Atlétika

2023.08.09. 09:13

Szeles Bálint az első egri atléta, aki világbajnokságon indulhat

Az Egri Városi Sportiskola sprintere az augusztus 19-én kezdődő 19. WA Atlétikai Világbajnokságon 110 méteres gátfutásban állhat rajthoz.

Bódi Csaba

Szeles Bálint vágya teljesült, ott lehet a vb-n

Forrás: MASZ/Zsigmond László

– A hír „fokozatosan” jött, mert a Magyar Atlétikai Szövetségtől azt az információt kaptam, ha listáról nem jutok lehetőséghez, akkor zöld kártyát kapok – világította meg a hátteret Szeles Bálint. 

– Nyilván izgultam, mert ezért is teljesíteni kell. A bejelentés előtt néhány nappal jött a telefonhívás, hogy még nem hivatalosan, de listáról bejutva jelen lehetek a vb-n. Akkor már edzőmmel, Petrovai Józseffel  nagyon örültünk, ám minden csak akkor biztos, ha hivatalossá válik. Így aztán kedden reggel lettem igazán boldog, amikor reggel az M1 aktuális csatornán közzétették a listát, amelyen az én nevem is szerepelt. A családomnak és a barátaimnak megígértem, hogy bejutok a mezőnybe, úgyhogy rendkívül megkönnyebbültem. Külön öröm, hogy nem zöld kártyával, hanem a ranglistáról kerültem fel. Ez azért lényeges, mert, ha nem Magyarországon rendeznék a vb-t, akkor is induló lehetnék.

Az augusztus 19. és 27. között lebonyolítandó budapesti vb-n minden idők legnagyobb létszámú magyar csapata, 63 hazai atléta indul. Közülük 32-en szereztek indulási jogot a kvalifikációs lista alapján a vb-re, a rendező ország jogán pedig 31 megfelelő tudásszinttel rendelkező atlétát nevezhetett a MASZ, amelyet a nemzetközi szövetség (WA) jóváhagyott. Öt magyar váltó is rajthoz állhat a vb-n. Egri klub atlétája hasonló világversenyen még nem vett részt, Petrovai József andornaktályai illetőségű versenyző az első ebben a sorban.

Szeles Bálint vette az akadályokat

– Nagyon sokat dolgoztunk ezért, már tavaly októberben elkezdtünk erre edzeni és azóta is megállás nélkül megy a munka, most már csak a finomítások vannak hátra – tette hozzá a 25 éves atléta, akinek egyéni legjobb idejét a 13.58 másodperc jelenti. 

– A héten Nyíregyházán edzőtáborozok, ám ez az időszak már csak a technikáról szól. Inkább a mentális nyugalmat akarjuk elérni és azt, hogy megfelelően tudjak regenerálódni. Az ellenfelekkel nem foglalkozok, úgyis minden ott és akkor dől el. Abban a pillanatban kell megmutatni, mit tud az ember. Nagy fejlődést már nem lehet elérni, inkább csak a finomítások vannak hátra annak érdekében, hogy minden úgy legyen, ahogy lennie kell.

Szeles Bálint augusztus 20-án, vasárnap 13.05-kor áll rajthoz a Nemzeti Atlétikai Központban rendezendő világbajnokság 110 méteres gátfutó számának előfutamában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában