ÚSZÁS

2021.10.12. 20:00

Ezüstös egri napok és Cseh-búcsú a budapesti világkupán

Két ezüstérmet szerzett az Egri Úszó Klub két olimpikonja a FINA világkupa-sorozat budapesti állomásán, ahol hivatalosan is elbúcsúzott a korábban az EÚK-gárdáját is erősített Cseh László.

Bódi Csaba

Békési Eszter 200 mellen szerzett ezüstöt Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

– Összességében többet vártam magamtól – mondta a Heolnak a 400 méteres vegyesúszásban második helyen végzett Holló Balázs. – Négyszáz gyorson is szerettem volna ott lenni az első háromban, 200 vegyesen pedig az idővel nem vagyok elégedett. Egyedül a 400 vegyes vigasztal, az ezüstérmet egyrészt a Duna Arénában megjelent szurkolóknak köszönhetem, mert már kicsit letört voltam az előző két nap miatt. Amikor azonban a 400 vegyes döntője előtt kivonultunk a medencetérbe, akkor annyi tapsot és biztatást kaptam a lelátóról, hogy harmadjára már nem okozhattam csalódást sem a drukkereknek, sem magamnak. Emiatt nem kellett keserű szájízzel lezárnom a versenyt.

Kovács Ottó vezetőedző tanítványa megfázásos betegséget és enyhébb vállsérülést követően nagy versenyben úszott értékes időt 400 vegyesen (4:09.07 perc), míg 200 vegyesen a 2:00.05 perces teljesítmény a nyolcadik helyezést jelentette számára.

Holló Balázs 400 vegyesen végzett másodikként Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

Az Egri Úszó Klub női olimpikonja, Békési Eszter 200 mellen 2:23.70 perces idővel csapott másodikként a célba. A 400 gyorsot most tesztelő Békési ebben a számban 9. hellyel és egyéni csúccsal indított, öt század másodperccel lemaradva a döntőről.

– Ahogy jómagam, úgy edzőm, Kovács Ottó is is teljesen elégedett a világkupás szerepelésemmel. Nincs bennünk hiányérzet. A szezon elejéhez képest jó időket úsztam, és ez bizakodásra ad okot – közölte Békési Eszter.

Holló és Békési Ilyés Laura és Kovács Attila társaságában az EÚK 4x50 méteres mix vegyesváltójának tagjaként leggyorsabb magyar csapatként az 5. helyet szerezte meg.


Békési Eszter 200 mellen szerzett ezüstöt Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

Az előfutamok során Ilyés Laura betegség után 200 méteres vegyesúszásban a 9. helyen végzett újabb egyéni csúccsal. Az utánpótlás korú egriek közül Kovács Attila és Stefan Duca-Mircea 200 méteres gyorsúszásban, Kaló Kristóf 50 méter pillangón, Szabó Lilla 100 méter gyorson, Sós Borbála pedig 50 métere mell ért el egyéni csúcsot.

A magyar csapat tagjai a három nap alatt 15 érmet gyűjtöttek a Duna Arénában, ahol hivatalosan is elbúcsúzott a világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes legenda, Cseh László. Az Egri Úszó Klub színeiben 2015 és 2018 között szerepelt klasszis a budapesti viadalon állt utoljára rajtkőre és úszott egy utolsó százat, egy rendhagyó, „meglepetés vegyesváltóban”.

Cseh Lászlónak jár a köszönet Fotó: Dombóvári Tamás/Bors

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) honlapjának beszámolója szerint a futam előtt kivetítőkön megelevenedett a 35 éves klasszis sportpályafutása, feltűnt a képernyőn a kicsi Laci is, és feltűnt egy másik bajnok, a dél-afrikai olimpiai bajnok Chad le Clos is, aki ugyan sérülés miatt nem tudott részt venni a búcsúváltóban, de videó üzenetben kifejezte jókívánságait barátjának. Cseh Laci, utolsó edzője, Plagányi Zsolt indítása után ugrott vízbe és az első 25-öt Bernek Péterrel úszta pillangón, majd háton a MÚSZ elnökével, Wladár Sándorral tempózott, ezt követően Kiss Miklóssal, a legelső úszóoktatójával teljesítette a mell résztávot, végül pedig a válogatott társai csatlakoztak hozzá egy utolsó, „örömúszós” gyors hosszra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában