VÍZILABDA

2020.02.07. 19:32

A ZF-Eger Európa-bajnok pólósát kizárólag az arany érdekli Tokióban

A magyar válogatott nyerte a Duna Arénában rendezett vízilabda Európa-bajnokság férfitornáját. Märcz Tamás együttese a döntőben drámai csatában, ötméteresek után 14–13-ra győzte le a spanyol nemzeti csapatot. Az 21 év után újra elhódított kontinentális bajnoki címhez vezető utat így élte meg az egri klub kiválóság, Hosnyánszky Norbert.

Molnár Helga

Hosnyánszky Norbert olyan medállal tért vissza a Bitskeybe, amelyre vágyott Fotó: Berán Dániel

Fotó: Daniel Beran

[advert]

Nem az első hazai rendezésű világversenyén van túl a kétszeres olimpia-bajnok, világbajnok sportoló, mégis újdonság volt számára itthon vízipólózni, ugyanis először játszott a Duna Arénában.

– Más az atmoszférája, mint a Margitszigeti komplexumnak, de nagy élményt jelentett. Rengeteg ember előtt nyerni fantasztikus érzés – felelte Hosnyánszky Norbert.

A Törökország elleni, 14 góllal megnyert mérkőzés szerinte tökéletesen alkalmas volt arra, hogy megszokják a teret, a hatalmas arénát, a labdák keménységét. Ezután jött a spanyolokkal szembeni döntetlen.

Hosnyánszky Norbert olyan medállal tért vissza a Bitskeybe, amelyre vágyott Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Minden meccsnek, minden gólnak, kivédekezett helyzetnek jelentősége van, s ez bizonyítást nyert az Eb alatt. A hispánok ellen végig nekünk állt a zászló, jobban játszottunk, a végén mégis mi örülhettünk a döntetlennek. Ez viszont lehetőséget adott arra, hogy a kezünkben tartsuk a sorsunkat – utalt a következő, 26–0-ra megnyert Málta elleni ütközetre.

A feladatot ugyanis az jelentette, hogy húsz gólos különbséggel verjék ellenfelüket. Mint mondta, ha nincs tétje, akkor sem egyszerű tucatnyi góllal legyőzni valakit, így viszont ott lebegett szemük előtt a csoportelsőség terhe.

– Pozitív hozadékként, meglepetésünkre szinte telt ház előtt játszhattunk a máltaiak ellen. A védekezésünknek köszönhetően véghezvittük a tervet, s nem kaptunk gólt – tette hozzá, majd kiemelte, sokkal gyengébb csapat elleni mérkőzésből akár rosszul is ki lehet jönni, de Máltával szemben valós célkitűzéssel ugrottak medencébe, így az összpontosítás fenn maradt.

Az oroszok elleni 14–10-es siker után Montenegró következett, ahol már szóba került a döntő és az olimpiai kvóta elérése.

– Ezt az Európa-bajnokságot meg akartam nyerni. A meccs után tudatosult bennem, hogy megszereztük a kvótát is. Két céllal nem érdemes a kezdősípszóra várni, mert tudod, hogy az egyik siker hozza magával a másikat – húzta alá, megjegyezve, fölösleges terhet nem helyeztek sem maguk, sem egymás vállára.

A mérkőzés eleje ugyan nem mutatott rózsás képet, a montenegrói had két góllal is vezetett, de a csapat szekere egyenesbe került.

– Az elején darabosan játszottunk, ők belőttek két emberelőnyt. Körbenéztem az arcokon, s nem láttam pánikot a szemekben. Nem estünk szét, végeztünk a feladatunkat, s ez kifizetődött – értékelt.

Jó egri kávé mellett kellemes visszaidézni a budapesti pillanatokat Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Ezután érkezett egy ismerős vetélytárs, majd egy még ismerősebb végeredmény (9–9), ami drámai ötméteres párbajban meg 14–13-as sikerrel végződött. Hosnyánszky Norbert így élte meg a döntőt.

– Tudtuk, hogy ugyanolyan mérkőzés lesz, mint a csoportkörben. Számítottunk a szoros párharca. Évek óta döntőt játszik a spanyol csapat, ezen az Eb-n a szerbek és a horvátok testén át jutottak a fináléba, de bíztunk magunkban, s a győzelemben – részletezte.

A büntetőpárbaj lelkülete azonban speciális. Itt tízezer ember nézte a fiúkat, s Norbi elmondta, erre lelkileg nem lehet felkészülni.

– A kapusok nem stresszelnek, nekik ez egy játék. Nem várja el senki tőlük, hogy kivédjék a lövést, ám ha sikerül, az jelenti az extrát. Ha viszont a lövő kihagyja a lehetőséget, úgy érzi, ráomlik a világ. Emlékszem, Rióban én is kihagytam eggyet, ezzel négy évig együtt éltem, szerencsére most nekünk sikerült jobban. Vogel Soma tálalta az extrát – mesélte.

Hosnyánszky Norbert éremgyűjteménye most vált teljessé, ugyanis Európa-bajnok még nem volt. Ezt a címet itthon szerezte meg, így nem meglepő módon, karrierje egyik csúcspontjaként tekint rá. Szóba került a következő úti cél, a tokiói olimpia, erről igen lényegre törően nyilatkozott.

– Ezért tértem vissza a válogatottba, szeretném ezt a sikert megismételni, csakis az aranyérem érdekel – válaszolta.

Az egri vízilabda csapat idei terveiről szólva azt a választ kaptuk, hogy a minimális cél az elődöntő, de szeretne érmet szerzeni a klubbal.

Az Eb-aranyal teljessé vált a megyeszékhelyi pólós éremkollekciója Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Egri kötődések

Az Egri Vízilabda Klubot képviselő Szilágyi Dorottyán és Hosnyánszky Norberten kívül akadt még Egerhez kötődő szereplő a budapesti Eb-n. Egerben nevelkedett játékosként Vályi Vanda jelenleg Dunaújvárosban pólózik. Erdélyi Balázs az OSC gárdáját erősíti, míg Zalánki Gergely a Ferencváros oszlopos tagja. A női válogatott kapitánya, Bíró Attila ugyancsak ezer szállal kötődik a megyeszékhelyhez, kezdve onnan, hogy játékosként hét évet húzott le az Eger SE színeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában