Nagyhét

2024.03.24. 14:40

Nagypénteki keresztút Lőrinciben: felkeresik a kisváros összes feszületét

Keresztutat szerveznek Lőrinciben. Második alkalommal várják a híveket a városi feszületek állomásait érintő, tizenkilenc kilométeres keresztútra.

Tari Ottó

Lőrinci sajátos település abban a tekintetben is, hogy a bel- és a külterületeken tizenkét helyen találhatók feszületek. A legrégebbi a Tájháznál lévő, úgynevezett Bacsa-féle kereszt, aminek a helyén már 1792-ban feszület állt egy kis haranggal, a „legfiatalabb” pedig a 21-es főűt lőrinci bekötőútjánál található feszület, amit 2020-ban állítottak. A Szent Anna-kápolnánál négy kereszt található, a műkőből készültet 1911-ben, a Kálváriadombon lévő fa feszületeket 1913-ban állították fel.

A Pék-kanyarnál felállított feszületet is felkeresik
A Pék-kanyarnál felállított feszületet is felkeresik
Forrás:  Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Az idei nagypénteki keresztút is a templomból indul Nagypénteken reggel 8 órakor, majd az állomások sorrendben a templom melletti, a régi temetői, a 21-es bekötőútnál lévő, a régi malomnál lévő, a volt téesz vasúti átjárónál lévő, a selypi kápolna helyén lévő, a Czímer boltnál lévő, a Pék kanyari, a Tájháznál lévő, a temetőben lévő, a gombosi kanyarnál található, a Hegymeginél lévő és a Szent Anna-kápolnánál felállított feszületeknél lesznek – tájékoztatott Pálinkás Péter alpolgármester.

A valamennyi keresztet érintő táv tizenkilenc kilométer, ami jelentős áldozat vagy felajánlás lehet nem csak mennyiségben, hanem időben is. Bárki megteheti az egészet, vagy bárhol csatlakozhat gyalogosan, kerékpárral és gépjárművel is – fogalmazott a szervező.

 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában