Autósport

2022.04.28. 15:29

Eger-rali: az egri pilóta tudja, fel kell kötniük az alsóneműt

Dobogós reményekkel vág neki az Eger ralinak a hazai környezetben versenyző Strider Zoltán, Apkó András kettős, bár az áhított pozíció megszerzése nem ígérkezik könnyű feladatnak.

Surányi Géza

Strider Zoltán örül, hogy a felújításoknak köszönhetően jó utakon versenyezhetnek

Forrás: Gulf RH

 – Nagyon sokat foglalkoztunk az autóval a rally2-es bajnokság első futama, az Orfű rali óta annak érdekében, hogy megtaláljuk a megfelelő beállításokat. Közben indultunk a Cereden megtartott futamon, és akkor már teljesen más érzés volt beleülni. A Peugeot-t most már mi üzemeltetjük, így a lehetőség adott, hogy ránk legyen szabva. Szeretnénk minden egyes rezdülését ismerni – tájékoztatta lapunkat Strider Zoltán.

A Peugeot-val versenyző páros az előkelő 206-os rajtszámot kapta, amely azt jelzi, hogy a rali esélyesei közé tartoznak.

– Tizenöt ellenfelünk lesz a kategóriában és ebből tízen R2-es autóval indulnak. Elég komoly a mezőny, gyorsak az ellenfelek, így fel kell kötni az alsóneműt – folytatta az egri pilóta, aki számára ugyan ismerősek a pályák, mégis fontosnak tartja a navigátor szerepét. – Sokat versenyeztem és közlekedtem az érintett szakaszon, de azóta voltak útfelújítások, és ennek nagyon örülünk, mert jó minőségű utakon mehetünk. Ilyenkor azonban változik a domborzat, egy ugrató például sokkal kisebb lehet, vagy egy kijárati ív szélesebb. Ha ezekről tud az ember, akkor ott képes néhány tizedet nyerni.

A nevezési listán húsz olyan páros is szerepel, akiknek eredménye nem számít bele a bajnokság eredményébe, ők kizárólag a versenyzés öröméért indulnak. A „Just for fun” kategóriában található a vadonatúj autóval versenyző Kovács Antal, Istovics Gergely kettős, akik első alkalommal küldik csatába R5-ös Hyundai i20-as versenyautójukat.

– Korábban egy Forddal versenyeztem, az egy 2013-as fejlesztésű autó volt. A Hyundai motorereje nagyon meggyőző a Fordhoz képest, a fékje pedig kiemelkedően jó. Persze csodák nincsenek, hiszen a szabályok szigorúak. Összességében elmondható, hogy a Hyundai jó munkát végzett az autó fejlesztésénél – vélekedett Kovács Antal, aki azt is elárulta, hogy már mintegy kétszáz kilométert teszteltek az autóval. – Kipróbáltunk többféle rugót és stabilizátort és az egyik beállítás mellett letettük a voksunkat. Meglátjuk, mennyire válik be – fogalmazott a versenyző.
Kovácsék számára tesztverseny lesz az Eger-rali, amely kitűnő alkalom lesz ara, hogy felkészüljenek a horvát bajnokság következő futamára.

Útlezárások a hétvégén

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint április 30-án 15 és 20 óra között lezárják a szakemberek az Eger–Egerszalók közötti önkormányzati kezelésben lévő Völgyfeltáró utat. Ezen a napon a társaság kezelésében lévő országos közút csak terelési útvonalban érintett, amelyet az Eger–25-ös főút–Kerecsend–Demjén–Egerszalók–Eger útvonalon jelöltek ki. A Völgyfeltáró út mellett párhuzamosan halad az Eger–Egerszalók kerékpárút, amelyet a versenypályáról történő kisodródás veszélye miatt szintén le kell zárni a rendezvény idejére, azon sem kerékpáros-, sem gyalogosforgalom nem haladhat. Május 1-jén 8-tól 18 óráig lesz lezárva a 24-es főút Sirok és Recsk között, az Egerbakta–Pétervására összekötő út Egerbakta–Terpes elágazó között, a Bátor–Szúcs összekötő út Bátor elágazó és Bátor között. A terelési útvonal: Egerbakta–Eger–Szarvaskő–Mónosbél–Mikófalva–Bekölce–Egercsehi–Szúcs–Tarnalelesz–23-as főút–Pétervására–Terpes–Szajla–Sirok–Tarnaszentmária–Verpelét–Egerszalók–Eger.

A Szarvaskőn átmenő terelőutat 3,9 méter feletti magas gépjárművek az ott lévő korlátozás miatt nem használhatják, továbbá az Egerbocs bekötőúton 10 tonna össztömeg korlátozás van érvényben, a korlátozásokat és a közlekedésre alkalmas terelőutat előre jelzik a szakemberek számukra.


A 2022-es Eger rali programja
ÁPRILIS 30., SZOMBAT
8.00–10.00: Adminisztratív átvétel és itiner
kiadása (Hotel Allure)
8.00–14.00: Technikai átvétel (Renault Shick-R)
RALLY2
Gyorsasági szakaszok
ÁPRILIS 30., SZOMBAT
17.23, GY1: Szuperspeciál, Egerszalók–Eger
MÁJUS 1., VASÁRNAP
9.33, GY2: Bátor–Pétervásárai elágazás
10.06, GY3: Sirok–Egerbakta
12.34, GY4: Bátor–Pétervásárai elágazás
13.07, GY5: Sirok–Egerbakta
15.35, GY6: Bátor–Pétervásárai elágazás
16.08, GY7: Sirok–Egerbakta
16.38. Díjkiosztó: Eger, Hotel Allure
RALLY3
Gyorsasági szakaszok
ÁPRILIS 30., SZOMBAT
18.23, GY1: Szuperspeciál, Egerszalók–Eger
MÁJUS 1., VASÁRNAP
10.53, GY2: Bátor–Pétervásárai elágazás
11.26, GY3: Sirok–Egerbakta
13.54, GY4: Bátor–Pétervásárai elágazás
14.27, GY5: Sirok–Egerbakta
14.57: Díjkiosztó, Eger, Hotel Allure
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában