BÚVÁRSPORT

2021.06.20. 15:20

Öt világbajnoki cím a gyöngyösi búvárúszó duónak

A gyöngyösi Mátrai Erőmű Búvárklub versenyzői taroltak az ­olaszországi Lignanóban rendezett junior uszonyosúszó-világ­bajnokságon. A magyarok 19 éremmel, közte hat arannyal minden idők legeredményesebb szereplését érték el.

Bódi Csaba

Pernyész Dorottya és Kiss Nándor között Veress András edző

Forrás: Mátrai Erőmű BK

– Hat arany-, nyolc ezüst- és öt bronzéremmel zártunk. Ez minden idők legjobb junior-világbajnoki szereplése, ami önmagáért beszél! – összegzett a Magyar Búvár Szakszövetség honlapján az öt aranyérmet szerző gyöngyösi kettős, azaz Kiss Nándor és Pernyész Dorottya edzője, Veress András. – Külön kiemelném, hogy az érmek jelentős részét olyan fiatalok szerezték, akik még jövőre is ebben a korosztályban versenyeznek. Négy váltó versenyszámban is érmet szereztünk, ami jól mutatja, mennyire kiegyensúlyozottan erős volt a mostani junior­válogatott.

Pernyész Dorottya és Kiss Nándor között Veress András edző Fotó: Mátrai Erőmű BK

A szakvezetés a világbajnokság előtt felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon motivált, jó formában lévő magyar válogatott utazik ki Olaszországba. Az elvárásokkal kapcsolatban Kókai Dávid csapatvezető akkor úgy fogalmazott, hogy 15 érem is összejöhet a hét fiú és hét lány alkotta nemzeti együttesnek. A vége 19 érem lett, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a Magyar Búvár Szakszövetségnél jó kezekben van az utánpótlás.

Az esemény kiemelkedő versenyzője az a Kiss Nándor volt, aki három számban diadalmaskodott, ebből 400 méteres felszíni úszásban korosztályos világcsúcsot ért el. Pernyész két aranya mellett még egy ízben Pázmányi Sándor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

A gyöngyösiek eredményei

ARANYÉREM. Férfi 400 méter felszíni: Kiss Nándor 2:58.70 perc (junior világcsúcs). Férfi 200 méter felszíni: Kiss Nándor 1:21.50 (junior országos csúcs). Férfi 800 méter felszíni: Kiss Nándor. Női 100 méter uszonyos gyors: Pernyész Dorottya 48,10 másodperc (junior országos csúcs). Női 50 méter uszonyos gyors: Pernyész Dorottya.

EZÜSTÉREM. 4x100 méter mix gyors: Pálfi János, Pernyész Dorottya/Szili Ágnes, Linzenbold Zsófia, Lipők Larion (Szili a selejtezőben úszott). Férfi 4x200 méter felszíni – Pázmányi Sándor, Béres Attila, Márton Balázs, Kiss Nándor.

BRONZÉREM: Női 200 méter uszonyos gyors: Pernyész Dorottya 1:47.37 (egyéni csúcs). Férfi 4x100 méter felszíni: Lipők Larion, Pázmányi Sándor, Béres Attila, Kiss Nándor/ Márton Balázs (Márton a selejtezőben úszott).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában