Fogyatékos sport

2023.11.01. 12:57

VGYSE: vb-részvétel, Chanbara-érmek és bajnoki cím

A Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesületének (VGYSE) tagjai több sportágban mutatták meg, hogy mire képesek.

Bódi Csaba

Az egriek Chanbara csapata Prágában szerepelt eredményesen

Forrás: VGYSE

A VGYSE inkluzív karate szakosztályának két versenyzője a Budapesten rendezett Felnőtt WKF Karate Világbajnokságon képviselte az egri klub és a magyar para-karate válogatott színeit.

A látássérültek (Visually impaired) K10-es kategóriájában Rácz Richárd a 6., Poczok Zsolt pedig a 8. helyen végzett. 

A szakosztály 2022-es létrejötte óta több versenyen szerepeltek és érmek sorát gyűjtötték. A sensei Jakab László és sempai Jakab Kitti által vezetett csoportban a látássérültek mellett autista és down-szindrómás gyerekek és fiatalok is sportolnak. 

Az egri karatékék világbajnokságon szerepelhettek
Forrás: VGYSE

Nyolc érem Prágából

A VGYSE másik küzdősport szakosztálya, a Chanbara öt tagja túljutott első versenyén. A japán airsoft fegyveres küzdősport képviselői Prágában léptek színre a Cseh Sports Chanbara bajnokságon.  Szántó Hanna (két arany, egy bronz; Kolozsvári János (egy ezüst), Tóth Fruzsina (egy bronz), Kocsis Kolos (egy bronz) és Kolozsvári Csaba (két bronz) a nyolc érem mellett felbecsülhetetlen értékű tapasztalattal tért haza. Az egriek a vármegyeszékhely francia (Macon) és finn testvérvárosának (Pori) chanbara csapataival is össze(chan)barátkoztak. 

Közreműködés a honosításban 

A chanbara hazánkban rendkívül ritka sportolási lehetőségnek, egyben különlegességnek számít, ugyanis az országban csak három helyen érhető el. Az egri egyesület fontos szerepet játszik a sportág  meghonosításában. A VGYSE céljai között szerepel a Sports Chanbara, mint szabadidősport megismertetése minél több gyermekkel és felnőttel, valamint a sportolók számára versenyzési lehetőség biztosítása. Jövő májusban a 10. Macon-i nyílt bajnokság kínál próbatételt a versenyzőkre, ahol testvérvárosi minőségben a szervezők számítanak az egri csapat jelenlétére. A franciaországi kihívást követően Olaszországban Európa-bajnokság vár a chanbara elkötelezettjeire.

Háromszoros országos bajnokok

Immár háromszoros magyar bajnoknak számít a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesületének csörgőlabda csapata. A Rácz Richárd, Bukta Gábor, Majzik Zsolt, Sári Virág és Bertyák Bence alkotta ötös ugyanis címvédőként megnyerte a 2022/23-as pontvadászatot.  Az idei szezonra a csapat friss, fiatalos felállással nevezett, teret adva az ifjú tehetségeinek, de megtartva csapatkapitánynak a karatéban is jelentős sikereket elérő, tapasztalt és rutinos csörgőlabdázót, Rácz Richárdot. A bajnok együttes már megkezdte felkészülését, az edzésekre várnak mindenkit (látót és látássérültet egyaránt), aki érdeklődik a csörgőlabda iránt és szeretné kipróbálni ezt a különleges sportot.

A VGYSE aranyból triplázó csörgőlabda csapata
Forrás: VGYSE

Már 21 évesek

A VGYSE első vidéki csörgőlabda csapatként alakult meg 2002-ben és szintén elsőként sikerült Budapesten kívüli sportegyesületként bajnoki aranyat szereznie. Az egriek több játékost is adtak már a magyar válogatottnak, amellyel több kontinenstornán szerepeltek eredményesen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában