Vízilabda

2022.01.03. 19:34

Az egri női pólósok kapitányának sokat segít az anyaság

Csodás győzelemként említi Czigány Dóra a női Magyar Kupa 2021-es döntőjében elért diadalt. A Tigra-ZF-Eger csapatkapitánya vezéregyéniséghez méltóan segítette a gárdát a 7–6-os sikerhez, ahol négyszer volt eredményes. Vele beszélgettünk.

Bódi Csaba

Czigány Dóra egyelőre csak a vízilabdára fókuszál Fotó: Lénárt Márton Forrás: Heves Megyei Hírlap

– A sikereket tekintve néhány év kimaradt, így a Magyar Kupa-diadal „épp” jókor jött. A dicsőséglistán hol kap helyet ez az aranymedál?

– Ez a Magyar Kupa-győzelem meglehetősen fontos számomra, ugyanis egy olyan csapattal nyertünk, amelyről senki – beleértve a csapattársaimat – sem gondolta volna, hogy akár csak minimális esélyünk is lehet az elsőségre. Viszont a sok-sok munka meghozta a gyümölcsét.

– Motiváltság és fegyelmezettség terén is olyannal rukkolt ki a gárda, amely régóta váratott magára. Minek vagy kinek köszönhető ez a fajta összerendezettség?

– A motiváltság és az összeszedettség is abszolút az edzőnk, dr. Sike József érdeme. Nélküle most nem tartanánk itt.

– Rutin, eredményesség és az emberi tényezők alapján sok súlyt cipel a vállán a fiatalokkal tűzdelt csapatban. Ezek szerint bírja a terhelést, mert rendre jól teljesít. A vezéregyéniség pozícióval miként birkózik meg?

– Szerintem a rutin és az eredményesség abszolút nem teher, sőt örülök annak, hogy tudok segíteni fiatalabb csapattársaimnak. Egyébként úgy látom, pont jól jön össze a csapatban a fiatalok és a rutinosabbak aránya.

– Az édesanya szerep ad-e pluszt a medencében vagy azonkívül a csapattal kapcsolatos problémák kezelésében?

– Az, hogy édesanya vagyok mindenképpen sokat segít, mert csapatkapitányként sok a feladatom a medencén kívül is a csapat körül. Szerencsére azonban élvezem ezt a helyzetet.

– Az MK-arannyal sokaknak szereztek nagy örömet, ezzel önmaguknak emelve fentebb a lécet az elvárások terén. A bajnokságban mire lehet képes a gárda, mit szeretnének elérni?

–  Ez egy csodás győzelem volt, de a bajnokság mindig más, ugyanis ott sokkal több meccsen kell bizonyítani. Ráadásul a mi sportunkban – mint látszik – minden megtörténhet. Így nekem az a célom, hogy minden párharc során hozzuk ki magunkból a lehető legtöbbet, aztán majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elegendő.

– Esetleg a válogatottság felé lehet még visszaút?

– Másfél éve végleg lemondtam a válogatottságot, mert sokkal-sokkal fontosabb, hogy amennyit csak tudok, itthon legyek a kisfiammal. Egy egyhetes edzőtáborban még kipróbáltam magam, milyen is lenne, de sajnos ez már nem nekem való. A válogatottbeli karrieremet tekintve egyébként semmilyen hiányérzetem nincs.

Az egri csapatkapitány nem ijed meg a nehézségektől Fotó: Lénárt Márton Forrás: Heves Megyei Hírlap

– A jövőképben mi kap nagyobb hangsúlyt: egy újabb gyermek vállalása, az edzőség, egyéb, a pólóhoz közeli feladat, esetleg más?

– Szívesen lennék edző is és ehhez el is kezdtem az egyetemen a szakedzői képzést. A gyermekvállalásról még nem döntöttünk, úgyhogy erről nem tudok nyilatkozni.

Az MK-döntőben négy lövése jutott a kapuba Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTIForrás: MTI Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Ez már a második kupasiker

A Cegléden 1992. október 23-án született Czigány Dóra nevelőegyesülete után Egerben szerepelt 2009 és a 2016 között, majd két évig az UVSE csapatát erősítette, ahonnan 2018-ban tért vissza a megyeszékhelyre. Felnőttként négyszeres magyar bajnok és háromszoros bronzérmes. A Magyar Kupát kétszer (2021, 2021) nyerte el egri pólósként. A kapás hátsó, átlövő poszton játszó pólós a magyar válogatott tagjaként 2016-ban Európa-bajnoki címet szerzett, az olimpián pedig negyedik helyezést ért el.

A kupagyőztes egri csapat hatalmas bravúrt hajtott végre Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI
Címkék#vízilabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában