Jegyzet

2023.03.10. 11:10

Európa! Európa?

A Ferencváros 2–0-s vereséget szenvedett csütörtökön a Bayer Leverkusen vendégeként a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

Fenyves Balázs

Szigorú beléptetés a BayArenába

Forrás: Fenyves Balázs/Heves Megyei Hírlap

Welcome to Germany! Valós vendégszeretetből ennyi jutott csütörtök este a Ferencváros labdarúgóinak leverkuseni Európa-liga-meccsén. Az angol nyelven intézett köszöntés egy 210 centiméteres biztonsági embertől érkezett, akinek kezei – maradjunk annyiban – mindenhová is elértek…
Szigorú fogadtatásban részesültünk úgy kétezerötszázan, akik időt, energiát és pénzt nem kímélve utaztunk messzire a Fradiért. Tény, Európában sokan tartanak az FTC keménymagjától, ez a keménymag azonban most felelősségteljesen viselkedett. Pedig lehetett volna baj, például, amikor a német rendőrök egyértelműen provokatív módon, két órán át feltartották az ezerfős különvonatot. A magyar külügy határozott fellépésének hála, mégis időben befutott a szerelvény. A BayArena előterében roham-, és lovasrendőrök csapatai folyamatos feszültséget teremtettek a már-már megalázó beléptetést egyébként viszonylag türelmesen viselő drukkerek körében, akikkel még az aprópénzt is kipakoltatták. Szürreális volt látni, amikor a lesajnált magyar forintunkat úgy szedték össze helyi hajléktalanok, mintha kincset találtak volna. A nagy nyugat…
Csütörtökön az oly befogadó németektől a képmutatás és a kirekesztés magasiskoláját kaptuk. Mindezt európai ország állampolgáraként, európai ország vendégségében, európai kupamérkőzésen. Hazafelé nem is járt más a fejemben a kétgólos hátrány ledolgozásán túl, mint egyetlen kérdés: tényleg ez lenne ma Európa?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában