Búvárok

2023.04.15. 15:16

Kiss Nándor világcsúcsot úszott Egerben + videók, fotók

Pernyész Dorottya és Kiss Nándor is nyert már aranyérmet az egri uszonyosúszó világkupán.

Eger péntektől vasárnapig - immár 17. alkalommal - uszonyos és búvárúszó világkupa-versenynek ad otthon

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Megkezdődött a XVII. CMAS Uszonyosúszó Világkupa Egerben, a Bitskey Aladár Uszodában. Szombaton reggel kilenckor előbb Minczér Gábor, a város alpolgármestere köszöntötte magyarul és angolul a sportolókat. Kifejtette, Egernek nagy megtiszteltetés, hogy vendégül láthatja a világkupa mezőnyét és 14 ország sportolói érkeztek ide. Mindenkinek sok sikert és élményt kívánt a hétvégére.

Papp Gábor, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke is magyarul és angolul mondta el üdvözlő beszédét. Kifejtette, Eger már 12. alkalommal ad otthont az eseménynek, köszönik a városnak a vendéglátást. Tavaly sikeres évet zártak a magyar búvár- és uszonyosúszók, nem csak a felnőtt világkupában, hanem junior korosztályban is sok érmet szereztek. Idén 55 éves a szakszövetség, szeretnék végig ünnepelni az esztendőt, ebből a szempontból is fontos ez a világkupa forduló, örülnének, ha itt is jól szerepelnének a magyar versenyzők.

Az idei egri eseményre 14 ország 71 csapatából 380 versenyző nevezett, rengeteg olasz, cseh és szlovák úszó érkezett a magyarok mellett, de

Előbb egy levegővel úsztak az uszonyosok, majd az uszonyos gyorsúszás versenyszámok következtek a legrövidebb távon, 50 méteren. Felszíni úszás, majd légzőkészülékes úszás következett 400 méteren. A világkupán egy-egy számban 4-5 futamot rendeznek, a versenyzők között az ezeken eléri időeredmények alapján hirdetnek győztest.

Női 50 méteres apnea (egy levegős) uszonyosúszásban Fügedi Réka (Mátrai Erőmű Búvárklub) az ötödik lett 39 résztvevő közül, 50 méter bifins (uszonyos gyorsúszás) Koós Balázs Márton (Búvár és Vízisport Klub Eger) a 19. helyen zárt 38 résztvevő közül. Pernyész Dorottya (Mátrai Erőmű Búvárklub) ugyanebben a számban a felnőtt nők közt megnyerte a versenyt, az utánpótlás korosztályban pedig Varnyú Anna Jadviga (Mátrai Erőmű Búvárklub bronzérmet szerzett, Ágó Anna (Eger) pedig 13. helyen zárt.

800 méteres surface-ben (felszíni úszás) Kiss Nándor (Mátrai Erőmű Búvárklub) aranyérmes lett 6:12:74-es világrekorddal, több mint hét tizedmásodpercet javítva a régi csúcson, amelyet ő tartott. Mögötte csapattársa, Mozsár István Alex lett a második. Megyer Balázs (Mátrai Erőmű Búvárklub) a korosztályában lett ezüstérmes.

Az esemény itt követhető élőben:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában