Autósport

2023.07.17. 17:32

Az East Rally győztese két másodperccel nyert

Nem sokon múlott, hogy kettős egri sikerrel záruljon a múlt hétvégén megrendezett East Rally. A Rally2-esek között a Czékmány Norbert-Takács Gábor nyert, a Strider Zoltán-Borsfai Dávid páros viszont kiesett. A Rally3-ben meglepetés győzelem született, a Historic kategóriában pedig bejött a papírforma.

Heol.hu

A Czékmány Norbert, Takács Gábor párosnak a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, Szujó Zoltán is gratulált

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

A verseny szombaton az Egerszalók-Eger szuperspeciállal kezdődött, majd vasárnap három Eger környéki gyorsasági szakasszal folytatódott. A Rally2-ben a Geiger Máté-Csanády Sándor kettős kezdett a legjobban, a negyedik gyorsasági szakaszon azonban lassító kikerülés miatt időbüntetést kaptak, később motorhiba miatt feladták a küzdelmet. Eközben nagy csata bontakozott ki két egri pilóta, Strider Zoltán és Czékmány Norbert között. A Stider-Borsfai kettős a harmadik és negyedik gyorsasági szakaszt megnyerve az élre ugrott és tekintélyesnek mondható, 8,6 másodperces előnnyel vezették a versenyt. Itt kezdődtek a gondok.

– Ahogy kijöttünk a szervizből, beesett a kuplungpedál. Ez némi kreativitást igényelt a részünkről, mivel így nem volt egyszerű már a városon keresztül menni sem. Innentől fogva a gyorsasági szakaszok rajta előtt leállítottam a motor, egyesbe tettem a sebességváltót, majd amikor zöldre váltott a lámpa, akkor indítóztam. Miután az autó hat-nyolc másodperc alatt magához tért, akkor úgy ment, mintha mi sem történt volna – számolt be az egri versenyző, aki navigátorával a viszontagságok ellenére a hetedik gyorsasági szakaszon még az abszolút második helyen állt. – Aztán az egerbaktai rajthoz haladva az emelkedőn megállt az autó. Próbáltuk újraindítani, de nem sikerült – kesergett Strider. 
Folyamatos technikai gondok gyötörték a szintén egri Czékmány Norbertet, és navigátorát, a felsőtárkányi Takács Gábort is, akik Striderék kiesése után az élre ugrottak.

– Annyi dolgunk volt, hogy amennyi teljesítményre még az autó képes, azzal a lehető leggyorsabban menjünk. Emiatt néha többet kellett vállalni, mint amennyi jól esett – vallotta be a verseny végén az egri pilóta. Az utolsó gyorsasági szakasz végén már a sportbírók tolták be, de valahogy bevitt minket az autó a hátán – fogalmazott Czékmány, aki végül mindössze két másodperces előnnyel megnyerte az első alkalommal megrendezett East Rallyt. 
Az egri versenyző nagyon boldog volt a célban. 

– Fiatal koromban a taxiállomásnál néztük, ahogy a mezőny elhalad a rajtceremónia után. Az iskola után rögtön odamentem a barátaimmal. 

Az ott tapasztaltak nagyban hozzájárultak, hogy elkezdjek komolyan foglalkozni ezzel a sportággal. Ráadásul a csapatunk nagy része Eger és környéki – árulta el a győztes.
A Rally3-asok között műszakik problémák között vezető helyről esett ki a favoritnak számító Lenkey Ákos-Drótos Cintia kettős, így a győzelem a Péter Pál-Dudás István Márton kettős ölébe hullott. Az egri Bárdos Krisztián ezen a versenyen mutatkozott be, és a terveknek megfelelően sikerült célba érni, az otthon, saját kezűleg épített Skoda Felíciával. 

A Historic kategóriában a 68 éves Wirtmann Ferenc-Kerekes József páros győzött, mégpedig imponáló, bő egyperces előnnyel. 

A teszt kategóriában a versenyzőknek nem az óra volt az ellenfele, de így is nagy küzdelem zajlott az élen. Sajnos ebben nem tudott részt venni a felsőtárkányi Szabó Attila, mivel BMW-je műszaki gondok miatt már a rali elején megállt.

Az East Rally végeredménye

Rally2
1. Czékmány Norbert-Takács Gábor (Peugeot 208 R2) 42:59,3 perc
2. Fábián Donát-Madarász Szabolcs (Lada 2107) +2,0 mp
3. Baksai László-Erdei Zoltán (Lada VFTS) +7.8 mp

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában