Atlétika

2023.11.05. 12:47

Hevesi SE: a bajnoki érmeket dobógálás ékkő fényesítette az idén

A felnőtteknél Kovács Noel, az utánpótlás korosztályban pedig Bódis Marcell érdemelte ki a 2023-as év legjobbját megillető elismerést a Hevesi SE atlétikai szakosztályánál.

Bódi Csaba

A hevesiek az idei eredmények okán is „kihúzhatták” magukat

Forrás: Bódi Csaba/ Heves Megyei Hírlap

Kovács Noel hangulatát talán a keserédes jelző adja vissza legjobbja. A válogatott gerelyhajító idén több alkalommal jutott 70 méter fölé úgy, hogy igazából másfél éve küzd makacs könyök-sérüléssel. Szereplését és eredményességét ez alapvetően meghatározta, ezzel együtt két alkalommal magára ölthette a címeres mezt. A kínai Universiadén a meglepően merev bírói hozzáállás akadályozta meg abban, hogy a 12-es döntő részese lehessen, az viszont pozitívum, hogy az országos bajnokságon idén is dobogóra állt (és nyert bronzérmet), továbbá élen végzett a főiskolások országos bajnokságán és a Szuperliga döntőjében. A ranglistát a negyedik helyen zárta. 

Az egyelőre talány, mikor lesz újra teljesen hadra fogható, ám biztató, hogy a sokadik orvosi vélemény után most olyan gyógyító kúra részese, amely az eddigiektől szebb kilátásokra kínál esélyt.

A fiatalabbaknál díjazott Bódis Marcell esetében kiderült, hogy nem a véletlen számlájára írható a jól sikerült tavalyi bemutatkozása az U16-os korosztályban. A boconádi illetőségű súlylökő 2023-as eredményei közül feltétlenül kiemelkedik a két országos bajnoki cím, ugyanis a fedettpályás ob után szabadtéren is a dobogó legfelső fokára állhatott. Megyeri István szakosztályvezető évértékelőjéből az is kiderült, hogy Marci nemzetközi versenyen is bizonyította tudását: Horvátországban és Olaszországban is az első helyen végzett. Külön öröm, hogy egyéni legjobbja az országos ranglistán a második helyre jogosítja, mindössze 41 centiméterrel elmaradva az első helyezettől. Jövőre már az U18-as, vagyis az ifjúsági korosztályban szerepel.

A 2023-as év legfontosabb hevesi eredményei

3 érem felnőtt országos bajnokságokon (Kovács László 2, Kovács Noel 1)
2 országos bajnoki aranyérem Bódis Marcell jóvoltából
4 egyéni érem korosztályos országos bajnokságokon (Kolláth Kornél 2, Kovács Kristóf 2)
1 arany, és 1 ezüst a ligadöntőkön (Kovács Noel, ill. Kovács László)
1 arany a csapatbajnokságokon (Besenyei Antónia)
5 válogatottság (Kovács Noel 2, Bódis Marcell, Kovács Kristóf és Kovács László 1–1)
1 ezüst és 1 bronz a Diákolimpia egyéni országos döntőn
1 arany a Diákolimpia csapat országos döntőn súlylökésben (Bódis Marcell, Kovács Kristóf)

A Heves Városi Sport- és Rendezvénycsarnokban tartott évzárón Kovács Gyula, a Hevesi SE elnöke, egyben az atléták edzője nemcsak az említett két versenyzőnek gratulált, hanem a szakosztály minden tagjának köszönte a 2023-as munkát, hangsúlyozva a Sveiczer Sándor polgármester irányította önkormányzat és az Ikaru BSE szerepvállalását. Díjat kapott támogatói tevékenységéért Horváth József és Mihics Péter, míg a Heves Megyei Hírlap, a heol.hu és a Heol Sport facebook oldal által felajánlott elismerést az Eötvös József Református Oktatási Központ igazgatója, Együd László vehette át.

Együd László (balról) a hevesi atlétika nagy barátja és segítője
Forrás: HSE


A bázisegyesület Ikarus BSE képviseletében a budapesti egylet szakosztályvezetője, Amler Zoltán a hevesiekkel közös, példaértékű együttműködésről beszélt, kiemelve a Docler Holding Tehetségkutató Programban rejlő lehetőséget és a HSE létesítmény-fejlesztési igényére benyújtott pályázat remélhetőleg pozitív elbírálását. A fővárosi egylet technikai vezetője, id. Tomhauser István  hasznosítható tapasztalatokat osztott meg Kovács Gyulával.

Nemzetközi rendezvény hazai sikerekkel

Nem csak az atlétika, de Heves város egyetemes sporttörténetének nagy eseményét jelentette az első alkalommal lebonyolított Heves Város Nemzetközi Atlétikai Dobógálája. A május 7-i rendezvényen akadt ugyan néhány „hiányzó”, és az időjárás is közbeszólt, mégis színvonalas verseny házigazdája lehetett a HSE. Külön öröm, hogy nagyon sok szervezet, illetve magánszemély támogatta a rendezvényt, amely teljes hazai sikert hozott. Súlylökésben Kovács László 17,75 méteres, Kovács Noel pedig gerelyhajításban 71,43 méteres eredménnyel győzött. Az Ikarus BSE atlétikai szakosztályának korábbi vezetője, Adorján István által felajánlott Fesztbaum Béla-díjat Kovács László vehette át.

Érmek, helyezések, ranglisták

Kovács László minden országos jelentőségű versenyen (ob, főiskolások bajnokság, Szuperliga döntő) és a ranglistán is a második helyen végzett. Valamennyiszer a nyíregyházi Tóth Balázs előzte meg, így adott a feladat: jövőre a szabolcsi riválist le kell legyőzni.
Detrik Balázs a tavalyi évnél jobb egyéni eredménnyel fejezte be az évet. Az országos bajnokságokon folyamatosan a dobogó közvetlen közelében végzett.
Tóth Lilla három versenye közül kiemelendő a főiskolások országos bajnokságán elért dobogós helyezés.
Kovács Kristóf az ob-n ezüst-, illetve bronzérmet nyert, emellett számos versenyen győzött. Magára ölthette a válogatott mezt és tagja volt a 2020 óta veretlen diákolimpiai súlylökő csapatnak. A ranglista első helyén zárt.
Baglyas Kíra Karina hét alkalommal állt rajthoz, egyéni legjobbjával a ranglista 13. helyén végzett.
Kolláth Kornél valamennyi versenyén medált szerzett. Kiemelkedő eredménye a két országos bajnokságon elért második és harmadik helyezés.
Besenyei Antónia az Ikarus BSE súlylökő csapatával aranyérmes lett a csapatbajnokságon.
Nagy Csaba több más, érmes helyezése mellett a Budapest Bajnokságon is szépen szerepelt, ahol két érmet nyert.
Fekete Bernadett maratonista idén csatlakozott a HSE-hez. Legutóbb a Spar Budapest Maraton 10 kilométeres versenyén szerepelt. 
Almási Dominik újoncként a nemzetközi súlylökő mezőnyben is megállta a helyét, és gerelyhajításban is a legjobb tíz között végzett a korosztályos ranglistán.

Tervek a 2024-es esztendőre

Kovács László: részvétel a Dobó Európa-kupán, országos bajnoki aranyérem
Kovács Noel: egészségesen tudjon versenyezni, ob-dobogó
Detrik Balázs: egyéni csúcs és ob-dobogó
További korosztályokban országos bajnokságokon érmes helyezések

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában