Sakk

2023.02.09. 12:13

A parasakk olimpián a két Paál hiába harcolt a dobogóért

Belgrádban befejeződött az 1. Parasakk olimpia, amelyen Magyarország csapata nagyon közel állt az éremszerzéshez.

B. Cs.

Paál András (az álló sorban középen) és Paál-Szűcs Attila (középen ül) vármegyénket képviselte a válogatottban

Forrás: Beküldött fotó

A szerb fővárosban az Egri Vasas SE sakkozójaként Paál-Szűcs Attila, az Andornaktálya SE éljátékosaként pedig Paál András mozgatta a bábukat a válogatott színeiben.

Az 5. fordulóban:

ÜZBEGISZTÁN–MAGYARORSZÁG 1,5:2,5

A fiatal, alacsony Élő-pontszámmal rendelkező, de nagyon veszélyes üzbégek ellen győzelmi kényszerben ültek asztalhoz a mieink. A lapunkhoz eljuttatott helyszíni beszámoló szerint a meccs kezdetben jól alakult. 

Máté Balázs szép játékkal győzött és Paál-Szűcs Attilának is gyalog előnye  volt, bár az ellenfél aktivitása gondot jelentett.

Zámbó Zoltán is magabiztosan lépkedett, bár kis előnyben játszott az első táblán. Aztán ismét jött a dráma: a negyedik táblán Ács Gábor elhúzta magát és gyorsan kikapott, a harmadikon Paál-Szűcsnél elfogyott az „anyag”, és bár a végén is maradt a gyalog fór, nem tudott nyerni. Így 1,5:1,5-ös állásnál Zámbó Zoltánban volt minden remény. Az állás már szinte döntetlennek tűnt, ám megkereste az utolsó esélyt, és konok szívóssággal végigvitte a tervét, megnyerve azt, amit már szinte nem is lehet, ezzel életben tartva a dobogós álmokat.

A 6. fordulóban: 

MAGYARORSZÁG–MOZGÁSSÉRÜLT VÁLOGATOTT 1,5:2,5

– Sorsolási pech. Már harmadjára felfelé sorsolnak és már harmadjára nemzetközi válogatott ellen kellett játszani, amelynél három címviselő ült asztalhoz – mondta Paál-Szűcs Attila. – A helyzet egyszerűnek tűnt, győzelem esetén második, döntetlennél negyedik helyezés, míg vereségnél drukkolás, hogy az első tízben legyen a csapat. 

A tervet az jelentette, hogy a negyedik táblán győzni, a többi  parti meg majd lesz valahogy. 

Ehhez képest a negyedik táblán esélyünk sem volt. Ács Gábor végig rosszul állt, és a végén csak azért szabadult, mert az ellenfélnek elég volt a remi. Máté Balázs nem bír rutinos mester riválisával, és bár mutatkoztak esélyei a középjátékban, kijött a erőkülönbség. Zámbó Zoltán gyors remije aztán véget vetett az álmoknak, mert közben Paál-Szűcs Attilát simán túljátszották, és gyaloghátrányban küzdött az életéért. Nem sok esélyt kapott, de mikor a vetélytárs elgyengült, azonnal ellentámadásba lendült, és megmentette a partit (2:1 oda). Ács a negyedik helyért játszott, de erre nem volt reális esélye, mert ellenfele döntetlenre egyszerűsített a párharcot. Ezzel nyert Mozgássérült válogatott megszerezve a második helyezést.

– Nekünk még ment egy kis számolgatás, de a tízbe azért beférünk, a kilencedik helyen végeztünk. Egy ilyen rövid versenyen rengeteg múlik fél ponton. Végig harcban álltunk, a szerencséből azonban egy kicsivel jöhetett volna több – kesergett Paál-Szűcs Attila.

 

Címkék#parasakk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában