TÁJFUTÁS

2021.08.16. 17:30

Világbajnoki bronzérmes a Egri Testedző Club tájfutója

A rekkenő hőségben 37 ország 1422 indulója küzdött a medálokért, amelyekből a magyarok 17 érmet szereztek.

B. Cs.

Simon Ágnes a székesfehérvári sprint döntőjében Fotó: Máthé István/MTFSZ

A magyar veteránsport élmezőnyébe tartozó Egri Testedző Club szenior tájfutói jó esélyekkel indultak a 2021-es Szenior Tájfutó Világbajnokság (World Masters Orienteering) egy hétig tartó versenyein. A hazai rangsor 6. helyén álló ETC-sek közül évek óta – több sportágban is – kiemelkedő eredményeket nyújtó Simon Ágnes ezúttal is hozta formáját.

A Felsőtárkányban élő, korábbi sokszoros válogatott futónő a középtáv bronzérme mellett negyedik és ötödik hellyel zárt a selejtezőket követő „A”-döntőkben. Simon a vb-medált a W45-ös kategória eredményhirdetésén, sok skandináv klasszist is megelőzve vehette át.

Simon Ágnes a székesfehérvári sprint döntőjében Fotó: Máthé István/MTFSZ

– Egy hét alatt öt versenynapon jutottam túl, ahol sikerült az előzetes terveimet túlteljesítve, stabil futásokkal valamennyiszer a top ötben végezni – írta közösségi oldalán Simon Ágnes. – Középtávon meglett az áhított érem, fantasztikus érzést jelentett hazai terepen, hazai közönség előtt, magyar zászlóval a dobogóra állni. A záró versenynap is nagyon jól ment, megvolt a „flow”, csak sajnos túl hamar gondoltam rá, hogy megvan a medál és a rádiós pontra elvesztettem a fonalat. Ez két perc hibába és egy érembe került... De örömmel tölt el, hogy ilyen erős a magyar N45-ös mezőny és többen is ott végeztünk korosztályunkban a világ élmezőnyben.

A japán rendezők lemondása után Velence központtal hazánkban rendezett vb-n 38 ország 1500 indulója küzdött az érmekért. A városi futamot Székesfehérvárott, az erdei számokat Csákvár térségében bonyolították le, méghozzá rekkenő hőségben.

A kvalifikációs futamok után akadtak még további „A”-döntős tájfutói az Egri Testedző Clubnak. W40-ben Kocsis Gabriella, W50-ben dr. Kiss Teodóra, W55-ben Radics Anna, míg a férfiaknál M65-ben Honfi Gábornak sikerült az erősebb futamba jutás. Feltétlenül említésre méltó a gyöngyösiek valódi veteránja, a korábbi ifjúsági válogatott, jelenlegi M65-ös Szalóki Rezső (GYTC) triplázása, aki szintén mindhárom versenyszámban „A” döntőt futhatott.

Honfi Gábor három „A” döntőt futhatott Fotó: Máthé István/MTFSZ

A magyarok a négy aranyérem mellett hét ezüstöt és hat bronzot szereztek. Az esemény 1422 futójából 737-en az A-futamokban indultak, a 37 résztvevő ország közül 26 képviselői szereztek érmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában