Kézilabda

2024.03.19. 11:26

Elhunyt az egri kézilabdázás legendás edzője

Méltósággal viselt, hosszan tartó súlyos betegség után, életének 86. évében elhunyt az egri kézilabdázás egyik ikonikus edzője, Bereczky György.

Sike Károly

Bereczky György (álló sorban balról a negyedik) az Egri KC NB I/B-s csapatánál zárta edzői pályafutását

Forrás: MW

Bereczky György az NB I.-es Bervai Vasas, az Egri SE és a Borsodi Bányász női, valamint az Ózd, a Békéscsaba és az NB I/B-s Egri KC férfi gárdájának korábbi trénere Bodó Attilával és Oszlánszki Ferenccel párban tíz éven keresztül élvonalbeli játékvezetőként is tevékenykedett.
A Heves Megyei Kézilabda Szövetség 2010-ben életműdíjjal jutalmazta. A korábbi gyöngyösi testnevelőről, edzőről elnevezett Fekete János-díjat azért kapta, mer több évtizeden keresztül eredményesen szolgálta a megyei kézilabda-sportot.

A szakemberre a Heves Megyei Hírlapban 2005. augusztus 31-én megjelent cikkel emlékezünk. A Kézilabdából csak jeles című írást Fesztbaum Béla jegyezte.

Általános iskolásként a legendás Jávori József volt a testnevelő tanára, aki Bereczky Györgyből is labdarúgót szeretett volna nevelni. Járt is ő az Egri Fáklya ifiedzéseire, de amikor meglátta a kézilabdázókat a Hadnagy úti lakótelep helyén lévő salakos Vasas-pályán, attól kezdve elfelejtette a futballt. A Dobó gimnázium megyei I. osztályú csapatában játszott az irányító és a jobb átlövő poszton, majd következett a katonaság Hódmezővásárhelyen, na és persze az NB II. a Hunyadi SE színeiben. 

Tagja volt a magyar hadsereg válogatott keretének, hívták a Bp. Vörös Meteor NB I-es gárdájához is, de nem reszkírozott. 

Leszerelve az Egri Helyipar együttesében folytatta, azonban hamarosan előtérbe került a játékvezetés, és hamarosan az NB I-ben bíráskodott. Igen ám, viszont közben munkahelyén, a Finomszerelvénygyárban életre kelt a női kézilabda, és ott kezdett edzősködni. 
Az Egri (Bervai) Vasasból NB I.-es csapatot nevelt volt időszak, amikor hat játékost adott a magyar ifjúsági válogatottnak. Tanítványai közül legtöbbre a sokszoros felnőtt válogatott Budai Piroska vitte. A nemzetközi játékvezetői kinevezés és az edzőség között kellett választani, Bereczky György az utóbbi mellett döntött. Tíz éven át volt főfoglalkozású az edzői pályán, Ózdon dolgozott NB I/B-s nőkkel és NB I-es férfiakkal.
Legtöbbre Békéscsabán vitte, ahol gárdájával az 5. helyen végzett az élvonalban, nemzetközi tornát nyert, vidékbajnok lehetett. Útja a Borsodi Bányász lányaihoz vezette az NB I.-ben, majd ismét elfogadta az ózdi hívást szintén az élvonalba, de újból férfiakkal. 
Már leépülőben volt az egri női kézilabda, amikor visszakerült 1990-ben Egerbe, civil foglalkozását a Bervában, pontosabban a Mecman cégnél folytatta nyugdíjazásáig.

Utolsó „beugrásként” 1995-ben felkérték, hogy tartsa benn az NB I/B-ben az Egri KC férfi csapatát, amit sikerrel teljesített. Aztán végleg visszavonult.

Nyáron kint járt Franciaországban, ahol a fia egy másodosztályú csapat játékos-edzője, és ott egy bemutató edzést tarthatott. Igyekszik nem elszigetelten élni (ami nem könnyű), az Egri Öregfiúk gárdájával megbonthatatlan a baráti kapcsolat. Sőt, a minap Szlovákiából voltak vendégei Bereczky Györgynek, aki ha látása nem gyengülne és lenne késztetése, vastag könyvet írhatna kézilabdás emlékeiről.

Bereczky György temetése az egri Hatvani temetőben március 22-én 14.30-kor lesz. Előtte 14 órakor engesztelő szentmisét tartanak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában