Kézilabda

2021.12.27. 15:53

A kapusok lelki stabilitást adtak a gyöngyösieknek

Kiválóan kezdte a szezont a HE-DO B. Braun Gyöngyös NB I-es férfi együttese, amely azok után került nehéz helyzetbe, hogy több meghatározó játékos is harcképtelenné vált. A vezetőedző szerint csapatként léptek előre az előző idényhez képest.

Sike Károly

Fotó: CZIMER TAMAS

– A csapat gerincét megtartva, de új erőket bevonva vágtak neki a 2021/22-es szezonnak. Az edzőmérkőzéseken ugyan még adódtak megingások, de a bajnoki nyitányra láthatóan összeállt a csapat. Még azt is elbírták, hogy Halász Leventét térdsérülés miatt már a felkészülés alatt elveszítették. Hogyan emlékszik arra az időszakra?

– Az új játékosoktól azt vártuk, hogy teljesítményükkel nagyobb stabilitást adjanak azokon a posztokon, amelyeken az elmúlt idényben többet reméltünk – válaszolt a gyöngyösiek vezetőedzője, Konkoly Csaba. – Örömteli, hogy valamennyien beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, ami csapat szinten is előrelépést jelentett. Nagyon sajnáltuk Halász Levente kiesését, hiszen Mirko Herceg távozásával több feladatot szántunk neki.

– A kapusok szerepét rendre kiemelte, amikor górcső alá került az elmúlt időszak. A szerb Alekszandar Tomics érkezésével elérték a kívánt fejlődést?

– Egyértelműen kiegyensúlyozottabbá vált a kapusok teljesítménye, hiszen Tomics mellett a sérüléséből visszatérő Nagy Benedek és Merkovszki Pál is sok esetben átlag felett védett. Ez elsősorban lelki stabilitást adott a csapatnak, amit tavasszal nem tudtunk elérni.

– Ennyin múlhat a siker?

– Azt azért tudni kell, hogy nagyon egységes háttérmunka előzte meg az idényt. Egyértelműen bizonyítani akartuk, hogy többre vagyunk hivatottak az előző szezonban elért 11. helyezésnél. Új hittel és meggyőződéssel vetettük magunkat a munkába, amelyből mindenki kellően kivette a részét. Csapatszinten léptünk előre, amelyben ugyan voltak húzóemberek, de mégis az egység az, ami vitt bennünket előre.

– Kétségkívül jól indult a szezon. Az első hat mérkőzésükön kilenc pontot szereztek, aztán az idény második felében már csak kettőt. Mi okozta a törést?

– A nyitányon az akkoriban előrébb taksált Tatabányát győztük le, ami lendületet adott az együttesnek. Az első megingás a Komló elleni döntetlen alkalmával következett be, ahol elveszítettük a súlyos sérülést szenvedett Hegedüs Márkot. Később újabb veszteségek érték a gárdát. Az igazán fájó az utolsó fordulóban becsúszott Dabas elleni vereség, ahol már nagyon komoly szerkezeti problémákkal küzdöttünk.

Alekszandar Tomics (elöl) jó igazolásnak bizonyult Fotó: Czímer Tamás 

– Uros Vilovszki kiválásra gondol?

– Két nappal az utolsó előtti, Budakalász elleni meccs előtt kaptuk a hírt, hogy Vilovszkira koronavírus-fertőzés miatt nem számíthatunk. Újabb beállót veszítettünk el, aki Hegedüshöz hasonlóan a védelemben is meghatározó játékosnak számított. Megbomlott az egység, amit nagyon nehéz volt kezelni és elfogadni.

– A már említett Tatabánya elleni mérkőzésre emlékszik a legszívesebben?

– Igen, az kétségkívül önbizalomnövelő összecsapás volt, mint ahogy a Fejér B.Á.L. Veszprém elleni 28–27-es siker is, ahol kiélezett végjátékban szereztük meg a győzelmet. Nagyon komoly szakmai kihívásként tekintettünk arra a mérkőzésre, hiszen az előző szezonból akadt törleszteni valónk velük szemben.

– Mi lehet a reális elvárás tavaszra nézve?

– A jelenlegi nyolcadik helyezés jó alapot szolgáltathat a szezon hátralévő részére. A decemberi időszak rávilágított arra, hogy a vírushelyzet még okozhat bonyodalmakat, ami teljesen kiszámíthatatlanná teheti az amúgy sem egyértelmű mérkőzéseket. A harmadik és a tizenkettedik helyezett között mindössze kilenc pont a különbség, a középház pedig még szorosabb. Érdekes, kihívásokkal teli tavasz elé nézünk.

– A januári felkészülésüket mennyire befolyásolja, hogy a Dr. Fejes András Sportcsarnokban felújítási munkálatok zajlanak?

– Szerencsére a létesítmény szomszédságában található a munkacsarnokunk, ahol edzhetünk. Január 10-én kezdjük a közös munkát. A Ligakupa mérkőzéseket idegenben játsszuk, s bízunk abban, hogy a kivitelező tartja a határidőt és februári bajnoki rajtra elkészül az új padló.

Konkoly Csaba érdekes, kihívásokkal teli tavaszi idényt vár Fotó: Czímer Tamás

– Megkerülhetetlen a kérdés. Hetekkel ezelőtt köztudottá vált, hogy nyártól a Fejér B.Á.L. Veszprém edzői feladatait látja el. Mi szólt a váltás mellett?

– Öt év után távozom Gyöngyösről. Amit ebben az időszakban vállaltunk azt sikerült teljesíteni. A csapat mára ismét az NB I. meghatározó szereplőjévé vált. Hasonló elvárásokkal kerestek meg a veszprémi vezetők is, amely szintén komoly kihívással kecsegtet. Úgy éreztem, most van itt a pillanat a váltásra.

– Nem bánta meg, hogy már a szezon ilyen korai szakaszában nyilvánosságra került a hír? A szurkolói körökben eléggé vegyes fogadtatást kapott a bejelentés.

– Jóleső érzés, ha sajnálják a távozásom. A profi világban bevett szokás ez a fajta kommunikáció, amely az átadó klub számára lehetőséget ad arra, hogy az utód választás kapcsán kellően körültekintően járjanak el. Én ahogy eddig, úgy ezután is profiként végzem a munkám. Nincs ennek a bejelentésnek akkora jelentősége, mint ahogy azt egyesek tartják.

Uros Vilovszki (23) kiválásával megbomlott az egység a védelemben Fotó: Czímer Tamás

8. HE-DO B. Braun Gyöngyös

Otthon: 7 5 – 2 199–180 10

Idegenben: 5 – 1 4 126–152 1

Összesen: 12 5 1 6 325–332 11

A házi góllövőlista

Mitar Markez (szerb) 11 mérkőzés/59 gól, Dino Hamidovic (bosnyák) 12/47, Varsandán Milán 10/35, Ubornyák Dávid 12/32, Lubomir Duris (szlovák) 12/30, Papp Bence 11/25, Marko Vaszics (szerb-magyar) 12/24, Uros Vilovszki (szerb-magyar) 10/21, Hegedüs Márk 4/13, Gábori Máté 10/11, Rosta Bálint 8/10, Gráf Martin 12/8, Nkousa Dávid 12/3, Jaros Olivér 1/2, Mátyás Balázs 8/2, Alekszandar Tomics (szerb) 12/2, Urbán Egon 2/1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában