Atlétika

2023.07.06. 16:19

Az Egri VSI sprintere két gátra van a világbajnokságtól

Gőzerővel készül az augusztusi budapesti világbajnokságra Szeles Bálint. Az Egri VSI immár sportközgazdász diplomával rendelkező gátfutója a hétvégén az országos bajnokságon, július 18-án pedig a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon tesz meg mindent azért, hogy jogosultságot szerezzen a vb-re.

Bódi Csaba

Szeles Bálint nagyon jó formának örvend és jól tudja, mire van szükség ahhoz, hogy indulhasson a vb-n

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A budapesti világbajnokság hatalmas lehetőség a magyar sportolóknak, mert nem mindenkinek adatik meg, hogy saját országában versenyezzen saját közönség előtt – rögzítette Szeles Bálint.  – Most mindent teljesen ennek rendelünk alá. Az egyetemet befejeztem, innentől kezdve nekem már csak edzés, edzés, edzés, edzőtábor, szintfutás és a versenyzés van hátra. Ebben úgy érzem, hogy jó úton haladunk.

Petrovai József edző szerint tanítványa nagyon jó formának örvend.

– Amikor legutóbb az egyéni csúcsát jelentő 13.58 másodpercet futotta, akkor elkövetett egy nagyobb és két kisebb hibát. Ha az előbbi nem lett volna, akkor még bőven jóval jobban tudott volna menni. Az Európa-kupán második helyezést ért el, ott csak a ciprusi Európa-bajnok előzte meg. Ott is akadt némi hiba, meg az időjárás az szörnyű volt, de nagyon jó időt futott, és ez arra tesz hivatottá bennünket, hogy a vébé ne álom, hanem valóság legyen. Egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy indulhassunk.

Szeles Bálintra ezen a hétvégén országos bajnokság vár, ahol címet szeretne védeni. Ezenkívül akad másik fontos szempont is.

– Egyéni csúcsra törekszek, ugyanis, ha az országos bajnokságon sikerül nagyon jó eredményt futni, és meg is nyerem a versenyszámot, akkor a pontversenyben jóval előrébb tudok kerülni, így a vb-re jutástól tényleg már csak hajszál választ el. A Gyulai István Memorial már jóval keményebb, gold szintű verseny lesz. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez azt jelenti, hogy oda nagyjából világbajnoki döntőt hívnak össze. Abban a mezőnyben kell helytállnom, és reménykedek benne, hogy azért az ilyen szintű sportolók ki tudnak belőlem hozni még jobb eredményt.

Petrovai József és Szeles Bálint. Mester és tanítványa
Forrás:   Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Magyarország számára nagy jelentőséggel bíró esemény kapcsán Petrovai József több tényezőt figyelembe véve beszélt a vb hozadékáról.

– Ez a rendezvény a világ harmadik legnagyobb sporteseményének számít. Első az olimpia, második a labdarúgó-világbajnokság, harmadik pedig az atlétikai vb. Monumentális verseny lesz, ahol nemcsak az atlétákat, nemcsak valamennyi sportolót, hanem minden magyart nagy büszkeség kell, hogy eltöltse a tény, mely szerint ide tudtunk hozni egy ilyen versenyt, amelyet élőben lehet nézni. Szakmai szempont, hogy megadatik a magyaroknak az a lehetőség, hogy saját közönség előtt versenyezzenek. Ez minden sportolót feldob. Úgy vélem, nagyon sok egyéni csúcs születik majd. A következő hozam pedig a jövőre vonatkozik. Bizonyított, hogy bármilyen sportágban, ha idehoznak egy világversenyt, akkor sokkal több gyerek jelentkezik az egyesületekbe. Vagyis reméljük, ebben a tekintetben is így lesz, és bekövetkezik majd a mennyiségi és a minőségi javulás.

Érdekesség, hogy sem Petrovai József, sem Szeles Bálint nem járt még a 36 ezer néző befogadására alkalmas, teljesen új Nemzeti Atlétikai Központban

– Kaptunk meghívást, ám babonából azt mondtuk, nem megyünk el a stadionba – magyarázta a szakember. – A magyar bajnokságot ott rendezik, akkor akarjuk majd látni. Így már a verseny „szagát” érezzük, és mint egy igazi versenyló, ott fog egy nagyon-nagyon jót futni. Ez meglepetés is, remélem, hogy olyan adrenalint dob majd Bálintban, hogy nagyon szuper időt ér el.

Szeles Bálint sportközgadász
Forrás: Beküldött fotó

Bálint legnagyobb magyar vetélytársa ezt nem élheti át, mert nem indul az ob-n...

– Egyelőre kétséges Szűcs Valdó rajthoz állása – rögzítette Bálint. – Azért reménykedek, hogy mégis, mert abban az esetben jobbat lehetek képes kihozni magamból, jobb időt elérni, ha tud húzni. Annyira izgatott vagyok, és már annyira rá vagyok hangolva erre az egészre, hogy akár azonnal teljesíteni tudnám az országos bajnokságon mind a két futásomat.

Hiányérzetük a futófolyosó miatt van a sportiskolásoknak

– Csak óvatosan mondom, nem csak Egerben, máshol is nagy problémát jelentenek a taós sportágak, mert azokban sokkal több pénz, ezzel együtt sokkal több lehetőség van – fogalmazott Petrovai József. – Ezek elszippantják a gyerekeket, ahogy történik a birkózók vagy a cselgáncsozók esetében, ahol – hozzánk hasonlóan – keményebb megmérettetések zajlanak, ezért nem annyira vonzó a gyerekeknek. Ezzel együtt bőven akadnak atléták is. Hiányérzetet a XXI. században mindenhol elvárható futófolyosó nem léte jelenti az utánpótlásban. Télen tornateremben edzenek a gyerekek, vagy bérelünk egy kis helyiséget, de nincs otthonunk. Ahhoz, hogy megfelelő bázist tudjunk kialakítani, és ne legyen az, hogy a fiatalok télen itt hagynak bennünket, mert nem tudnak vagy nem akarnak kint lenni, nem akarnak megfázni, ez nagyon hiányzik. A Szentmarjay stadionban lévő, 2017-ben átadott rekortán azonban tökéletesen megfelel a felkészülésre. Az EVSI biztosította konditerem ugyancsak tökéletes, egyedül a légkondi hiányzik. A sportiskola minden lehetőséget biztosít, táborokban vehetünk részt és versenyre utazhatunk, illetve Bálintnak szponzora (Kazy-Ker Kft.), vezetője óriási segítséget nyújt. Ehhez adalék, hogy a tanítványom évente minimum három-négy hónapot tölt edzőtáborban. Ha ehhez hozzáadjuk az összetartásokat és a továbbiakat, akkor lassan öt hónap jön össze. Ezt anyagilag a Magyar Atlétikai Szövetség, másik részét az EVSI, és a nagy többségét pedig az egyéni támogatók biztosítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában