ATLÉTIKA

2020.05.13. 16:29

Az egri gátfutó nemcsak a pályán nyert nagy csatát

Nem kizárólag a koronavírus okozta járványhelyzet miatt jutott túl nehéz időszakon Szeles Bálint. Az Egri Sportiskola SE 21 éves gátfutójának daganatos betegség miatt eltávolították az egyik veséjét. Emiatt a karantént is másképp kezelte és élte meg a tehetséges sportoló.

B. Cs.

Szeles Bálintnak jó érzés újra sprintelni Fotó: Huszár Márk

Fotó: Huszar Mark

– Már a múlt héten használhattuk a Szentmarjay stadiont, és úgy néz ki, most már mindennap tudunk ott edzeni – utalt a létesítménybe történt visszatérésre az andornaktályai illetőségű versenyző. – Nagyon jó érzést jelentett újra az edzőmmel, Petrovai Józseffel és az edzőtársaimmal tréningezni és végre társaságban végezni a gyakorlatokat. Amennyire a lehetőségeim adták, sikerült olyan formában átvészelni a karantént, amivel el tudtuk kezdeni a felkészülést a versenyekre. Természetesen óvatosan, nehogy sérülés legyen belőle, ugyanis novemberben daganat miatt el kellett távolítani az egyik vesémet. Éppen ezért az edzőmmel nagyon vigyázunk, hogy a gyógyulás teljes legyen, hiszen az egészség a legfontosabb.

Szeles Bálintnak jó érzés újra sprintelni Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az országos bajnoki ezüstérmes atléta úgy érzi, a karantén alatt sikerült kicsit magával törődnie és kizökkennie a megszokott hétköznapokból.

– Ez az időszak mentálisan sokat segített – emelte ki Szeles. – Az utóbbi hetekben már nagyon vágytam arra, hogy az edzőmmel minőségi munkát végezhessek, most pedig, hogy ezt újra megtehetem, mindent beleadok, mert a nyáron szeretnék minél jobb eredményeket elérni. Nekem lehet, hogy jobb, hogy a világversenyeket elhalasztották mert nem biztos, hogy a műtét után ennyi idő elegendő lett volna a felkészüléshez.

Újra a rekortánon és együtt a fiatalabbak

– Ezen a héten szigorú feltételek mellett, szűkített programmal, de már rekortánon edzünk, ami nagy előnyt jelent – közölte az Egri VSI edzője, Fejes Péter. – Bent vagyunk a stadionban, de ilyenkor csak egy-egy csoport, mert úgy készült a beosztás, hogy 10 és 12 óra között a nagyobbak, és délután háromtól hatig is csak atléták vannak benn, a közönség a többi időben használhatja a futótópályát.

Fejes Péter, a sportiskolások egyik edzője Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Egyelőre futások és szökdelések szerepelnek a programban, de az a szabály, hogy futás közben egymástól tíz méter távolságot kell tartani, gimnasztikánál pedig másfél-két métert. Alapafeladatként futóiskola, gimnasztika és lépcsőzés. A jövő hétre pedig már dobásokat és távolugrást is tervez a szakember.

– A versenyeket május 31-ig törölték, az országos bajnokságok június végén kezdődnének, van előzetes versenynaptár, ám minden az aktuális rendelettől függ. A kisebbeknek szeptemberig nem lesz Sport XXI program, amelyben a versenyek két-három hetente követték volna egymást. Egyelőre háziversenyben gondolkozok június környékén. Igazából a versenyidőszak csúszik, a MASZ szerint kitolódna október 10-ig, vagyis az augusztus, szeptember és október minden korosztályt érintene, ha minden jól alakul – mondta Fejes Péter.

A futóiskola is az alapfeladatok közé tartozik Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában