LABDARÚGÁS

2020.05.29. 20:36

U19: megint első Felsőtárkány

Játékosként, majd pedig edzőként – három részletben – 17 éve kötődik a Felsőtárkány SC-hez Bajkó Csaba. Az utánpótlás-nevelésben tevékenykedő tréner szerint a legtöbb feladatot nem a szakmai, hanem a szervezői munka jelenti.

Bódi Csaba

A Felsőtárkány SC U19-es csapata a tavalyi évhez hasonlóan idén is az első helyen végzett

Fotó: Gyenes Attila

– Az U19-es csapat elsőként zárt, ami címvédőként megsüvegelendő. Az idei gárda erősebb volt, mint az előző évi?

– Nehéz különbséget tenni a két év között. A 2018/19-es csapatban több olyan játékos futballozott, akiket több poszton lehetett szerepeltetni, a védekezésünk stabilabb lábakon állt. Idén kisebb volt a variációs lehetőség, a védekezésünk gyengébb volt, több gólt kaptunk. Ezért az előző évi együttest erősebbnek tartom a nagyobb változtatási lehetőség miatt. Viszont az idei gárda erejét mutatja, hogy a három fő riválist (Maklár, Energia SC, Bélapátfalva) idegenben tudtuk legyőzni. Ezért úgy érzem, az első helyünk megérdemelt.

A Felsőtárkány SC U19-es csapata a tavalyi évhez hasonlóan idén is az első helyen végzett
Beküldött fotó: Gyenes Attila

– Mi és ki áll az eredmények mögött?

– Három évről beszélnék. Az elsőben Béres Mihály kitartó munkájának eredményeként tudtunk 12 év után az első helyen zárni. Misi sajnálatos távozása után próbáltuk tovább vinni a jó szereplést. A második évben idényben a keretkialakítása után sikerült nagyon erős keretet összehozni, több játékos is két fronton szerepelt (felnőtt, ifi). Balázs Tihamér vezetőedző mindenben támogatta a fiatalok szereplését. A harmadik szezonban sem tértünk el ettől, amikor is Montvai Tibor, a felnőtt­gárda játékos-edzője segítette a munkát. Vezetőként Szarvas László, Csáti Sándor és Bárdos Sándor megpróbálta a megfelelő hátteret biztosítani. Hegyi Sándor észrevételeivel, Herkulesné Márti néni kitartó szurkolásával (süteményei, palacsintái), id. Oláh Tibor, Lakatos Péter és Andrékó Krisztián önzetlen támogatásával sokat tett az eredményes munkához. Ezúton is köszönöm nekik a játékosok nevében is.

– Mi adja a legtöbb feladatot egy ilyen korosztályú csapatnál?

– A szervezés, vagyis az utazások, az időpontok egyeztetése jelenti. A napi kommunikáció nagyon fontos, mivel van, aki tanul, van, aki dolgozik, nem mindenki helybéli. A szülőkkel történő kapcsolattartást rendkívül lényegesnek tartom, végig egyeztetni szükséges, hogy minden a helyére kerüljön.

Bajkó Csaba (hátul) büszke a saját nevelésű fiatalokra Beküldött fotó: Gyenes Attila

– Mennyire lehet motiválni a gárdát?

– Ha motivált az edző, akkor a játékosok is azzá válnak. Nálunk ez így működött. Nem mindig lehetsz az élmezőnyben, de az ösztönzést akkor is fenn kell tartani. Az NB II.-ben is szerepeltünk, ott nem voltunk az élmezőnyben, mégis sikerült kitartó munkával szép győzelmeket aratni. Szerencsésnek tartom magam, hogy olyan edzők (Kiss Tibor, László István, Szabó András, Bukrán Csaba, Megyesi Ferenc, Zsidai József) keze alatt dolgozhattam, akik ezekkel az erényekkel rendelkeztek. A többi csapatnál is látni a törekvéseket, egyre kiegyensúlyozottabb a mezőny. Sok múlik a napi munkán, a szervezésen, a közösségformáláson. Ezek után türelmes munkával az eredmények is javulnak.

– Az U17-esek a 7., az ­U15-ös gárda a 8. helyen zárt. Ott mennyire lehet beszélni nevelőmunkáról?

– Ezek a csapatok egyesületünk további, zavartalan működését biztosítják. Többéves nevelőmunka áll mögöttük. Az eredmények kissé szerényebbek, viszont nagyon fontos a sok játéklehetőség a 2007-es, a 2006-os, a 2005-ös és a 2004-es korosztálynak. Itt inkább ezt szem előtt tartva dolgozunk Bajzát Róbert edző kollégával együtt. Mindenképpen meg kell említeni a Bozsik-programos csapatoknál tevékenykedő Bóta József (Stefa bá’), Kenyeres Gergő, Hegyi Sándor és a 82 évesen is aktív Örsi János kitartó munkáját. Zászlóként többéves tapasztalat alapján a felnőttcsapat irányt szab majd a további munkavégzéshez. A vezetőség felé annyi kérés lenne, hogy jobban figyeljenek saját értékeikre, a játékosokra és az edzőkre, mert mi közösen biztosítjuk az egyesület napi működését és a múltjához méltó szereplést.

Így zárt a 2019/20-as megyei U19-es bajnokság

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában