LABDARÚGÁS

2019.11.27. 21:30

A gyöngyösi focista lány Amerikában bajnoki címig jutott

Ausztrália és Anglia után Amerikában mutatja meg Ádám Viktória, hogy a tehetség mindenhol utat tört magának. A gyöngyösi származású korosztályos válogatott labdarúgó Texasban csillogtatja tudását, ami ezúttal bajnoki címben öltött testet.

Bódi Csaba

Ádám Viktória (11), avagy művésznevén Vicki Adams gyorsan megtalálta az amerikai ritmust Beküldött fotó

Tizennégy hónappal ezelőtt írtunk először Ádám Viktóriáról, aki előtte nem került a magyar válogatott vezetőinek látókörébe. Nem kis büszkeséggel közölhetjük, hogy cikkünk nyomán azonban változott a helyzet, ugyanis a játékos édesapját megkeresték a Magyar Labdarúgó-szövetségtől.

– A női válogatott kapitányával, Markó Edinával beszéltem, aki Viki fiatal korából adódóan az U19-es csapathoz irányított – idézte vissza a történteket az egykor szintén Gyöngyösön futballozott édesapa, a jelenleg az angliai Nottinghamben élő Ádám János. – Turtóczki Sándor szövetségi edzővel megállapodtunk abban, hogy a törökországi edzőtáborban tesztelik a lányomat. Az összetartás után behívták az elitkörös tornára, ahol a világ élvonalával találkozhatott, vagyis játszott a spanyol, az ír, és a szerb csapat ellen. Onnan azonban – a papírformának megfelelően – nem jutottak tovább. Sajnos az őszi selejtezőkre nem hívták, de a csapat így is meggyőző játékkal lépett az elitkörbe. Most az a következő célja, hogy újra ott legyen a nemzeti csapatban. Ennek megfelelően kettőzött erővel készül és reméljük, hogy a mérkőzés-felvételek alapján újra ott lehet majd az edzőtáborban. Tartjuk a kapcsolatot a válogatott menedzserével, akit tájékoztatok Viki eredményeiről.

Ádám Viktória (11), avagy művésznevén Vicki Adams gyorsan megtalálta az amerikai ritmust Beküldött fotó

Ezek az eredmények pedig remeknek mondhatók. Ám az állomáshely már nem Anglia, hanem a tengerentúl, egész pontosan az Egyesült Államok Texas államának Tyler nevű városa, az ottani Junior College csapata.

– A Nottingham Forest Ladies FC után más típusú kihívásra vágyott a lányom, így 2019 elején átigazolt a Derby Countyhoz – folytatta a szülő. – Ott játszott a szezon végéig, miközben az ügynöke, Joe McLaughlin, a Chelsea egykori (1983 és 1989 közötti) játékosa kezelte az ügyeit és lépett kapcsolatba amerikai felsőoktatási intézményekkel. Öt iskolából kapott ajánlatot, amelyek közül három nagyon komolynak számított. Végül a futball szakmai okok miatt a sokszoros nemzeti győztes, a texasi Tyler Junior College mellett döntött. Ebben a Derby County játékosa aktív szerepet játszott, aki korábban két évig focizott a Tylerben. A papírmunkák, a vízum beszerzése és az orvosi vizsgálat után augusztus 8-án indult Texasba. Az előzetes egyéni edzéstervet már májusban megkapta, így jó erőnléti állapotban jelent meg. Tylerben augusztus 12-től heti tíz edzéssel készültek nagyon jó körülmények (fejlett infrastruktúra, orvosi team, fizioterapeuta stáb) között. A meleg miatt reggel hétkor és este hétkor tartották az edzéseket.

– Az amerikai légkör egészen más az angliaihoz képest – mondta Viki (vagy ahogy az apacs-csapatban szerepel: Vicki Adams). – Nagyon barátságos, viszont rendkívüli módon építenek a versenyszellemre. Az edző kimagasló elvárásokat támaszt, amit Angliában nem tapasztaltam. Egyetemi bajnokságról lévén szó hetente legalább kettő, de előfordul, hogy három mérkőzésünk is van azontúl, hogy naponta edzünk. Ez nem hagy sok időt a felfrissülésre. Angliában a heti egy meccs a megszokott és sokkal kevesebb az edzés.

Az edzők szavazata alapján a legjobb középpályás lett Beküldött fotó

A mátraaljai lány már az első edzőmeccsen fontos szerepet kapott a gárdában. Noha még most is támadónak tartja magát, ott új szerepkörben, irányító középpályásként szerepelt a mérkőzések 90 százalékában. Megszerette ezt a posztot, amihez persze hozzájárult, hogy a helyi ligát ők nyerték úgy, hogy 18 meccsből 17 győzelem és egy vereség szerepelt a mérlegen. Középpályásként bekerült a bajnokság All Star csapatba, és az edzők szavazata alapján ő lett a legjobb fedezet. A rájátszásban először Mississippibe utaztak, ahol a Holmes Community Collage csapatát 7–1-re verték és ezzel bejutottak a nemzeti döntőbe, amit november 18. és 23. között rendeztek a floridai Melbourne-ben. A négy hármas csoportból az elsők léptek a legjobb négy közé. A Tyler az első meccsen a Seminola State College (Florida) ellen 3–0-ra győzött, Viki a sikerből két góllal vette ki a részét, majd a Snow College (Utah) csapatával szembeni 3–2-es diadal során egyszer talált a kapuba. A döntőbe kerülésért az Eastern Florida State College nagy csatára kényszerítette a texasiakat, akik azonban így is nyertek 2–1-re. A finálé már simábban alakult, amit bizonyít a Monroe College New York 4–1-es felülmúlása, egyben a nemzeti bajnoki cím elhódítása.

– Már most több intézmény jelezte, hogy szívesen látná a következő tanévben, de egyelőre maradni szeretne Tylerben – tette hozzá Ádám János. – Hívták a májusban induló felnőtt bajnokságba is, azonban még nem tudjuk, hogy a nyártól folytatja-e Texasban. Az viszont bizonyos, hogy nagyon jól érzi magát, igazi alkotó légkör veszi körül. Nekem innen úgy tűnik, hogy mentálisan sokkal erősebb lett és egészséges önbizalma alakult ki. Mindig is ezt szerettük volna, hogy ilyen közegben játsszon és tanuljon.

Azt már az édesanya árulta el, hogy amikor megvették a repülőjegyet és biztossá vált, hogy a lánya Amerikába, mindenkinél előszökött egy könnycsepp.

– Az utolsó két hét nagyon nehéz volt – jegyezte meg Ádámné Bardóczy Noémi. – Mindenkinek sírásra állt a szája, de vigasztalta a másikat, hogy ez egy jó lépés. Amikor elvittük Londonba és elbúcsúztunk tőle, no, az kemény volt... A család valamennyi tagja megkönnyezte. Nagyon bátornak tartom, hogy egyedül elindult az ismeretlenbe, és nem lépett vissza. Éreztük, hogy jó helyre megy és ezt kell csinálni. A megérkezéstől kezdve már mindannyian megnyugodtunk.

A bajnoki trófea nagy dicsőség Beküldött fotó

A szezon során 16 gólt rúgott és 10 gólpasszt adott Viki nem titkolta: nagyon furcsa számára, hogy mindent magának kell intézni, de lassan beleszokott ebben és megoldja a feladatokat. – Születésem óta nagyon sok időt töltöttünk együtt a családdal – szögezte le a játékos. – Minden nap megbeszéltük az aktuális feladatokat és éreztem, hogy a szüleink óvnak-védenek bennünket a testvéremmel együtt. Ezek után egyszer teljesen egyedül, csak egy bőrönddel a kezemben elutaztam a világ másik felére, hogy megvalósítsam az álmaimat. Mindennap beszélek a családdal, így egy kicsit könnyebb. Nagyon hiányoznak, de három hét múlva újra együtt leszünk.

Ádám Viktória csapatai

Gyöngyösi AK

Edge Hill United (ausztrál)

Wollaton Hall (angol)

Gedling Southbank (angol)

Long Eaton Ladies FC (angol)

Nottingham Forest Ladies FC (angol)

Derby County (angol)

Tyler Junior College (egyesült államokbeli)

Tíz nemzetből érkeztek

A Texas állambeli Tyler ­Junior College csapatának 29 futballista alkotta keretében idegenlégiósként szerepel ausztrál, spanyol, holland, német, japán, ghánai, thaiföldi, görög és zimbabwei nemzetiségű játékos is a magyaron kívül. Az együttes edzője Corey Rose, aki tizenkét szezont tudhat maga mögött a becenevükön apacsoknak hívott gárda élén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában