balról) örömmel üdvözölte Kelleréket Fotó: B. Cs.

Következik a kiképzés

A tartalékos rendszer tagjai a szerződést követően az első évben, azaz a kiképzési időszakban egy tíz modulos kiképzésen vesznek részt, ami alkalmazkodik az elfoglaltságukhoz. Havonta egy-egy hétvége vagy egy kéthetes nyári kiképzés vár rájuk, vagyis a 18 és 65 éves korosztály képviselőire, akik a szakmunkástól a többdiplomásig, férfiak és nők egyaránt lehetnek.

Török veréstől a bezárásig

Eger katonai múltjaként elegendő csak az 1552-es diadalra gondolni, amikor Dobó István kapitány megvédte az egri várat a török támadástól. Az újkor első katonai alakulata, a császári és királyi 60. gyalogezred 1853-ban került a megyeszékhelyre és állomásozott 1918-ig a Dobó István laktanyában. 2007-ben az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalját Debrecenbe helyezték át, a 116 éves laktanyát bezárták.

Több mint 2500 „Katkós”

A katonai oktatás is sokáig jelen volt a városban. A Magyar Néphadsereg Katonai Kollégiuma 1974-ben nyitotta meg kapuit, ezzel indult a katonai képzés Egerben. Az intézmény 1992-ben vette fel a Lenkey János Honvéd Középiskola és Kollégium nevet, amelyet megszüntetéséig (2000) viselt. A „Katkó” ideje alatt több mint 2500 növendék nevelkedett a megyeszékhelyen. A katonai gimnázium épületében ma az Egri Kossuth Zsuzsa Szakközépiskola működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában