Kihívás

2023.01.17. 13:56

A Mátra jégembere gigászi erőpróbára indul Dél-Amerikába + fotók

Szilágyi Zoltán közel 7000 méter szintkülönbséggel és jó 60 Celsius-fok hőmérséklet különbséggel néz farkasszemet februárban.

Szabó István

Szilágyi Zoltán gyermekkora óta szeret a Mátrában edzeni

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Pest megyében élő, jégembernek is nevezett Szilágyi Zoltán nem ismeretlen Heves megyében. Három éve ő állította fel a folyamatosan fagypont alatti, félmeztelen hegyi futás pihenés és frissítés nélküli hazai rekordját. Az extrém futó 2020. januárjában a Mátrafüred és a kékestetői csúcskő közötti 23,2 kilométeres távot valamivel több mint két óra alatt tette meg felsőruházat nélkül. A 671 méteres szintemelkedéshez akkor mínusz 10 Celsius-fokos hőérzet és 12 kilométeres óránkénti sebességű szél társult. Tavaly újabb rekordot futott, mínusz 12 fokban, 45 kilométert megtéve Mátrafüredtől Kékestető érintésével Sirokig, szintén félmeztelenül. Előtte pedig egy világrekordot adott át a múltnak, amikor mezítláb futott félmaratont Zabarban mínusz 6 fokban a havas-jeges úton. Szilágyi Zoltán korábban arról beszélt portálunknak, hogy a céljai ennél jóval extrémebbek – arra készül, hogy a világ összes sivatagában fusson, emellett szeretne eljutni az Északi- és a Déli-sarkra, a Mont Blanc-ra, miközben a Himaláján rendezett maraton teljesítése a legnagyobb álma. Az extrém futó a napokban ismét a Mátrában edzett, az idei terveiről kérdeztük.

– Az első külföldi erőpróbám következik hamarosan Dél-Amerikában. Chilében az Atacama-sivatagot fogom keresztülfutni. Ez a Föld legkietlenebb és legszárazabb vidéke. A Csendes-óceán partjáról, tehát nulla méteres tengerszint feletti magasságról jutok fel 6893 méterig, bolygónk legmagasabban fekvő vulkánjához. Ez azért is nehéz lesz, mert a plusz 35 Celsius-fokos sivatagból érkezek fel mínusz 25 fokos környezetbe, ahol az erős szél miatt mínusz 35, vagy akár 40 fok hideg is lehetséges. Úgy tervezem, hogy az 5200 méter magasságban lévő alaptáborig mindenképpen félmeztelenül futok, de remélem, sikerül 6000 méterig is így fölmenni. Február 3-én indulunk Chilébe, a nyolc-tíz napra tervezett futást 7-én kezdem, de szeretném egy héten belül teljesíteni a távot, minden nap legalább 50 kilométert megtéve – részletezte Szilágyi Zoltán.

A korábbi futásaira a hidegterápiás módszerével készült. Mint mondta, mindent hidegben, nehezített körülmények között csinált: a cardio edzéseket, a koncentrációs gyakorlatokat, az esetenként egyórás, hidegvizes kádfürdőket, a futóedzéseket. Most a sivatagi hőséghez is edzenie kellett magát.

– A hőségre alaposan készültem. Amikor nyáron, a hőségriadó idején mindenki elbújt az extrém forróság, a 40 fokos kánikula elől, én akkor mentem futni a Velencei-tó körül, vagy a Hármashatár-hegyre, illetve a Duna gátjára. Edzettem a Mátrában is a nyáron. Gyerekkorom óta járok fel ide tréningezni, szeretem és nagyon jól ismerem ezt a vidéket. Most azonban már eljött a külföldi megmérettetések ideje. Ezeknél azonban a szponzorokon múlik, mit sikerül megvalósítani. Megfelelő támogatók esetén, szeretnék futni például az Antarktiszon, Alaszkában. Közben formálódtak a céljaim is, most leginkább a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjaira szeretnék eljutni. Az előbbi Szibériában Ojmjakon, az utóbbi pedig Etiópiában a Danakil-mélyföld. Mindkettőben mértek már 70 Celsius-foknál többet, természetesen ellenkező előjellel. Úgy érzem, készen fogok állni ilyen körülmények között is a helytállásra. Többen kérdezték már tőlem, meddig lehet feszegetni az emberi teljesítőképesség határát. Egyelőre csak annyit tudok erre mondani, hogy biztosan véget ér valahol az emberi lehetőség, de egyelőre nem igazán látom és érzem, hol húzódnak ezek a határok – a felkészülésemmel folyamatosan próbálom kitolni őket. Mindezt azért teszem, hogy példát mutassak az átlagembereknek, átlagsportolóknak: nincs igazuk, amikor azt mondják, valamit nem lehet megcsinálni, az élet valamilyen feladatát lehetetlen véghezvinni. Az én mottóm az: Meg lehet csinálni bármit, ha az ember fejben eldönti, készül rá, és hisz benne – hangsúlyozta Szilágyi Zoltán.

Az extrém futó felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki kedvet kap a követésére, azt kizárólag előzetes orvosi vizsgálatok után, megalapozott edzésterv szerint, szigorú fokozatossággal, és komoly felkészültséggel tegye. Ez a lényege a sikernek, tette hozzá.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában