lovassport

2021.07.25. 20:00

Sok év kihagyás után izgalmas versenyt hozott a szilvásváradi maratonhajtás

Sok év kihagyást követően rendeztek teljes fogathajtó viadalt a hétvégén Szilvásváradon, ahol majdnem száz hajtó ült bakra.

Tóth Balázs

A vizes akadály hűsítően hatott a nagy melegben Fotó: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A szerdától vasárnapig tartó versenyben a díjhajtásé volt a terep péntekig a lovas stadionban, majd szombaton a hagyományosan legnagyobb közönséget vonzó maratonhajtás következett a település melletti Diósban kialakított új maratonpályán. Vasárnap a hajtók és lovaik visszatértek a stadionba, ahol akadályhajtás zárta a viadalt. A versenyre majdnem száz hajtó nevezett, akik hozzávetőleg 250 lóval vettek részt a különböző kategóriákban.

Az első versenyszámot, a díjhajtást követően a négyes fogatoknál Lázár Zoltán vezetett, a négyesek világkupa-­kvalifikációs versenyében tizennyolcan indulnak, a kilencszeres világbajnokot pedig Dobrovitz József és ifj. Galbács Ferenc követte az ideiglenes dobogón.

A kettes fogatok harminc tagot számláló mezőnyében az első forduló után ifj. Dobrovitz József állt az élen, megelőzve Farkas Józsefet és ifj. Fekete Györgyöt. A két legnépesebb kategórián kívül még több korosztályban és nemzeti szinten is versenyeznek fogathajtók, voltak pónik és egyes fogatok is.

A vizes akadály hűsítően hatott a nagy melegben Fotó: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Utóbbiak kezdték a szombati maratonhajtást, a nap végére körülbelül másfél ezresre gyarapodó közönség főleg az utolsó, hetes akadály körül tömörült – aki több helyszínt is látni akart, s nem csak tízpercenként, az a dombtetőt választotta –, ez volt a hidas, vizes akadály. Ezt többféle változatban vették a hajtók, akadt, aki minden alkalommal a hidat választotta, hogy visszajusson a völgy felőli partra, volt olyan, aki a fakerülés után kétszer az árkon keresztül ment az akadályokhoz, s úgy fordult ismét a víz felé, miként arra is akadt példa, hogy valaki egyszer ezt, más­szor azt gondolta előnyösebbnek.

 

Az akadály nem tetszett minden lónak, így láthattunk olyan fogatot, amelynek tagjai sétára vették az iramot, amit aztán a szárazon is megtartottak, még lefelé menetben is. A négyesekre késő délutánig kellett várni, őket övezte a legnagyobb érdeklődés.

A ketteseknél a maraton­hajtást Szabó Roland nyerte ifj. Fekete György és ifj. Nagy Tibor előtt, míg a négyeseknél a kettesben negyedik ifj. Dobrovitz József győzött, a svájci Jerome Voutazt és Lá­zár Zoltánt megelőzve. Összetettben a ketteseknél ifj. Fekete György, a négyeseknél Lá­zár Zoltán vezetett az akadályhajtás előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában