Labdarúgás

2023.02.14. 20:01

Amerikai visszaút a pályára keresztszalag-szakadást követően a gyöngyösi női futballistának

Tizenhárom hónappal keresztszalag-pótlása után új csapatával bajnoki elődöntőig jutott az Egyesült Államokban Ádám Viktória. A gyöngyösi származású, magyar utánpótlás válogatott labdarúgó próbatételekkel sújtott időszakból jött ki eredményesen.

Bódi Csaba

Ádám Viktória sokat tett a visszatérés érdekében

Forrás: RDA Coaching

A műtéten 2021. júniusában Texasban jutott túl Ádám Viktória. Trombózisveszély veszély miatt nem utazthatott, így hat hétig az USA-ban lábadozott úgy, hogy a gyógytornát már az operáció utáni napon elkezdte. Augusztus elején aztán visszatért az angliai Nottingham-ben élő családjához, ahol gőzerővel folytatta a munkát, ami újra a futballpályára vezette. Az edzőknek támogató szolgáltatásokat nyújtó RDA Coaching program alkalmazójaként Richard Allen edző felügyelete mellett speciális tréningprogramot végzett, amit a Notts County csapatánál dolgozó Craig Heiden gyógytornász, specialista felügyelt. Minden napra kapott feladatot, amelyeket hetente személyi edzésen elemeztek ki az RDA Coaching szakemberei.

A kórhágyi ágyon még nagyon távolinak tűnt a felépülés
Forrás: családi album

– Annak ellenére, hogy Vikinek a legnagyobb ellensége a korán kelés, minden reggel öt órakor már a közeli Mansfield egyik konditermében a szobabiciklit hajtotta, majd a súlyokat emelte és minden olyan gyakorlatot elvégzett, ami visszavezetheti a focipályára – mondta az édesapa, Ádám János. 

– Pár hét múlva kisebb csapat alakult ki a konditeremben, akik hajnalonként együtt edzettek Vikivel és miután megtudtak a történetét, saját kis női focistájuknak tekintették.

Az edzőterem után jöhetett a munka egy szépségszalonban, ahol recepciósként dolgozott. Félő volt, hogy az egyhangúság és a nagyon távoli cél megtöri a lelkesedést, de heti hatszor megszállottként, nagy alázattal végezte a kitűzött edzésmunkát. Minden kis eredmény nagyon feldobta és még motiváltabban ment edzeni. Eközben csapatot is kellett találnia, mivel az előző iskolában már diplomázott és az újabb intézménnyel való tárgyalások idején sérült meg, így gyakorlatilag lehetőség nélkül maradt. Sérült játékos nehezen vagy egyáltalán nem kap ajánlatot. Ez igencsak jókora kihívás jelentett számára.

– Januártól már futóedzések is bekerültek a programra, illetve megkezdte a labdás gyakorlatokat, ami nagy lépésnek számított a gyógyulás útján és persze plusz foglalkozás a napi munka után – folytatta a szülő. – Abban az időszakban úgy gondoltuk, látszik a fény az alagút végén, de az egyik legnehezebb feladat meg hátra volt, mégpedig megfelelő egyetemet találni. Közben továbbra is szorgalmasan látogatta az edzőtermet és végezte a futásokat, illetve hetente magánedzéseken vett részt, ahol egyre inkább „életszagú” gyakorlatokat végzett. Áprilisban aztán jó hírek érkeztek a tengerentúlról.

– Korábbi iskolám, a texasi Tyler Junior College küldött egy elgondolkodtatóan kedvező ajánlatot – vette át a szót Ádám Viktória. 

– Nagyon jólesett, hogy értékeltek az ottani teljesítményemet a sok gólt és a két nemzeti bajnoki címet, amit a csapattal lőttem, illetve nyertem. Tanulmányi szempontból ez a lehetőség nem jelentett volna előrelépést, de úgy éreztük, arra megfelelő lesz, hogy újra játékba lendüljek. A végső megoldás májusban futott be Floridából a Tyler Junior College-n keresztül. Végzős vagy végzett tanulót kerestek, aki tanulmányait és futballtudását a Keiser University-ben szeretné folytatni. Mivel ők már látták engem játszani a nemzeti döntőben, így nem tartott sokáig megegyezni a folytatásról. Májusban minden szempontból gyógyultnak nyilvánítottak és teljes értékű munkát végezhettem. Csodálatos érzést jelentett, hogy a rengeteg elvégzett gyakorlás meghozta a gyümölcsét. 

Szülői szavak – Viki nagyon kemény és kihívásokkal teli másfél éven van túl, ahol el is kallódhatott volna. Ez kimagasló eredmény, amiből lehet építkezni a jövőben. Ez az időszak csak erősebbé és elszántabbá tette – közölte Ádám János. 

West Palm Beach-re 2022 augusztusában érkezett a magyar futballista. Az erős játékosállománnyal rendelkező, 30 fős keretet svéd, norvég, német, japán, amerikai, svájci, ausztrál, francia, mexikói és brazil játékosok alkotják, akik hazájában a női futball előbbre tart, mint nálunk, ezért hatalmas fegyvertény a csapatba kerülés és az állandó játéklehetőség megszerzése.

– Bár minden meccsen pályára léptem, a játékpercek tekintetében előrébb akarok lépni, továbbá a következő szezonban magabiztosabbnak kell lennem – nyomatékosította a játékos.

A Keiser University csapata a liga küzdelmeit és a Sun Conference Champions címet megnyerte, s ezzel bejutott a NAIA Liga nemzeti tornájára, ahol a gárda 1–0-ra legyőzte az Aquinas College (Michigan) csapatát. A döntőbe jutásért a Spring Arbor University (Michigan) együttese elleni meccs 2–2-re végződött a rendes játékidőben. A hosszabbítás utolsó percében az ellenfél szerezte a győztes találatot, így ők játszhattak az aranyéremért, amit el is hódították.

Ezért (is) megérte a sok fáradozás
Forrás: családi album

– Tisztában vagyok vele, hogy a céljaimat csak kitartó és alázatos munkával érhetem el – tekintett előre a 8–12 éves ifjú futballistákkal foglalkozó Ádám Viktória. – Nagyon köszönöm mindenkinek, aki segített ebben a nehéz időszakban és továbbra is elszántan dolgozok azért, hogy gyógytornász lehessek, illetve addig élvezhessem a futballt, ameddig csak lehet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában