ATLÉTIKA

2021.06.28. 12:56

Az Egri Sportiskola SE atlétái nagyszerűen szerepeltek az ob-n

Az Egri Sportiskola SE (ESSE) képviseletében Petrovai József edző a nyolc közé jutásra esélyes versenyzőket nevezett a 126. Atlétikai Magyar Bajnokságra. A megyeszékhelyiek igazolták a várakozásokat, mint ahogy az Ikarus BSE színeiben induló hevesiek is büszkék lehetnek teljesítményükre.

Bódi Csaba

Szeles Bálint (jobbra) újra a dobogóra állhatott Fotó: youtube

– Nagyon jól szerepeltünk, szinten minden indulónk új egyéni csúcsot ért el, noha néhányan sérülés miatt közel sem tudták kiadni magukból a maximumot – mondta a Hírlapnak a debreceni ob-ról az egyéni értékeléssel is szolgáló Petrovai József.

– Férfi 110 méteres gátfutásban Szeles Bálint bronzérmesként végzett úgy, hogy január óta egyáltalán nincs tökéletes állapotban a combközelítőizma, amit tetézett, hogy tavasszal részleges bokaszalag-szakadást szenvedett. Előbbiek miatt csupán 50–60 százalékos állapotban versenyzett, így a 14 másodpercen belüli idő dicséretre méltó. A helytállást a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Gyulai Miklós is kiemelte, támogatásáról biztosítva az andornaktályai illetőségű atlétát. Szeles Bálint a Kazy-Ker Kft. jóvoltából részesül olyan egészségügyi és rehabilitációs ellátásban, ami a felépüléséhez elengedhetelenül szükséges, és ahhoz is hozzájárul, hogy sikerült az ESSE kötelékében tartani a tehetős kérőkkel szemben.

Szeles Bálint (jobbra) újra a dobogóra állhatott Fotó: youtube

A női 100 méter gáton negyedik helyen végzett Bálint Noémi Székelyudvarhelyről került Egerbe. Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatója U23-as ob-t nyert, és távolugrásban is jeleskedik.

– Nagyon ügyes versenyzőről van szó, aki egy egész másodpercet javított korábbi eredményén – emelte ki a szakember.

A hölgyek 800 és 1500 méteres síkfutó számában szerepelt Kapás Jankát illetően Petrovai József úgy fogalmazott: első éves juniorként kiválóan helyállt, noha másfél évig bajlódott egy cisztával, ami a szereplését alapvetően befolyásolta. Szintén sokat hagyott ki sérülésből eredően az ugyancsak első éves junior Perge Attila. A férfi 400 méteres gátfutásában junior ob-harmadik versenyző hatodik helyezése ennek tudatában megsüvegelendő. A férfi 100 méter síkfutásában Pócs Dominik Ádám az előfutamban 10.91 másodperces időt ért el. A korosztályos válogatott sprinter a döntőben azonban rosszul kapta el a rajtot, így be kellett érnie a nyolcadik hellyel.

A súlylökésben és gerelyhajításban rajthoz állt négy hevesi atléta közül hárman bajnoki érmesként zártak. Előbbi számban Kovács László 17,64 méteres eredménnyel léphetett ezüstérmes helyre. Kovács Gyula tanítványa tavaly mutatkozott be a felnőttek között, ám még mindig utánpótláskorú. Neki még hátra van az év legjelentősebb versenye, a július közepén esedékes U23-as Európa-bajnokság. Az ugyancsak súlylökő Detrik Balázs 16,91 méteres lökéssel bronzérmet szerzett. A Boconádon élő sportoló ezzel első felnőtt korosztályú éve, vagyis 2018 óta, minden esztendőben dobogóra állhatott az országos bajnokságon.

https://www.heol.hu/sport/helyi-sport/hevesi-ermek-a-126-atletika-magyar-bajnoksag-elso-napjan-3750128/

Gerelyhajításban Kovács Noel ezüstérme érdekes körülményeket között született.

– Noel idén alig versenyzett sérülés miatt, és az igazat megvallva, ezúttal csak azért állt rajthoz, hogy biztos legyen a kiutazása az U23-as Európa-bajnokságra, amelynek a kvalifikációs szintjét már tavaly teljesítette. Ezért eleve úgy terveztük, hogy csak egyet dob – magyarázta az edző-édesapa, Kovács Gyula. – Nos, ez az első dobás nagyszerűen sikerült: 68,44 méterre szállt a gerelye, amellyel az első sorozat után a második helyet foglalta el. Ezután jelezte a versenybíróknak, hogy nem dob többet, és a melegítő padon ülve nézte tovább a versenyt.

A folytatásban a már eleve előtte álló Rivasz-Tóth Norberten kívül senki nem tudta megelőzni Kovácsot. Nem mellesleg a szolnoki atléta 2015 óta legyőzhetetlen ebben a versenyszámban.

Somodi Bálint két héttel korábban saját korosztálya (U23) bajnokságán jutott először 50 méter fölé. Ez most megismételte, 52,53 méterre javította az egyéni rekordját, és ezzel a 15. helyen végzett.

Somodi Bálint és Kovács Noel Fotó: Hevesi SE

A Hevesről származó, de a TFSE csapatát erősítő Együd Máté 800 méter síkfutásban sokáig szorongatta Vindics Balázst, azonban – a MASZ beszámolója szerint – az UTE kiválóságának sikerült maga mögött tartania, és 1:47.59 perccel győzött 1:48.40 perces egyéni legjobbját elérő ellenfelével szemben.

A megyénkbeli érdeeltségű eredmények

Súlylökés

1. Tóth Balázs (Nyíregyháza) 17.74

2. Kovács László (Ikarus BSE – Hevesi SE) 17.64

3. Detrik Balázs (Ikarus BSE – Hevesi SE) 16,91

Gerelyhajítás

1. Rivasz-Tóth Norbert (Szolnoki MÁV-SE) 77.99 méter

2. Kovács Noel (Ikarus BSE – Hevesi SE) 68.44

3. Rab Attila (Ikarus BSE) 67.95

15. Somodi Bálint (Ikarus BSE – Hevesi SE) 52.53

Férfi 110 méter gát

1. Szűcs Valdó (Zakaszám-ZAC) 13.38 másodperc

2. dr. Baji Balázs (BHSE) 13.58

3. Szeles Bálint (Egri Sportiskola SE) 13.97

Női 100 méter gát

4. Bálint Noémi (Egri Sportiskola SE) 14.26 másodperc

Férfi 400 méter gát

6. Perge Attila (Egri Sportiskola SE) 55.26 másodperc

Női 800 méter síkfutás

6. Kapás Janka (Egri Sportiskola SE) 2:23.25 perc

Női 1500 méter síkfutás

7. Kapás Janka (Egri Sportiskola SE) 4:54.94 perc

Férfi 100 méter síkfutás

8. Pócs Dominik Ádám (Egri Sportiskola SE) 11.10 másodperc

Férfiak 800 méter síkfutás

1. Vindics Balázs (UTE) 1:47.59 perc

2. Együd Máté (TFSE) 1:48.40

3. Kazi Tamás (FTC) 1:48.88

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában