Postagalambsport

2023.05.09. 13:50

Lábtörést szenvedett a gyöngyösi Mihalik József, de a galambja olimpiai hetedik lett

A HU-2017-D-330823 (továbbiakban 23-as) kék hím galamb a nagyváradi olimpián hetedik helyet szerzett az A kategóriában, rövid távon. Az emberek olimpiájától eltérően erre a teljesítményére érem is járt a galamb gazdájának, a gyöngyösi Mihalik Józsefnek. Ez a helyezés volt a legjobb az ezen az olimpián díjazott összes magyar galamb közül.

Hegoczki F. Zsolt

Mihalik József szárnyal, ha galalambjaival foglalkozhat

Forrás: Hego Kreatív Stúdió

– Gratulálok az olimpiai éremhez! Hogy érzi magát egy ilyen tömegében és rangjában is súlyos érem átvétele után?

– Nagy öröm ez nekem – kezdte Mihalik József. – Minden galambász álma, hogy egyáltalán kijusson a galambja az olimpiára. Az álmom megvalósult. E felett fehér holló ritkaságú, hogy a 3500–4000 aktív magyar postagalambsportot űző közül olimpiai éremben is részesül valaki.

– Miért csak most vette át az olimpiai érmet, amikor tavaly volt a rendezvény?

– Sajnos nem tudtam kiutazni személyesen Nagyváradra az olimpia idején. Éppen akkor szenvedtem combcsonttörést azok után, hogy otthon elcsúsztam. Duplán szidtam magam, hogy ez épp akkor esett meg velem. Viszont a Magyar Postagalambsport Szövetség kiszállította a galambválogatottat. A galamb tehát részt vett az olimpián, s ez volt a lényeg. A hazai egyesületi évzárót nemrég tartották, így ehhez lehetett társítani a díjátadást. 

Érdemérmet kapott

A 23-as szárnyas közép távon a harmincadik lett ugyanezen az olimpián, amiért okleveles elismerésben részesült galambásza. Mihalik a díjakat a vámosgyörki Tintorettó Pizzériában tartott egyesületi évzárón vehette át a gyöngyösi V33 klub elnökétől, Egyed Istvántól. A 2022-es nagyváradi olimpiára 30 országból nagyjából 900 galamb volt hivatalos. Mihalik József nemrég a Postagalambsportért érdemérmet is megkapta az országos szövetségtől.

– A 23-as látta már az olimpiai érmet?

– Még nem. Ő ugyanis ahogy hazaérkezett Romániából, nem a gyöngyösi dúcomba, hanem András fiaméba került Újhartyánba. „Nászúton” van ott, ahol hamarosan kikelnek az utódai. Ugyanakkor Andrásnál a 23-ast megérkezésekor viszontláthattam lábtörésem ellenére egy bonyolult tortúra eredményeként, amikor megpusziltam az ő galambbuksiját. Ő meg burukkolt és barátságosan nézett vissza. Majd megmutatom neki is a közös érmünket.

– Ez hová került?
– Gyöngyösi lakásom egyik fő éke lett az oklevéllel és a galambról készült nagy tablóképpel együtt. A polc másik felében András fiam 2204-es hím galambjának az ereklyéi láthatók, amely ugyanezen az olimpián és távon 18. lett. E galamb tojó testvére a 23-asom párja. A két nagycsaládot pároztatjuk több testvérre menően.

A 23-asról készült galambtabló 
Forrás: Beküldött fotó

– Merthogy nagyon sokat számítanak itt a gének is…

– Bizony, maga a 23-as is belga-német apai ággal és különleges magyar anyai ággal rendelkezik. Az anyja a 2015-ben elhunyt többszörös V33-as kerületi bajnok, olimpikon Juhász Gyula olimpián járt galambjának rokona. Amúgy az országos hírre szert tett Juhász Gyula galambjának olimpiai eredményéhez képest a 23-asom jobb helyezést ért el Nagyváradon.

– Mi kellett még a sikerhez?

– Például óriási szerencse. Hogy egyáltalán túlélje a galamb a versenyeket a rá leselkedő veszélyektől. Fontos az alapok megadása nagy gondossággal, egy jó dúc, a kiváló madáreledel, a rendszeres állatorvosi felügyelet biztosítása, a különféle oltások beadása. De a nyugodt körülmények nyújtása és a megfelelő edzéslehetőségek is nélkülözhetetlenek.

– Ugyanazt a gondozást kapta a 23-as is, mint a többi galamb?

– Semmilyen plusz ellátásban nem részesült az olimpiáig. Utána ki lett emelve, hiszen ha van Nemzet Sportolója, akkor létezhet olyan is, hogy a dúcom szeme fénye.

Ez járt a olimpiai hetedik helyért
Forrás: Hego Kreatív Stúdió

– Kérem, jellemezze a 23-ast!

– Óriási vitalitása van, mindig fitt. Hatalmas a küzdőszelleme és akaratereje, aminek versenyeken van nagy jelentősége. E mellett barátságos, szolid, nyugodt, nem ideges.

– Egy olimpia után a topgalamboknak mennyire megy fel az ára?

– Belgiumban egymillió eurós árú galamb is van. Magyarországon ennyire nem taksál csillagászati pénzeket egy sikergalamb, de nálunk is millió forintokban kell gondolkodni.

– Ön a hobbiján kívül mivel tölti az idejét? 

– A Magyar Honvédség több harckocsizó alakulatának tisztjeként szolgáltam. A sorsom úgy változott, hogy a honvéd hagyományokat őrizhetem és a kultúrát ápolhatom azóta. Mindennek konkrét formája, hogy a gyöngyösi Mátra Honvéd Kaszinó igazgatójaként tevékenykedek. Talán pont a harcos hétköznapok miatt találtam a legbékésebb hobbira.

Kerületet váltott az egyesület

A gyöngyösi V33 Postagalambsport Egyesület évzáróján Bendiák Sándor vehette át a legtöbb serleget és elismerést a 28. Közép-Tisza Tagszövetség 1. zónájának 2022. évi bajnokságának végeredménye alapján. A rengeteg serleget, oklevelet, érmet Egyed István egyesületi elnök adta át a vámosgyörki Tintorettó Pizzériában. A 28. Közép-Tisza Tagszövetség kerületből kilépett a gyöngyösi V33 egyesület.
– Nem voltunk elégedettek a berepüléssel a kerületben – fogalmazott Egyed István. – Tagjaink többség egyebek között emiatt is döntött a távozás mellett. A 26-os Tisza-Tó Postagalambsport Versenykerületbe nyert felvételt Gyöngyös, itt Eger, Heves, Vámosgyörk, mellett a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszafüred, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szentistván és Mezőkövesd lesz a konkurencia. Bízom abban, hogy a spiccen leszünk! 
Az alapításkor ebben a kerületben kezdtek röptetni a V33 tagjai. A bajnokság versenyei április végétől zajlanak. A 28. Közép-Tisza Tagszövetég 1. zónájának 2022. évi általános távú bajnoksága végeredménye, V33-asokkal teletűzdelt TOP 10: 1. Bendiák Pigeon Loft 1 121,18 pont, 3. Bendiák Pigeon Loft 1 017,75, 4. Blaskó István 978,04, 9. Zilai Gábor 803,32, 10. Egyed István 763,88.


 

 

Címkék#galamb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában