Úszás

2022.07.11. 11:00

Olimpikonjai kinőtték az Egri Úszó Klub kereteit és Budapestre igazoltak

Tizenegy év múltán távozott az Egri Úszó Klub éléről Kovács Ottó. Az egylet elnöke, egyben vezetőedzője tíz versenyzővel, köztük az olimpikon Holló Balázzsal és Békési Eszterrel a BVSC-Zuglóban folytatja pályafutását. Az egyesületi pontversenyt 2017-ben megnyert EÚK-ot július 1-től már új vezetés irányítja.

Bódi Csaba

Holló Balázs egriként int búcsút az EÚK-nak

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Nem haragszok senkire, mert mindenhol problémák vannak – sóhajtott nagyot Kovács Ottó. – Nem vagyok megsértődve, mert nyilván a városnak van ezer gondja, de mi nem fértünk ebbe bele. Ezek szerint a két olimpikon, akik Párizsban is jó esélyekkel indulhatnak, nem esnek olyan súllyal a latba, hogy a jelen és jövő biztonságosan tervezhető legyen. Ezt elfogadom, ugyanakkor nagyon sajnálom, hogy így alakult, mert az egri 11 év sok sikert hozott. Súlyos lépés volt ez az Egri Úszó Klub életében, tőlünk pedig áldozat, mert inkább félreálltunk, semmint kierőltessük, hogy még működjön néhány hónapig az EÚK, ám utána teljes csőd következzen. 

Nem volt könnyű megélni ezt időszakot, mert akadtak hetek, amikor egyáltalán nem tudtuk, mi lesz velünk.

Kovács Ottó nagyon eredményes egri időszakot hagy a háta mögött
Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

A budapesti világbajnokság után az elmúlt héten Békési Eszterrel együtt Sopronban volt jelenése a szakembernek. A Modern Városok-kupájának 3. fordulójában 100 mellen kiváló, ranglista-vezető időt úszott Békési, és idei legjobb eredményével megnyerte a számot. Az eredményjelzőn még Egri Úszó Klub szerepelt a neve mellett, mert az átigazolás átvezetése egyelőre nem történt meg a Magyar Úszószövetségnél, ahogy Holló Balázs esetében sem. Igaz, neki pillanatnyilag nem ez legnagyobb gondja.

 Országos bajnoki cím jelentette a csúcsot  – Az Egri Úszó Klub 2011-es megalapítása idején az egylet a 38. helyen áll a klubok rangsorában. A Kovács Ottó vezette tizenegy év során 2016-ban második pozícióba jutott az egylet, 2017-ben pedig a hazai legjobbként jegyezték, ami óriási fegyverténynek számított. A 2018-as harmadik hely is dicséretes volt, ám akkor – szintén anyagi okok miatt – Cseh Lászlóék eligazoltak, mert az EÚK nem tudott több pénzt adni, mint amit a büdzsé lehetővé tett. Rögtön utána a Holló Balázs és Békési Eszter vezérelte csapat bent tartotta az első tízben a klubot, nem volt jelentős süllyedés, és ez nagyjából így ment a 2022-es esztendőig. – Balázs és az Eszter országos bajnoki címeket szerzett, 2017-ben a Holló és Lakatos Dávid által fémjelzett junior sikerek vb- és Eb-címekben mutatkoztak meg. Ezekre nagyon büszkék vagyunk. A mostani év bizonyította, hogy Balázs a felnőtt mezőnyben is az élvonalba tartozik vagyis sikerült a korosztályi átállás, ami sosem könnyű – emelte ki Kovács Ottó.

– Sajnos Balázs koronavírus-fertőzés miatt volt ott Sopronban, kénytelen volt két hetet kihagyni, ezzel pedig bizonytalanná vált az Európa-bajnoki részvétele – kesergett Kovács Ottó, majd belevágott abba, hogy mi vezetett a kenyértöréshez Egerben.

– Az új városvezetés munkába állása óta folyamatosan csökkent a klub támogatása. Május elején láttuk a költségvetési számokat, és az önkormányzattól tavaly kapott támogatást vettük alapul. Ez 2021-ben 12 millió forintot jelentett, amit most egy harmadával csökkentettek. Az ügyben megkerestem dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselőt, tájékoztatva, hogy ilyen anyagi háttérrel az élsportban jeleskedő budapesti csoportunk és Egerben tevékenykedő utánpótlás-nevelésünk nem működtethető. Tisztáztuk, ha nincs más út, vagyis nem lesz több pénz, akkor el kell engedni a budapesti csoportot. Később a Mirkóczki Ádám polgármesterrel történt beszélgetése során elmondtam, ha a tavalyi 12 milliót idén sikerül 10 millióval megtoldani akkor – igaz, nagyon szűkösen – de végig tudjuk vinni az évet, köszönthetően további forrásként a Magyar Úszószövetség 14 milliós támogatásának. Ugyanis 38–39 millió forintot tesz ki az az összeg, ami egy ilyen szintű klub működéshez, a versenyeztetéséhez szükséges. Aztán a május végi közgyűlésen nem is tárgyalták a beadványunkat, mert az ülés előtt egy nappal kikerült a napirendek közül. Nekünk viszont addigra teljesen elfogyott a pénzük, így azonnal lépnünk kellett.

Békési Eszter Egerben szerzett nevet magának
Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Kovács Ottó a Magyar Úszószövetség elnökéhez, Wladár Sándorhoz fordult, kérve közbenjárását olyan klub kereséséhez, amelyben biztonságosan folytatható a tevékenységük. Ez végül a BVSC-Zugló lett. A megállapodás értelmében a szövetség támogatásának köszönhetően továbbra is a Duna Arénában készülhet a tíz fős budapesti csoport, amelynek tagjai a vasutas klub színeiben szerepelnek. 

A Duna Aréna az otthonuk – Az Egri Úszó Klubot kiemelt csoportját 10 versenyző alkotja. A keret tagjai a Duna Arénában edzenek. Egriként Holló Balázs, Békési Eszter és a hétvégén az ifjúsági Európa-bajnokságon szerepelt Kovács Attila említendő, a többiek fővárosi illetőségűek, köztük a felnőtt mezőnyben érmes helyekre képes Ilyés Laurával.

– Ez egyfelől megnyugtató tény, onnan nézve viszont nem, hogy el kellett jönnünk Egerből. Semmilyen esély nem volt arra, hogy ez a felállás maradjon. Ezt mindenkinek időben jeleztem. Ahhoz, hogy augusztusra vagy szeptemberre a klub ne szűnjön meg, vagy ne kelljen csődöt jelenteni, ahhoz ezt meg kellett lépni. Reméljük, hogy a BVSC-ben megtaláljuk a helyünket, és a versenyzőink eredményesek lesznek.

Már új vezetőség irányít – Az EÚK május 16-i közgyűlésén lemondott az elnöki tisztségről Kovács Ottó. Az új vezetés élén társadalmi tisztségben Bódi Zsolt áll, miközben Balázs Ernő ügyvezetőként (szintén társadalmi megbízatásban), Török Zoltán edző pedig szakmai alelnökként tevékenykedik.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában