KÉZILABDA

2020.03.29. 17:47

A coach arra buzdít, teremtsünk lehetőséget a sikerélmény szerzésre

A coach egy hegyi vezető, serpa, aki segít megmászni a csúcsot megszabott időben és elfogadható kockázattal. Sürgős esetben odadobja a mentőkötelet, de soha nem mászik helyetted. Nélküle az a veszély fenyeget, hogy elveszíted a motivációt, a türelmedet, aztán az önbizalmadat és feladod. A Gyöngyösi Kézilabda Klub Hámori Fruzsina személyében ilyen coach szakembert tudhat a soraiban.

S. K.

Hámori Fruzsina új keretek szabását javasolja Beküldött fotó

Fotó: Mate Janos

– Mi a coach pontos feladata?

– Abban segítek az élet különböző területein dolgozó vezetőknek és szakembereknek, hogy miként tudják a saját erőforrásaikat kezelni – válaszolt Hámori Fruzsina. – Míg a pszichológus leginkább az esetleges múltbeli sérüléseket oldhatja, addig én coachként a jelennel és a jövővel foglalkozom.

– Ezekben a hetekben vélhetően még inkább felértékelődik a munkája. A bezártságból fakadó nehézségeket miként lehet leküzdeni? Milyen praktikák javasol arra, hogy átvészeljük ezt az időszakot?

– Azt a stresszt, amit a tartós bizonytalanság okoz, nehéz kezelni. Arra kell törekedni, hogy új kereteket szabjunk a mindennapoknak, érdemes minden egyes napra akár konkrét tervet is készíteni. Teremtsünk magunknak lehetőséget sikerélmény megszerzésére. Ezáltal talán elkerülhető a bezártságból fakadó esetleges beszűkült tudatállapot is.

Hámori Fruzsina új keretek szabását javasolja Beküldött fotó

– A gyöngyösi klubnál hogyan néz ki a munkája a gyakorlatban?

– Nagy Attila elnök úrral, Konkoly Csabával a felnőtt csapat vezetőedzőjével és az utánpótlás-igazgató Rosta Istvánnal folyamatosan tartom a kapcsolatot. Velük beszélgetünk a klubbal, a csapattal és az utánpótlással kapcsolatos dilemmákról, nehéz helyzetekről, illetve ezek feloldásának lehetőségeiről. Most a legnagyobb feladatnak a klub életében a biztonságérzet fenntartását érzem, de a jelenlegi helyzetben nyilván lehetetlen teljesen szorongás mentes környezetet kialakítani.

– A kézilabdázóknak mit tanácsol?

– Elég nehéz az ő helyzetük, hiszen a közösségi élet egyik napról a másikra teljesen megszűnt. Se edzések, se meccs, ami eddig a mindennapok szerves részét képezte. Most otthon, egyénileg kell folytatni a munkát. Az edzésen kívül érdemes valamilyen értékes elfoglaltságot találni, tanulni – elég sok online tanfolyam indult az elmúlt napokban ingyenesen –, pici célokat kitűzni, amiket a nap végére teljesíthetünk. Tud ez a helyzet jó dolgokat is szülni, csak tudatosan kell törekedni arra, hogy észre is vegyük ezeket.

Mit gondol, meddig tartható ez az állapot? A folyamatos korlátozások, okozhatnak lelki sérülést, esetleg törést?

– Látni kell, hogy a neheze még csak most következik. Eddig mindenkiben ott volt a kíváncsiság, hogy vajon mit hoz ez a rendkívül állapot, de a helyzet egyre komolyabbá válik. Ahhoz hogy a közösségi élet megmaradjon, érdemes bátran használni az online csatornákat, akár egy csoportos beszélgetésre, közös vacsorára, sörözésre is. Talán így könnyebben át lehet vészelni ezt az időszakot, komolyabb lelki sérülés nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában