Karate

2023.08.13. 13:19

Nagy tanítók útját járja az egri karatemester

A hatodik dan mesterfokozatot Soke Mabuni Kenyu és Carlos Molina mester előtt tehette le Pál György, a Magyarországi Tradicionális Shito Ryu Karate Szervezet egri vezetője.

Bódi Csaba

Pál György: a folyamatos tanulás magával hozza a fejlődést

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Élvezzétek azt, amit csináltok, élvezzétek a karatét, adjon jó érzéseket és erősítsen barátságokat a gyakorlásotok! – üzente a „családfő”, Soke Mabuni Kenyu. A japán tanító és a 9. danos, guatemalai Carlos Molina Egerben tartott szemináriumán 15 országból érkezett 120 karatéka tanulhatott rendkívül tisztelt és elismert szaktekintélyektől. A napi két edzést tartalmazó program danvizsgával kezdődött, ahol Pál György is szintet lépett, mi több, a stílus és a Mabuni család belső tanítványának fogadták.

Soke Mabuni Kenyu és Carlos Molina. A két 9. danos mesterről Egerben lehetett tanulni
Forrás:  Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Sanseiru. Ez egy kata neve, ami annyit jelent, 36, pont ennyi éve léptem a karate útjára – fogalmazott az egri illetőségű elnök. 

Szokták mondani, hogy egy ilyen hosszú úton az ember megjárja a magasságokat és a mélységeket, de nálam ez a közhely nem igaz, mert nagyon folyamatos és végig felfelé vezető út volt, nem voltak benne szünetek és visszacsúszások. Volt benne annál több szerencse, hogy jó felé sodort a sorsom, kezdve onnan, hogy shito ryut választottam, és nem mást.

Aztán 1992-ben a mesterünk a lehető legjobb döntést hozta, amikor a pénz és a versenyek csillogása helyett a budo karate útjára vitt minket, oda, ahol a legközelebb lehetünk a shito ryuhoz, a Mabuni családhoz. 

Ma már tisztán és világosan látom, hogy aki folyamatosan tanul és gyakorol, nem törődve az akadályokkal, az el sem tudja kerülni a fejlődést, és azt, hogy a végén a karatéja egyedivé váljon, új megközelítéseket teremtsen. A mostani fokozatban benne van az első végrehajtott ütéstől kezdve az összes jól végrehajtott és elrontott kata, a több mint 120 nemzetközi edzőtábor, az Oszakában és Okinaván eltöltött hetek, sok kiváló mester tanítása és inspirációja, és sok-sok baráti támogatás a világ számos részéről. Remélem, tudok majd annyit adni tudásban, jó érzésben a tanítványaimnak, amennyit én kaptam a mestereimtől – tekintett előre Pál György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában