hét embere

2021.03.03. 20:00

Az olimpián is megmérettetné magát a hevesiek súlylökő büszkesége

Kovács Gyula aranyműhelye, avagy az aranykovács műhely újabb míves darabja nemcsak nagy értékkel, de tekintélyes méretekkel is bír. A hevesiek aktuális súlylökő országos bajnoka Kovács László Miklós. A 20 éves, 205 centiméteres fiatalember itt azonban nem áll meg, további magasságokba tör.

Bódi Csaba

Kovács László Miklós. Súlyos egyéniség Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Megerősíti vagy inkább cáfolja, hogy ebben a sportágban a méret igenis számít?

– Nagyon sokan ahhoz kötik a sikereimet, milyen magas vagyok – válaszolta Kovács László Miklós. – Nem tagadom, van előnye, de sokan nem látják a hátrányait. Például sokkal később kezdhettem el erősíteni, többször gyötört a térd- és hátfájdalmam. Azonban az adott helyzetből mindig próbáltam kisajtolni a legtöbbet, és úgy érzem, ez sikerült. A befektetett munka meghozta az eredményét.

– Gyerekként aligha súlylökő bajnoknak készült...

– Igazából mindig szerettem a sportot, valamilyen formában állandóan mozogtam. Kezdtem a focival, majd kézilabdáztam, ám a csapatsportágakat inkább nézni szeretem, mint művelni. Óvodába együtt jártam jó barátommal és csapattársammal, Kovács Noellel, akinek az édesapja az edzőm. Mivel már akkor látszott, hogy nem leszek kis növésű, Gyuszi bácsi azt mondta: belőlem akár országos bajnokot is tudna faragni.

– És ezzel elkezdődött a nagyon kemény edzésmunka?

– Nem így történt! Elmentem edzésre, ám mindig csak viccnek fogtam fel, soha nem úgy voltam vele, hogy hú, nekem nagyon jónak kell lennem. Vagyis csak hobbi szinten műveltem. Igaz, időközben megszerettem, kiváló volt a társaság, mindenkivel megtaláltam a közös hangot, és jöttek az eredmények. Később minden érthetővé vált: jó vagyok ebben a sportágban, és szeretem művelni.

– A Kovács Gyula vezette közösség hagyományosan jó hangulatú társaság. Könnyen ment a beilleszkedés?

– Amikor kezdtem, én voltam a legfiatalabb. Kellett pár év, mire rendesen beilleszkedtem, de nagyon rendesek voltak velem a társak, akikkel felemelő érzés együtt lenni.

– Ezenkívül mit kapott az atlétikától?

– Bele sem merek gondolni, mennyi helyre eljutottam, amire a sport nélkül nem lett volna lehetőségem.

– Mikor érezte, hogy beigazolódhat Gyuszi bácsi ígérvénye?

– Tavalyelőtt és tavaly már egyértelművé vált, hogy komolyabban kell készülni. A 2020-as korosztályos Európa-bajnokságon nagy volt rajtam a teher. Ott már úgy kellett felfognom a helyzetet, ez már nem hobbi, hanem az életem fontos része, amit nagyon szeretek. A nyomás sajnos rossz formában ütközött ki. Meg akartam mutatni, hogy ebben jó vagyok, ám a visszájára sült el, mert stresszesen mentem a versenyre. Drukk mindig volt bennem, azonban aznap éreztem, ez másfajta, mint korábban. Azóta képes vagyok az előnyömre fordítani.

– Az első felnőtt bajnoki arany megszerzése milyen hatást váltott ki?

– Aznap nem gondoltam bele, hogy országos bajnok lettem. Ám amikor hazaértem, láttam a szüleimen, hogy ezt már ők is máshogy fogják fel. Ez nem korosztályos, hanem felnőttverseny volt, aminek velem együtt nagyon örültek.

– Súlylökő országos bajnok: a környezete mennyire van tisztában azzal, hogy ennek mi az értéke?

– A szomszédok vagy a szűkebb értelemben vett baráti társaság tagjai átérzik a súlyát, tudják, mennyi munkát pakolok bele. Sok lemondással jár, mert gyakran nem tudok részt venni olyan eseményeken, amelyekre szívesen mennék, mert versenyem, vagy edzésem van. De igazából megértik, mert tisztában vannak vele, csak így jöhetnek az eredmények.

– Lehet önből profi sportoló, mennyire motiválja ez a cél?

– Minden nap így kelek fel, hogy akarom és meg fogom csinálni! Csak akkor lesz eredmény, ha valaki teljes szívvel odateszi magát ezen a szinten.

Kovács László Miklós. Súlyos egyéniség
Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Mennyivel járnak előrébb a vetélytársak?

– Ifjúsági és junior korban sokkal nagyobb volt a lemaradásom, de azért, mert az edzőmmel próbáltuk ésszerűen felépíteni a pályafutásomat. Megtehettük volna, hogy mi is nagy súlyokkal edzünk, ehhez képest csak tavaly kezdtem el tíz edzéssel dolgozni, előtte csak hét, illetve öt gyakorlás szerepelt a heti programban. Akik azonban a korosztályomban megelőztek, azok tíz edzéssel dolgoztak. Ki tudja, lehet, hogy hamar kiégtem volna, ezt nem tudni. Örülök, hogy így alakult.

– Idén mi jelenti a legnagyobb kihívást?

– Július 9-én Bergenben lesz az U23-as Európa-bajnokság, Norvégiában lesz a főverseny, ott kellene a legjobbat nyújtani. Ezenkívül korosztályos és felnőtt ob vár rám.

– Az ötkarikában mennyire gondolkodik?

– Ha ugyanezt a munkát, ilyen lelkesedéssel folytatjuk, és végigvisszük, amit tervezünk, akkor hiszek benne, hogy sikerülhet kijutni majd az olimpiára.

Névjegy

Kovács László Miklós

Született: Eger, 2000. május. 12.

Magasság/súly: 205 centiméter/152 kilogramm

Sportága: atlétika, súlylökés

Egyéni rekordja: 17,68 méter (2021)

Edzője: Kovács Gyula

Klubja: Ikarus BSE

Nevelőegyesülete: Hevesi SE

Eddigi legjobb eredményei: 2021 Fedett pályás felnőtt országos bajnokság: 1. helyezett; 2020 szabadtéri országos bajnokság: 3. helyezett; Ifjúsági Európa-bajnokság: 15. helyezés.

Nyolcszoros korosztályos bajnok

Iskolája: Eszterházy Károly Egyetem, gazdasági informatikus szak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában