VÍVÁS

2020.05.29. 17:24

A hungarikumok között a magyar szablyavívás

Huszonötödik ­ülésén a Hungarikum Bizottság a klasszikus magyar szablyavívás hagyományát, a magyar kardiskola alapját –mint kiemelkedő jelentőséggel bíró nemzeti értéket – a hungarikumok közé emelte.

B. Cs.

Szabó Csaba az emlékezésre is hangsúlyt fektet

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– Célunk, hogy nemzeti kincsünket és büszkeségünket, a magyar szablyát újra a megfelelő helyen és a megfelelő módon kezelhessük mind szellemileg és fizikailag is – mondta az egri vívásoktatás vezetője, Szabó Csaba.

Szabó Csaba az emlékezésre is hangsúlyt fektet Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A Magyar Szablyavívó Iskola 2012-ben alakult az ország számos pontján, így Egerben is, ahol bekerültek a települési, majd a megyei értéktárba, kapcsolódva a helyi vívóhagyományokhoz.

– Iskoláinkban a fizikális munkavégzésen túl mentális oktatást is tartunk, rengeteg kutató háttérmunkával egybekötve, írott könyvek formájában és emléktáblák avatásával az egykori katonavívó-mesterek tiszteletére. Így például Borsodi László őrnagynak, a kardvívás géniuszának, vagy tanítványának, az egri születésű Jekelfalussy Piller György kétszeres olimpiai bajnok katonatiszt kardvívónak. A megkezdett munkát folytatva Egerben is várjuk az érdeklődőket közösségi oldalunkon – hívta fel a figyelmet Szabó Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában