Triatlon

2023.06.15. 11:41

452 kilométert tett meg egyhuzamban úszva, kerékpáron és futva az egri vasember

Tizenkét teljesített Ironman után Lajszner Lajos másfajta kihívást keresett szeretett sportágában. Választása a dupla ultra triatlon Világkupára esett a németországi Emsdetten városában.

B. Cs.

Lajszner Lajos másfajta kihívást keresett, amit nemcsak megtalált, de teljesített is

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

A táv külön-külön is elképesztő, nem még egyben nézve: a kezdést jelentő 7,6 kilométer úszás után 360 kilométer kerékpározás következett, majd 84,4 kilométer futás zárta az embert próbáló, összesen 452 kilométeres kihívást. Mindehhez 34 órát biztosítottak a szervezők. A kétnapos viadalra kilenc ország 40 versenyzője – köztük nyolc nő – nevezett. 

Az indulók feladatát a rendkívüli időjárás is megnehezítette, ugyanis 30 Celsius fokos melegben és 25–30 kilométer/órás szélben kellett sportolni. 

Ebből kifolyólag többen nem tudták teljesíteni a kitűzött célt, összesen 27-en fejezték be szintidőn belül a versenyt. Köztük az Egri Futó és Triatlon Klub tagjával, aki 2022 novemberében kezdte a felkészülést a minősítéssel rendelkező Vk-ra.

– Edzőként Szabó-Erdélyi Sára és Szabó-Erdélyi Attila segítségével láttam munkához, ami kilométer-gyűjtésekből és erőnléti edzésekből állt, majd idén áprilistól tértem át a mentális hangolásra – mondta Lajszner Lajos. – Itt rövidebb körös, de hosszabb távokat tettem meg, továbbá éjszakai futóedzéseket is végeztem. 

A verseny június 10-én 7 órakor rajtolt egy 50 méteres medencében.

A teljesítők jutalma
Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– A 7,6 kilométer úszás során 152 hosszt kellett teljesíteni – folytatta a vasember. – Kötelező volt a neoprén ruha használata, ami a mintegy 26 Celsius fokos vízben nagyon sok energiát kivett az emberből. Az úszást nyugodtabb depózás követte átöltözéssel és a kerékpáros-felszerelés ellenőrzésével, majd nekivágtam a 360 kilométeres kerékpáros távnak. Ennek során 82-szer tekertünk körbe egy 4,412 kilométeres útszakaszt. 

A futás 84,4 kilométeres távja 50 körből állt, ami körönként 1,691 kilométert jelentett. 

Az úszás problémamentesen zajlott, sőt még a kerékpározás is, először a futásnál éreztem álmosságot és gyomorfájdalmakat. Ez a táv felénél rendeződött. Az utolsó 10–15 körnél kellett küzdeni a mentális fáradtsággal.

A verseny hagyományai szerint az utolsó kör során a résztvevők megkapják hazájuk nemzeti színű zászlaját és segítőikkel együtt teljesíthették az etapot, így együtt szakíthatták át a célszalagot.

– Jómagam ezt feleségemmel, Judittal, futottam végig, aki egy személyben volt a segítőm, a támogatóm, a támaszom. Vele közösen, büszkén tartva a nemzeti lobogót zártuk a versenyt 33 óra 41 perc és 19 másodperc múltán azzal a gondolattal, hogy „Mindig több van benned, mint amit gondolsz! Meg tudod csinálni!” 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában