LABDARÚGÁS

2018.01.18. 19:45

A legnagyobb Királynál madarat fogott Daróczi

Király Gábor 108-szoros válogatott rekorder kapus a 2018-as év teendőit azzal kezdte, hogy a Heves megyében nevelkedett huszonegy éves hálóőrt, Daróczi Dávidot fogadta.

Hegoczki F. Zsolt

Daróczi jelenleg a német negyedosztályú VfB Oldenburg kapusa, amivel a megye legmagasabban kvalifikált hálóőre némethonban, míg Király Gábor több germán együttest erősített a legmagasabb profi szinten. Részben emiatt jöhetett létre a Hego Kreatív Stúdió és a Királysport szervezte találkozó.

Daróczi Dávid nyolcévesen kezdett kapuskodni a gyöngyösi Energia SC-ben, s tizenöt évesen már a GYAK felnőtt NB III-as gárdájának hálóját védte. Huzamosabb ideig hárított a megyei utánpótlás válogatott kapujában, majd a Budapest Honvéd utánpótlása következett. Két éve a nyolcadosztályban kezdte a kapuskodást Németországban, s gyors léptekkel haladt előre. A heted-, után az ötödosztály következett, s már a negyedosztályban tüsténkedik. Az Északi-tenger menti VfB Oldenburgban hálóőre, ahol további lehetőségek nyílhatnak meg előtte, akár már most félévkor.

Daróczi Dávid és Király Gábor. Volt mit átadni egymásnak Fotó: Hego Kreatív Stúdió

– Király Gábor a példaképem – szögezte le Daróczi Dávid. – Még utánpótlás játékosként nem volt külön nadrág a kapusoknak, így az otthoni szürke mackónadrágomat fogtam be erre a célra. Örömmel tapasztaltam egy idő után, hogy a válogatott kapusa is éppen ilyet visel. A „Király-pártiságom” valahol akkor kezdődött. A csapattársak viszont élcelődtek, hogy majmolom a csúcson lévőt, annak ellenére, hogy a nadrág előbb volt meg, mint a szimpátia. Ez nem esett jól. Németországba kerülve ugyanezt a kapusnadrágot viseltem, ahol viszont rendkívül pozitívan álltak ahhoz, hogy pont olyan, mint Király Gáboré, akire Németországban hősként tekintenek. Ott érdem és büszkeség volt ezt hordani.

Dávid gyerekkora óta nagyon szeretett volna találkozni kedvencével, amire eddig sosem volt alkalma. Az angyalok összebeszéltek, ami után karácsonykor a fa alatt tudta meg az örömhírt, hogy Király Gábor várja. Emberünk szárnyra kapott, nagyon boldog volt.

– Még én is tanultam ebből a beszélgetésből – nyilatkozta a heol.hu-nak Király Gábor. – Sok mindenből tanulok, és ezt mindig a magam javára próbálom hasznosítani. Így fejlődhetek.

Gyorsan azonos hullámhosszra jutottak a hálóőrök Fotó: Hego Kreatív Stúdió

– Nagyon vártam a pillanatot vele – szabadkozott Daróczi. – Nem tudtam, milyen lesz, de amikor megláttam Király Gábort, nem hittem el először, hogy ez a valóság. Az irodáját bemutatva beszélgetett velem. Kérdezett, tanácsokat adott. Örökre szóló élményt jelentett. Olyan motivációt nyújtott, hogy teljesen feltöltött.

Király Gábor örökbecsű tanulságként osztotta meg tapasztalatait az ifjú kapussal, miszerint biztos bázist ki kell építenie egy hálóőrnek, például jó kapusedzőkkel, stabil háttérrel, ahol van, aki lelkileg van vele, ahol jó a csapat is, s ott bebizonyítani azt – lépkedve előre a csapaton belüli ranglétrán –, hogy védhet valaki. S ha már meg tudja mutatni magát, akkor önbizalma lesz. Ebben az esetben felfigyelnek rá, s akkor érdemes azon elgondolkodni, magasabb szintre lépjen-e.

– Nem kell senkihez közelíteni – tanácsolta Király. – Ugyanis mindenki külön egyéniség. Példaképeket kell követni, de azokat szem előtt tartva mindenkinek a saját személyiségéhez képesti maximumot kell kihozni magából. Az egyéniséget fontos fejleszteni, majd kamatoztatni. Jómagam semmit nem csinálnék másként, mint tettem. Amit átéltem, azokból tanultam, s egy következő élethelyzetben már tudtam a választ. Így mentem mindig előre.

Minden korosztály az életkori sajátosságoknak megfelelő képzést kapja a képzéseken, amelyek teljesen egyediek is lehetnek. A szombathelyi Király kapusiskolában hat kapusedző felügyelete alatt a legmodernebb ízületkímélő műfüves pályán fejlődhetnek a portások, amely alatt különleges szivacsréteg biztosítja a rugalmasságot. Király németföldről speciális rúgófalat hozatott, de futódombot is építtetett. Egy nagy és két edzőpálya is van.

A sauvignon blanc-t mindketten dedikálták Fotó: Hego Kreatív Stúdió

Ahogy illik, a vendég hozta a bort, amely célzatosan két nagyrédei Mátra Hill sauvignon blanc volt, s amelyeket mindketten dedikáltak egymás részére emlékül, hogy a palack szelleme mindkettő kapust a fellegekbe röptesse.

Ahol persze labdát lehet velük fogatni.

Ács, Lukács, ifj. Gömöri, Éles és Kléber

Daróczi Dávid kiemelte élete eddigi trénerei közül a mátraaljai Ács Jánost, kapusedzőként említette Éles Viktort és ifj. Gömöri Ottót, valamint szólt Lukács György gyöngyösi edző munkájáról, továbbá Kléber László menedzser segítségéről is. Király Gábor a szűkös mátraaljai kapusedzői felhozatalra gyógyírként jegyezte meg, hogy a róla elnevezett kapusiskola országos vonzáskörzetből fogad havonta egy alkalommal kapusokat konzultációra, de évi hat kapustábor is nyílik, amiből az egyik éppen Hatvanban szokott lenni nyáron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában