Harcművészet

2022.12.09. 14:25

Példalértékű nevelés 30 éven át a wing tsun kung fu eszközeivel

Három évtizedes múltra visszatekintő pályafutás alkalmából vezetett jubileumi szemináriumot Si Fu Máday Norbert Egerben. A 9. nagymesterfokozattal rendelkező, kelet-európai főinstruktor egri tanítványa, Szabó Csaba kerek évfordulóját tisztelte meg ezzel, és mindazok, akik a jelen voltak az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola tornatermében vizsgával zárult összetartáson.

Bódi Csaba

A wing tsun kung fu-t Magyarországon meghonosító Si Fu Máday Norbert (balra) is megtisztelte Szabó Csaba évfordulóját

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Szabó Csaba olyan értéket hozott létre és közvetít, ami példával bír a mai haszonelvű világunkban. Család, gyerek mellett tesz meg havonta több ezer kilométert azért, hogy a fiataloknak ezt a harcművészetet oktassa és utazó nagykövete legyen a wing tsun kung fu-nak Észak-Magyarországon. Úgy érzem, ez olyan érték, ami lassan szinte a világból is kiveszik – jellemezte Máday Norbert Szabó Csabát. 

Az 1974-ben Debrecenben született, 6. mesterfokozatú oktató 30 éve tagja a kelet-európai Wing Tsun Kung Fu Szövetségének. Wing Tsun tanulmányait 1992-ben kezdte Széll Gábor Si-Hingnél, hivatalos oktatóként 1994-től tevékenykedik, 1995-től Si-Fu Máday Norbert magántanítványa. Az egri klub honlapján szereplő életrajzból az is kiderül, hogy Budapest és Heves megye főinstruktora. Iskolát vezet Egerben, Gyöngyösön és Budapesten, rendszeresen oktat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. 

– Szeretetet, emberséget, közösséget – válaszolta Szabó Si-Hing arra a kérdésre, mit kapott az elmúlt 30 évben a wing tsun kung fu-tól. 

– Mindannyiban eszközök vagyunk, köztük jómagam a lehetőséget kaptam meg arra, hogy ezt a gyönyörű délkínai harcművészetet, mint eszközt, továbbadjam. A mai rohanó világban nagyon fontos, hogy következő harminc évben is legyen olyan oktatótársam, aki ezt képviseli és a legfiatalabbtól a legidősebb generációig átadja. 

Szabó Csaba örül, mert stabil klubokat sikerült felépítenie szűkebb hazánkban. Ezek tagjai a koronavírussal sújtott években sok erőt és hitet kaptak a wing tsun-tól, hogy legyen bármilyen külső hatás, probléma, a harcművészetekben érdekeltek mintegy családként összefogva átvészelik a legnagyobb gondokat is.

– A 30 éves jubileum csak egy állomás, lehetőség egy kis elmélkedésre – folytatta Szabó Csaba. – Az a feladatunk, hogy közvetítsük a régi mesterek tanításait, a letisztult technikákat. A következő generáció tagjait kell megtalálnunk úgy, hogy ne csak gyakoroljunk, hanem oktassunk is. Máday Norbert nagymester arra tette fel az esküjét a nemrég Magyarországon járt Leung Ting professzornak, hogy megtartjuk és örökségbe adjuk a wing tsun szellemiségét a következő generációnak. Ezenkívül rendkívül lényeges szempontként tekintünk a közösségépítésre, az emberek megbecsülésére, a szeretetre és a tiszteletre. A wing tsun kung fu családi rendszer, ahol a tudás apáról fiúra száll. 

Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki eljött, külön a mestereknek és oktatótársaimnak, hogy tiszteletüket tették és a szokásos magas szintű szakmai szeminárumot megtartották. Haladunk tovább a saját értékeink mentén.

 

Címkék#jubileum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában