LABDARÚGÁS

2020.10.15. 15:18

Edző bá’ az egri Berva salakjáról

Détári Lajos góljával ­1–0-ra győzött a Budapesti Honvéd, vagyis szoros mérkőzésen maradtunk alul az Eger SE csapatával az Országos Ifjúsági Kupában rendezett találkozón – mutat az 1981-ben készült csapatképre Szász Sándor.

Bódi Csaba

Az Eger SE ifjúsági csapata 1981-ben a Honvéd elleni kupamérkőzésen Fotó: családi képtár

Az akkor Népkertnek hívott salakos pályán rendezett meccs emléke ugyanúgy élénken él a hajdani egri edzőben, mint annak a tizenhárom évnek a remek generációi, amelynek tagjai a kezei alatt pallérozódtak.

A 82 éves egykori tréner 1970-től 1974-ig játékvezetőként működött, közben pedig a Bacsó István vezette egri járási sporthivatalnál társadalmi munkásként tevékenykedett Szepesi Lászlóval és Csepcsányi Lajossal. 1974 őszén Benkő János hívásra az Egri Vasas SE serdülőcsapatát kezdte irányítani. Szász Sándor szívesen idézi az 1975/76-os idényben szerepelt fiatalokat (Nagy Tibor, Jakab Lajos, Tamasi Sándor, Liszkai László, Mata József, Szabó István, Nagy József, Domoszlai János), azt viszont már kevésbé nevezi örömtelinek, amikor 1977-ben az Egri Vasas beolvadt az Eger SE-be. 1978-ban aztán az ESE II. együttesének tagjai, köztük Póta László, Nagylaki János, Smuczer István, Márton Tibor, Szász Péter és Mata József hallgathatták Szász-mester intelmeit.

Az Eger SE ifjúsági csapata 1981-ben a Honvéd elleni kupamérkőzésen Fotó: családi képtár

– Az 1980/81-es szezonban aztán jöttek az újabb ifjak (Tamasi Sándor, Domoszlai János, Dobó Zsolt, Szilágyi Csaba, Szilágyi András, Bóta Balázs, Vályi Attila, Szarvas Csaba, Paksi András, Riczkó István, Busa László), akik közül néhányan ugyancsak eljutottak az NB-s szintig – sorolja a neveket. – Egy évvel később, amikor együtt dolgozhattam az intéző Tajti Tiborral, középiskolás kupát sikerült nyerni a Szilágyi Erzsébet Gimnázium együttesével, ahol testnevelő tanárként Fodor Bélával lehetett jól együttműködni.

A harmadik, számára egyben az utolsó nagy játékos generációt az 1984/85-ös szezonban szerepelt serdülő II.-es gárda jelentette. Abban a garnitúrában futballozott együtt Rácz Zsolt, Kormos Imre, Csőke Gergely, Homonnai Sándor, Novák Zoltán, Novák Tamás, Somogyi János, Nagy Zsolt, Agócs Lajos, Takács Péter, Kovács Péter és Bozsik Gyula.

Szász Sándor köszöni, jól van Fotó: Bódi Csaba

– Az edzéseinket Felnémeten, a bervai salakos pályán tartottuk Benkő Jánossal és csapatával karöltve, pályafutásom végéhez közeledve pedig Csufor Sándorral dolgoztam. Az edzősködést 1987 tavaszán hagytam abba, és azóta csak meccsre járó, érdeklődő nézőként szemlélem az egri mérkőzéseket. Szerencsére egészségileg jól vagyok, egyben pedig köszönöm a szép éveket, amelyeket eltölthettem a fent említett játékosok társaságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában