LABDARÚGÁS

2021.03.05. 20:00

Százéves andornaktályai ikrek: Hé’, téged egyszer már kicseleztelek!

A két Novák. Futballberkekben így emlegetik a testvérpárt. Az ikrek hosszúra nyúlt nagypályás szereplés és dicső kispályás menetelés után az andornaktályai klubot építik, miközben március 9-én együtt százévesek lesznek. Születésnapi interjúkérdéseinkre Tamás és Zoltán egymástól függetlenül felelt.

Bódi Csaba

Melyikük melyik? Novák Tamás (balról) és Novák Zoltán a Marshall-ASE meccsén Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

– Bármikor felmerült annak a lehetősége, hogy nem egy csapatban futballoznak?

Novák Tamás (NT): – Egyszer sem. Ez nem volt kérdés számunkra.

Novák Zoltán (NZ): – Ha valahová igazoltam, azt mindig vele együtt tettem. Soha fel nem merült bennem, hogy lehetne másképp.

– Ellenfélnek milyen lett volna Zoltán/Tamás?

NT: – Gondolom, olyan, mint gyerekkorunkban. Rengeteget játszottunk az udvarunkon egymás ellen. Ha ő nyert, én sírtam, ha én nyertem, ő. Felnőttként elég gyors volt a labdával is. Kapaszkodnom kellett volna utána. Nyilván én nyertem volna…

NZ: – Nem jó. Sokat futballoztunk gyerekkorunkban egymás ellen. Olyannyira nem tudott ő sem veszíteni, hogy a meccseknek mindig sírás lett a vége.

Melyikük melyik? Novák Tamás (balról) és Novák Zoltán a Marshall-ASE meccsén Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

 

– Jobban érezte magát, ha a testvérével volt a pályán? Hiányzott, amikor nem volt ott?

NT: – Szerettem, amikor előttem játszott, csak ránéztem és tudtam, mikor kell felpasszolnom rá a labdát. Csinált egy hintát előre, majd visszalépett, és ment a passz. Előfordult, amikor az ellenfél játékosa felnézett és azt mondta: hé’ téged egyszer már kicseleztelek! Na, ez vicces volt.

NZ: – Jobb volt, ha játszott, mert tudtam, hogy a játékban mit képvisel, mire számíthatok. Sok olyan helyzet adódott, amikor nem kellett gondolkodnom, mert tudtam, merre fordul, hová passzol nekem.

– Legemlékezetesebb futballélménye: az egri utánpótlásból; Füzesabonyból; Felsőtárkányból; Andornaktályáról?

NT: – Egri utánpótlás: amikor azt mondta az egyik edző (és visszahallottuk), hogy a két Novákot nem adnám semmiért oda. Füzesabony: az 1993-as Hírlap-kupa elhódítása 1000 néző előtt és 1997-ben 1200 nézővel a Besenyőtelek–Füzesabony szuperrangadó megnyerése 3–0-ra. Felsőtárkány: háromszor megnyertük a megyei I.-et és kaptam egy emlékkönyvet a sikereinkről az ott töltött tíz évről. Andornaktálya: „öregségünkre” történelmet írtunk egy bronzéremmel.

NZ: – Talán az egyik Hírlap kupa még a 90-es évek elején. Három sorunk volt, tele jó játékosokkal. Az edzőnk mindkettőnket az első sorba jelölt. Jól ment a játék, megnyertük a kupát. Nagyszerű élmény volt! Füzesabonyban az a Magyar Kupa-meccs az NB II.-es Hatvan ellen, amit hosszabbításban 2–1-re nyertünk.

1993-ban parketten nem volt jobb az FSC-nél

– Akadt rá példa, hogy a játékvezető megzavarodott egy-egy fegyelmezésnél, hogy melyikükkel gyűlt meg a baja?

NT: – Persze. Az FSC-ben a ’90-es években történt hazai meccs első félidejében besárgultam, és a spori figyelmeztetett, hogy vigyázzak. A szünetben mezt cseréltem a sportszerűen játszó tesóval, aztán jöhetett a második félidő…

NZ: – Volt úgy, hogy félidőben mezt cseréltünk, mert Tamás besárgult. Védő volt, én pedig előrébb játszva jobban tudtam vigyázni a lapjára. A spori persze azt gondolta, hogy posztot cseréltünk. Kispályán rendszeres volt a bírói tévedés, főleg a „most ki rúgta a gólt” kérdésre kellett sokszor válaszolni.

– Előfordult, hogy a testvére igazolásával játszott?

NT: – Nyilván, de ez csak az egypetéjű ikreknek a kiváltsága. Senkinek nem ajánlom!

NZ: – Igen, történt ilyen, a tesóm sérült volt, engem pedig kiállítottak. Mindegy volt, mert a másikunk igazolása tökéletesnek bizonyult.

– Kispályán tarolt az Eger Kapu csapata? Miért „engedték” el?

NT: – Ennek több oka is volt. Mindenkit megkérdeztem a csapatból – a Covid mellett, amely valljuk be, bizonytalan tényező –, és több játékos jelezte, jobban örülne, ha nem versenyszerűen sportolnánk, hanem időnként találkoznánk és mozognánk egyet. Hát így lett.

NZ: – Sajnos a kispálya színvonala sem a régi. Amikor elkezdtük, rengeteg csapat volt jó meccsekkel, nívós bajnokság, nézőkkel a pálya körül, a büfében stb. Mára ez a múlté. Közös volt a döntésünk. Sajnos mi sem leszünk fiatalabbak, így valamikor el kellett jönnie ennek is. Tizenegy bajnoki arany és számtalan torna megnyerése után emelt fővel búcsúzhattunk.

Az Eger Kapu kispályán csapata 11 bajnoki címet szerzett Fotó: Lénárt Márton/ Heves Megyei Hírlap

– Ha lenne (vagy lesz) öregfiúk-bajnokság, visszatérnétek?

NT: – Nem mondom, hogy nem hiányzik. Mindenképp átbeszéljük a csapaton belül.

NZ: – Az öregfiúk-bajnokság és minden, ami foci nagyon csábító. Azonban felelősség is. Ha benevezünk egy sorozatba, akkor azt végig kell csinálni. Ennek a kérdésnek sok összetevője és szereplője van, ami nemcsak rajtunk múlik.

– Edzőként ki tett önre a legnagyobb hatást?

NT: – Mivel a mai napig tartom Kiss Tiborral a kapcsolatot, őt mondanám. Tibi 1998-ban hívott bennünket Felsőtárkányba, ahol 27 évesen is tanultam tőle. Nagyon keményen fogott bennünket. Gyakran felhív, és már tudom, mi következik: „Mondd meg Novák Zének, hogy már ne futballozzon, csak rontja a statisztikát.” És egy jót nevetünk.

NZ: – Nem emelnek ki senkit. Minden edzőmnek köszönetet szeretnék mondani azért, mert foglalkozott velem és a legjobbat akarta kihozni belőlem és a csapatból.

– Azt tudják, hogy az édesapjuk hány meccsükről hiányzott? Mert ugye többön volt ott, mint amelyeken nem...

NT: – Ha csak rajta múlt volna, egyről sem. Még az NB III.-as idegenbeli mérkőzéseinkre is jött. Sőt, a kispályás meccseinket is rendszerint megnézte. Mára maradt neki a Marshall-ASE. Bár csak nézhetne még bennünket sokáig.

NZ: – Apukánk a gyerekkori egy-egy csatáinktól az utolsó kispályás meccseinkig szinte mindegyiken ott volt. Nem tudom, hogy van-e még egy ennyire futballszerető ember a világon.

Az idősebb Novák Zoltán (balról, szürke pulóverben) sosem hiányozhatott a fiúk meccséről Archív fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Együtt a sport, együtt az üzlet, közel is laknak egymáshoz. Ez mindig magától értődött?

NT: – Igen. Mivel együtt nőttünk fel, így az érdeklődési körünk is hasonlóan alakult a sportban, és a céges munka egyaránt. Az egymáshoz közel élés fiatalon csak úgy adódott, de már eszünk ágában sincs Andornakról elköltözni. Viszont, ha jól emlékszem, egyszer sem voltunk együtt nyaralni – ez meg így alakult.

NZ: – Igen, valahogy ez nálam olyan, mint egy előre megírt forgatókönyv. Ez nekem belülről jön, és számomra természetes.

Az andornaktályai Marshall-ASE csapata Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Az andornaktályai Marshall-ASE jelentős részben azért működik a megyei I.-es élmezőny szintjén, mert önök energiát, pénzt, erőt nem sajnálva rengeteget szánnak a klubra, vagyis az ASE az „életművük” fontos része. Meddig tart a lendület, milyen terveket szőnek?

NT: – Nem tagadom, a foci az életünk része. Anno sokat tettünk a felsőtárkányi labdarúgásért, és itthon, Andornaktályán is szeretnénk a sikereket átélni. Mivel játékosnak már „öregek” vagyunk, így maradt az utánpótlásedzői és a sportvezetői titulus. Tuza László elnök úr velünk egyetemben hasonló gondolkodású és sportszerető ember, akivel célunk egy stabil megye I. felnőttcsapat és az utánpótlásgárdák szerepeltetése, valamit a létesítményünk évről évre történő fejlesztése. Reméljük, még sokáig kitart a lendület.

NZ: – Az ASE jelentős szerepet tölt be az életünkben. Mind az utánpótlásban, mind a felnőttcsapatnál és az egyesület irányításában próbálunk aktívan részt venni. Tuza László elnök úrral együtt dolgozva és a Marshall ablakgyár kft. támogatásával, immár tíz éve új szintre emeltük az andornaktályai futballéletet. Szeretnénk ezt folytatni és további szép sikereket elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában