Labdarúgás

2024.01.16. 07:24

A gyöngyösi Energia SC Öcsi bácsija hisz a fiatalokban

Kiss István életének 54 éve képezi szerves részét a labdarúgás. Az 1956-ban született gyöngyösi edző futballistaként is szorosan kötődött a városhoz, trénerként pedig még inkább erős vonzalom, ugyanis az Energia SC-t a klub megalapítása, azaz 1992 óta szolgálja.

Bódi Csaba

Magasban az edző, magasban csapat. Ünneplés gyöngyösi módra a 2016/17-es bajnoki cím elhódításkor Archív fotó

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

– Amíg elfogadnak és van tekintélyem a fiatalok előtt, addig szívesen edzősködök – mondja a 67 éves szakember, aki kiérdemelte a 2023/24-es év legjobb utánpótlás-edzőjének járó Virág Zsolt-díjat. 

Az elismerést az Energia SC Gyöngyös U19-es csapatának irányítójaként vehette át az egykori szövetségi kapitány Csank Jánostól és Heves Vármegye nagykövetétől, a jelenleg az NB II.-es Tiszakécskét irányító Kis Károlytól.

Az ESC Öcsikéje – de ma már inkább és elsősorban Öcsi bácsija – 1970-ben lett igazolt labdarúgó. Gyöngyösről csak a nagykanizsai sorkatonai szolgálat, majd rövid időre a Hort és a Domoszló volt képes elcsábítani. A zöld-fehérek színeiben elszenvedett keresztszalag-szakadás aztán véget vetett a hajdani Bányász és GYAK-játékos pályafutásának. A naptár akkor 1988-at mutatott, vagyis csupán 32 esztendősen ért véget a focista karrier. Ezzel azonban – időben nem túl távol egymástól – kinyílt egy másik kapu. 

Kiss István még játékosként, domoszlói színekben (az álló sorban jobbról a harmadik) 
Forrás: családi album 

Az edzőség 1992 óta teszi ki a mindennapjait, ráadásul ezt ugyanannál az egyesületnél végzi, mégpedig az Energia SC-nél. Kurfürst Istvánnal közösen ők azok, akik elválaszthatatlanok a „Nyolcvanasban” működő egylettől. Az érzelmi kötődés azért is erős, mert Kiss István Visontán dolgozva a bányászlétet nemcsak hírből ismerte. Ebből eredően immár 20 éve hogy nyugdíjasként él, következésképpen így bőven jut ideje a futballra. Ott pedig, ahol van szakértelem, elhivatottság, érzelmi szál és alázat, az eredmény is jelentkezik. A 2023-as díjazott a piros-feketéknél pallérozta a serdülőket, irányította – és vezényli a mai napig – az ifjúságiakat, de örömmel vállalta, amikor a felnőttekhez kérték fel edzőnek. 

A díjazottnak Csank János (középen) és Kis Károly gratulált
Forrás:  Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Mindezt a klub, az Energia érdekeit szem előtt tartva. Az ESC első számú csapatának trénereként aztán 2003/2004-ben megnyerte a megyei II. osztály Nyugati csoportjának küzdelmeit, majd ugyanez összejött a 2016/17-es idényben is. Ahogy manapság, úgy a lényeget akkor is az jelentette, hogy lehetőség szerint minél több saját nevelésű játékos szerepeljen a felnőttek között. Ennek egyszerű magyarázataként a pénz, illetve annak a szűkre szabott kerete szolgált. A szakmai hitvallása is ebbe az irányba mutat.

– Szeretek azokkal dolgozni, akiket én neveltem, mert jól ismerem őket, és tudom, mire számíthatok tőlük – közli Kiss István.

 – Így volt ez a bajnoki címek megszerzésekor, és akkor is, amikor úgy maradt bent a csapat az I. osztályban, hogy a helyi utánpótlásból jött fiatalként öt-hat labdarúgó játszott rendszeresen a felnőttek között. A Tatár Roland vezette jelenlegi vármegye I.-es csapatban keretében például hét, 2004-ben vagy 2005-ben született ifjú kap lehetőséget a játékra. Köztük például kapusként Matin Boldizsárral és Besze Bencével, vagy éppen Szegedi Zalánnal.

Az MLSZ Heves Vármegyei Igazgatóságának gyöngyösi kitüntetettje a most futó „ciklusban” negyedik éve vezényli az Energia U19-es csapatát. 

Közvetlen segítőként nagyban támaszkodhat Soltész Sándor kollégájára, akinek munkája jócskán benne van az Év utánpótlásedzője díjban. Jár is érte a hála és a köszönet. Az energiás fiatalok energikus futballja 2022/23-ban bajnoki címet ért a megyei I. osztályú U19-es bajnokságban, míg egy évvel korábban ezüst termett a Sport útiaknak, ahogy jelenleg is a második helyen telel a legénység. A nívó megtartása azonban embert próbáló feladat.

Az 2022/23-as megyei I. osztályú U19-es bajnokság végeredménye
Forrás:  adatbank.mlsz.hu

– Egyre nehezebb összeszedni a gyerekeket egy-egy korosztály szerepeltetéséhez – világítja meg a mester. 

– Mi azon vagyunk, hogy fenntartsuk azt a miliőt, ami vonzó lehet az ifik számára. El kell menni értük az iskolába, a nyelvükön kell őket megszólítani, az edzéseket pedig tartalommal kell megtölteni. Fontos, hogy mindig legyen tréning, mert gyakorlás nélkül csak üres frázis a képzés. Ez, úgy tűnik, még megy nekünk. Szerencsére az egészséggel sincs baj, amihez talán hozzájárul, hogy nap mint nap azzal foglalkozhatok, amit szeretek. Sokkal többre nem is vágyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában