Vizes vb

2023.07.23. 17:06

Holló Balázs az idején javított, a helyezésén nem

A BVSC színeiben versenyző egri Holló Balázs a nyolcadik helyen végzett (4:13.36) 400 méter vegyesen a fukuokai vizes világbajnokság úszóversenyeinek vasárnapi nyitónapján.

Heol.hu

Holló Balázs a férfi 400 méteres vegyes döntőjében

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A számot a címvédő Léon Marchand nyerte elképesztő, 4:02.50 perces világcsúccsal. A francia sztár a legendás Michael Phelps utolsó, még élő egyéni világrekordját adta át a múltnak. Az amerikai klasszis 4:03.84 perces ideje még a pekingi olimpián született cáparuhában, mostanáig a leghosszabb ideig érvényben lévő világcsúcs volt. Minden idők legeredményesebb olimpikonja, a 23-szoros aranyérmes Phelps a helyszínen nézte végig a történelmi úszást, ugyanis az NBC stábjának szakkommentátora.

A 24 éves Holló a hetedik idővel (4:12.77) került be a fináléba, előzetesen azt mondta, megpróbálja majd tartani a lépést a középmezőnnyel.

– Kell még a tapasztalat, de mindezek ellenére sikerült előre lépnem, a tavalyi vb-hez képest összeszedettebben tudtam odaállni és leúszni a döntőt. Helyezésben nem sikerült javulni, de az idő elfogadható és lassan közeledünk oda, hogy helyezésben is előrébb tudjak lépni – nyilatkozta az MTI-nek Holló Balázs, aki elmondta, biztos volt abban, hogy Marchand világcsúcsot úszik majd, sőt, néhány versenytársával együtt a 4:01 perces időt sem tartották kizártnak.

– Nem mondom, hogy testközelből láttam, mert messze volt, de elmondhatom, hogy egy medencében voltam vele, ez is egy jó élmény – tette hozzá a magyar úszó.

Fantasztikus finálékat és három világcsúcsot hozott a vizes vb medencés úszóversenyeinek első esti programja; egyetlen kivétellel minden számban ausztrál győztest avattak.
A nap első döntője rögtön óriási csatát hozott, 400 méter gyorson az ausztrál Samuel Short mindössze két századdal előzte meg az olimpiai bajnok, címvédő tunéziai Ahmed Hafnauit. Mindketten 3:41 percen belül csaptak célba, 2012 óta senki sem tudta áttörni ezt a határt, és nem sokkal maradtak el a német Paul Biedermann 2009-es 3:40.07 perces cáparuhás világcsúcsától.
Az ausztrálok a női 4x100-as gyorsváltók küzdelmeiben 3:27.96 perces világcsúccsal diadalmaskodtak, ezzel a 2021-es tokiói olimpián úszótt 3:29.69-es rekordjukat adtak át a múltnak. A férfiak gyorsváltójában ugyancsak az ausztrálok nyertek, az olaszok 33, az amerikaiak 65 századdal később csaptak célba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában