Gyász

2023.08.23. 17:41

Meghalt a novaji labdarúgás aranykorának meghatározó személyisége

Hosszabb ideje tartó betegeskedés után, 74 éves korában elhunyt Barta János, a novaji labdarúgóélet korábbi meghatározó alakja.

Bódi Csaba

Barta János (melegítőben) a '80-as években edzőként irányította a novaji csapatot

Forrás: beküldött fotó

A Novaj SE aranykora egyértelműen Barta János nevéhez fűződik. Igaz ez úgy is, hogy a bajnoki cím egyszer sem jött össze a gárdának a megyei I. osztályban, noha 2000/2001-es küzdelemsorozatban még pontszámban is annyi szerepelt a zöld-fehérek neve mellett (69), mint az élen zárt Felsőtárkánynak. Az első megyei I-es ezüstöt nyomban követte a második (2002/2003), ám dobogós magasságba később már nem jutott a gárda. 

Barta János (1949–2023)
Forrás: beküldött fotó

Ahogy az 1998/99-es II. osztályú aranyban, a tíz évvel korábban az Eger körzeti I. osztályban (1988/89), illetve előtte a II. osztályban (1986/87) elhódított elsőségben is jelentős szerepet játszott Barta János. Futballistaként korán bekövetkezett sérülése nem tett lehetővé hosszú pályafutást, edzőként, vezetőként és támogatóként azonban mély nyomot hagyott maga után. A szülőfalu és a labdarúgás iránti elköteleződés rengeteg munkában, önzetlen segítségnyújtásban és jelentős anyagi támogatásban nyilvánult meg, karöltve Papp Jánossal és Demkó Miklóssal. 

A focistákon kívül pártfogolta a novaji kézilabdázókat, névadó főszponzorként mögé állt a Szabó András (Zsuzsi) szervezte egri jótékonysági teremtornának, miként áldozott a kispályás focira is.

Autóvillamossággal foglalkozó vállalkozása sok emberrel hozta kapcsolatba, de a labdarúgás világában élők között még több ismerőse akadt. Mindig a sajátból adott, ám ezzel sosem hivalkodott. Szerette a novaji légkört, imádta a Fradit és készségesen tudósította lapunkat.

A másodosztályú bajnoki címet nyert novaji csapattal 1999-ben (az álló sor jobb szélén)  
Forrás: Pilisy Elemér/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt években visszavonultan töltötte mindennapjait, távol a labdarúgástól, és azok csekély érdeklődésétől, akik mindig számíthattak rá

Távozásával olyan személyt vesztettünk, akinek földi léte döntő részében a labdarúgás jelentette az életet. Tevékenységével maradandót alkotott és ezért utólag is joggal illeti meg a köszönet.

Barta Jánost augusztus 25-én, pénteken, 9.30-kor kísérik utolsó útjára a novaji temetőben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában