Gyász

2022.03.15. 16:16

Világcsúcsok fűződnek az elhunyt mikófalvi súlyemelő nevéhez

Életének 80. évében elhunyt Szepessy László. A masters súlyemelő világcsúcstartótól hétfőn vettek végső búcsút a szilvásváradi katolikus templomban.

B. Cs.

Szepessy László 2013-ban. Olaszországból aranyakkal tért haza. Archív fotó.

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

„Tudja, nekem ezzel az álmom teljesült” – mondta 2013-ban a Heves Megyei Hírlapnak 2002-es elsőségéről Szepessy László. A szenior sportoló 11 évvel korábbi magyar bajnoki címére emlékezett így, amelyet a MAFC-csarnokban magyarként ért el. Ez azért bírt kiemelt jelentőséggel, mert a gépészmérnök végzettségű sportember 1990-ben települt át családjával a Kárpátaljáról. Az 1943. április 8-án Fancsikán született Szepessy László Huszton gyermekeskedett és már diákként szorgosan emelte a súlyokat. Több mint tíz éven át versenyzett, eredményei között az Ukrajna-bajnoka cím előkelő helyen szerepelt.

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Magyarországon először Szilvásváradon talált otthonra, ahol Lévai Béla veterán súlyemelő biztatására kezdett újra sportolni. Az Ózdi Súlyemelő és Fitness Club tagjaként Fekete József tanácsai alapján készült, rendszeresen látogatta az egri Török fürdőt és ezen kívül, ahogy fogalmazott: odafigyelek az étkezésre és a pihenésre, valamint újabb és újabb célokat tűzök ki magam elé.

Ennek eredményeként az akkor már Mikófalván élő Szepessy László Torinóban 40 kilogrammos előnnyel nyerte a 2013-as világjátékok súlyemelő-versenyét. Egyben elhódította a világbajnoki címet, mert a két versenyt együtt rendezték.

Nevéhez Európa-bajnoki cím, Suzuki-kupa-diadal és Veres Győző-emlékverseny elsőség fűződött. 2019 májusában a budapesti Európa-bajnokságon két világcsúcsot állított fel a 75–80 évesek korcsoportjában, ahol abszolút bajnok lett összetettben 160 kilogrammal.

Utolsó versenyét a 2021. május 16-án rendezett hazai megméretés jelentette, ahol megszerezte 20. masters magyar bajnoki címet.

Az élők sorából március elején távozott Szepessy Lászlónak súlyemelőként a szeniorok világában nem akadt ellenfele.

Emlékezzünk rá így, örökös bajnokként, aki valóra váltotta az álmait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában