LOVASSPORT

2020.06.18. 15:17

A többszörös magyar bajnok hajtó új lovakkal is remekelt

Dobrovitz József már a szabadtéri szezonra készült, amikor újra kellett kezdeni a munkát a fedeles lovakkal. A befektetett energia azonban ezúttal is megtérült.

T. B.

Dobrovitz Józsefék számára biztatóan indult a szezon Fotó: Tóth Balázs

A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban, szabadtéren rendezték a fedeles fogathajtó országos bajnokság döntő küzdelmeit. A királykategóriában Dobrovitz József nyerte a négyesek versenyét, aki a győzelme után elmondta, folyamatosan dolgoztak a járványveszély ideje alatt is, de már a szabadtéri versenyekre készültek.

– A fedeles lovak számára megerőltető hétvégén vagyunk túl, ugyanis miután elrendelték a veszélyhelyzetet úgy volt, hogy nem lesz több ilyen verseny – fogalmazott Dobrovitz József. – Ezért kitettük őket karámba, majd amikor két-három hete kiderült, hogy mégis lesz befejezőfutam, ismét kivettük őket és elkezdtünk velük dolgozni. Kondícióban így adódott egy kis lemaradás, emellett a magas páratartalom és a hőség is nehezítő körülménynek számított. Ettől függetlenül nagyon elégedett vagyok, két új ló is ment a fogatban, s nagyon jól teljesítettek. Úgy tartom, az eredményességet nem kell, az eredménytelenséget pedig nem lehet megmagyarázni – tekintett vissza a versenyre a korábbi világbajnok.

Dobrovitz Józsefék számára biztatóan indult a szezon Fotó: Tóth Balázs

Arról, hogy az elmúlt hónapok történései mennyire írták át a mindennapokat, a vecsési versenyző így fogalmazott. – Ugyanúgy dolgoztunk mint „békeidőben”, úgy edzettük a szabadtéri lovakat, mintha másnap kezdődnének a versenyek – folytatta Dobrovitz József.

– Reméltük, hogy előbbutóbb minden visszaáll a korábbi kerékvágásba. A lovak napi rutinján nem változtathatunk, etetni, itatni, mozgatni kell őket. Hamarosan elérkezik a szezonnyitó mezőhegyesi viadal, ahol bebizonyíthatjuk, hogy érdemes volt készülni. Nálam kettő, a fiamnál három új ló áll fogatba, akik korábban sosem versenyeztek. A 2021-es budapesti Európa-bajnokságot tartjuk szem előtt, ezeknek a lovaknak akkorra kellene igazán megerősödni, a fogatnak jól összeállni, hogy igazán ütőképesek legyünk. Csapatban mindenképpen az aranyérem megszerzése lesz a cél, s egyéniben is szeretnénk érmeket, Lázár Zoli, Joci (ifj. Dobrovitz József) és én is.

Miután Csehország és Szlovákia felé is nyitva már a határ, a mezőhegyesi szezonnyitó után olyan külföldi verseny következhet Dobrovitzék számára, amely még nem nemzetközi, hiszen az összes országból nem lehet beutazni, de a magyarokat fogadják. Azt követően vélhetően Kisbéren folytatódik a szezon, majd szeptemberben Vecsésen rendeznek nemzetközi versenyt. Ennek időpontját azért csúsztatták, hogy a korlátozó intézkedések feloldásával minél népesebb mezőnyben tehessék próbára tudásukat a fogatok. Azt követően a csehországi Pisecnében, illetve Jászkarajenőn hajtanak majd, s arról is hallani, hogy még idén októberben tartják meg a négyes fogatok világbajnokságát. Ha ez így lesz, azt mindenképpen bevállalják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában