Világjátékok

2023.07.31. 17:59

A hevesi gerelyhajító élete eddigi legnagyobb versenye előtt áll

Sportolói pályafutása eddigi legjelentősebb versenye vár Kovács Noelre. Az Ikarus BSE hevesi gerelyhajítója edző-édesapjával, Kovács Gyulával utazik a 31. Egyetemi Világjátékokra. A korábban Universiade néven jegyzett viadal a kínai Csengtuban zajlik, ahol 18 sportágban 119 ország mintegy 10 ezer résztvevője szerepel.

Bódi Csaba

Kovács Noel tisztában van azzal, hogy milyen lehetőség előtt áll, ennek megfelelően készült a Világjátékokra

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírap

– Nem szomorkodom amiatt, hogy nem jutottam be a budapesti világbajnokság résztvevői közé – mondta az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatójaként érdekelt Kovács Noel. 

– Jelenleg az Universiade lebeg a szemem előtt, szeretnék végre jól szerepelni egy nemzetközi versenyen. Természetesen a döntőbe jutással nagyon elégedett lennék. Édesapám edzői korszakában én lehetnék az első, aki fináléban szerepelhet világversenyen. Ez mindig is cél volt számomra. A budapesti vb-n történő indulásnak nem volt realitása, ettől függetlenül úgy álltam hozzá, kijöhetnek olyan eredmények is, amelyekkel lehet esélyem. Sajnos ez nem így alakult. A saját utunkat járjuk édesapámmal és ezen az úton nem 23 évesen terveztük az első világbajnokságot. 

A formát illetően Kovács Noel elmondta: nagyon dinamikusan mozgott az elmúlt egy-másfél hónapban. Ebből az erőnlétből és gyorsaságból nem 72 métert kellene dobnia.

– De biztos vagyok abban, hogy ezen eredményen az Universiadén javítani fogok. Ha a technikám összeáll, nagyon nagy dobásra is képes vagyok – emelte ki.

Kovácsékra hosszú, egynapos utazás vár úgy, hogy a megérkezést követő másnap reggel már versenyeznie kell.

– Ilyen nehéz helyzetben még nem voltam a pályafutásom során. Ezeknek a nehézségeknek a leküzdésében rendkívül sokat segít a sportpszichológusom. Nagyon várom, hogy bepillantást nyerhessek a kínai kultúrába. Emellett izgatott vagyok, hogy végre kint legyek és részese lehessek a hatalmas eseménynek. Rengeteg videót látok itthonról, milyen varázslatos hangulat uralkodik Csengtuban. A nyitóünnepség lenyűgöző volt, nagyon sajnálom, hogy nem láthattam élőben. Úgy vélem, ilyen fantasztikus hangulatban, nagyszerű stadionban, a címeres mezben csak jól lehet versenyezni – magyarázta Kovács Noel.

Maximumra lesz majd szükség a selejtezőben

– Az Universiade-faluban többen laknak, mint Hevesen... – adott frappáns felütést Kovács Gyula. – A világ második legnagyobb multisport-eseményén 119 nemzet versenyzői fantasztikus körülmények között méretik meg magukat. Nagyon várom, hogy ez a szenzációs közeg mennyire dobja fel Noelt. Az eddigi Eb-ken így történt, bár mindig akadt akadályozó tényező, pl. gyomorrontás, sérülés. 

Az, hogy mindez Kínában lesz, csak fokozza az érzést, mert a helyszín Hevesről nézve igazán különlegesnek számít. A hosszú utazás szakmai nehézséget, bizonytalanságot ad, de remélem, hogy Noel jól alkalmazkodik ehhez. A budapesti vb-re kerettag volt, ám ez olyan lehetőséget jelentett, amelyre kevés esélyünk mutatkozott. 

A fő prioritást számomra végig az Egyetemi Világjátékok jelentette. Akik már jártak Universiadén, csodálatos, színvonalas versenynek írták le. Szerintem Noel kellőképpen átérzi a verseny súlyát, amely sportolói életének eddigi legfontosabb eseménye. Hevesről egyéni sportágban eddig senki nem jutott el erre a versenyre. Mi itt készülünk, és nem világszín­vonalú körülmények között. Káprázatos érzésnek számít, hogy innen, ilyen egyszerű lehetőségek közül elértünk egy ilyen világeseményre. Nagyon büszke vagyok Noelre, csodálatos, amit véghez visz. Hároméves korától kezdve edzünk együtt. Megérte!

Kovács Gyula apaként és edzőként kíséri fiát Csengtuba 
Forrás: Lénárt Márton/ Heves Megyei Hírlap

A szakember hozzátette: fia sok kiváló gerelyessel versenyzik majd, akik nagyon jó dobók, tanítványa egyéni csúcsa a mezőny utolsó harmadába tartozik. Technikailag jól kell végrehajtania a dobást reggel kilenc órakor, amelyre délelőtti gyakorlásokkal készültek.

– Koncentrációban, akarati tényezőkben és hozzáállásban a selejtezőben a maximumra lesz szüksége, hogy bejusson a 12-es döntőbe – emelte ki Kovács Gyula, aki önköltséges alapon utazik Csengtuba Heves város jelentős támogatása, az Ikarus BSE és Horváth József szponzor jóvoltából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában